image

9 Holes, 9 vragen aan

Anniek Scholten en Simone van der Hoeven

Anniek en Simone zijn al vriendinnen sinds de peuterspeelzaal. Ondanks verhuizingen, studies en werk hebben ze altijd contact gehouden en zijn ze bevriend gebleven. Met het golfen hebben ze een gezamenlijke passie gevonden. Ze zijn lid van de HGC geworden in mei van dit jaar en spelen bijna wekelijks. De dames vinden alles in spelvorm leuk, zijn mega fanatiek (zoals ze zelf zeggen) en willen het liefst van elkaar winnen. De redactie wilde wel eens nader kennismaken met deze letterlijk (zie foto) en figuurlijk goedgemutste jonge vrouwen tijdens een rondje golf. Een tweeluik dus.

Hole 1: Wie zijn mijn flightgenoten?

Anniek Scholten is 30 jaar en woont in Amsterdam met haar Border Collie Bonnie. Zij is opgegroeid in Den Haag en heeft geschiedenis en internationale betrekkingen gestudeerd in Groningen en Utrecht. Zij is de middelste van 3 zussen en inmiddels tante van neefje Manu. Anniek’s handicap is 26.3, waar ze nog lang niet tevreden mee is! Simone van der Hoeven is ook 30 jaar en woont in Haarlem met haar partner Tim den Hertog. Zij heeft tot haar 7e, achter Anniek, in Den Haag gewoond en is opgegroeid in de omgeving van Utrecht. Hier heeft ze vervolgens ook gestudeerd. Ze omschrijft haar familie als ‘heel fijn’ en heeft een broer van 28 en een bonus zusje & broertje van 11 en 7. Haar handicap is 17.9.

Hole 2: Wat houdt jullie dagelijks bezig?

Anniek: Ik werk als ondersteuner/researcher bij Egon Zehnder, een headhunter. Dit is een drukke baan die ik combineer met het hoge energiegehalte van mijn hond. Hierdoor ben ik veel buiten en zelfs zonder golf haal ik dagelijks makkelijk de 15.000 stappen. Verder zijn mijn hobby’s sporten en vooral sport kijken. Af en toe val ik nog in bij verschillende hockeyteams, maar eigenlijk kan ik dit niet meer door een blessure die ik heb opgelopen in Amerika toen ik daar na mijn middelbare schooltijd een jaar heb gehockeyd. Daarnaast ben ik vaak te vinden op terrassen of in de kroeg met vrienden en hou ik heel erg van spelletjesavonden. Simone: Ik werk als Head of Customer Success voor de startup We Are Eves, het eerste beautyplatform met eerlijke cosmeticareviews van en voor jou. Ik heb een grote passie voor muziek. Al jaren liep ik er tegenaan dat acts op huwelijken, verjaardagen of andere feestjes niet lekker liepen of gewoonweg onverstaanbaar waren. Daarom ben ik mijn eigen bedrijf https://www.liedjesstation.nl/ begonnen. Ik schrijf in een rap tempo gepersonaliseerde liedjes op bestaande nummers en zing deze in. Het perfecte cadeau voor huwelijken of verjaardagen. Ik heb veel gehockeyd, maar dat heeft nu plaats gemaakt voor het golfen. Verder houd ik ook van een kickbokslesje, skiën of een potje padel en voor spelletjesavonden ben ik altijd te porren!

Hole 3: Hoe zijn jullie met golf in aanraking gekomen?

Anniek: Mijn ouders golfen al een hele tijd en ik vond het eigenlijk altijd een beetje een ‘oude lullen sport’ (sorry…), maar 4 jaar geleden hebben mijn zus en ik dan toch de knoop doorgehakt en hebben we ons GVB gehaald. Ik heb hier geen moment spijt van en ik kan wel zeggen dat ik daarna verslaafd ben geraakt aan het spelletje. Het grootste verschil met hockey is toch ècht het mentale aspect en dit kan nog steeds heel erg frustrerend zijn. Simone: In november 2019 heb ik mijn baanpermissie gehaald tijdens een familie-uitje. Daar stonden we dan in de kou en stromende regen met skibroeken aan ha…ha… Het fijne was wel dat in de zomermaanden erna het echt een feest was om het golfen verder onder de knie te krijgen. Eigenlijk ben ik dus in aanraking met golf komen door het initiatief en cadeau van mijn moeder. Daar ben ik haar nog altijd dankbaar voor!

Hole 4: Welke hole van onze baan vinden jullie het meest uitdagend of het leukst en waarom?

Anniek: Ik vind hole 2 van Leeghwater het leukst, omdat die altijd goed gaat. Ik sla af met een houten 5 en dan haal ik bijna altijd de green in 2 slagen. Bij mij ligt de uitdaging dan ook vooral in het korte spel. Simone: Ik kies voor Leeghwater 5 als de meest uitdagende hole. Die hole loopt behoorlijk af naar links, waardoor je makkelijk in het riet/water je bal kwijtraakt. Het liefst lig je daar natuurlijk niet en kun je met de tweede slag over het water. Maar dit blijft voor een vrouw toch enorm lastig.

Hole 5: Hebben jullie een golfdoel en (hoe) trainen jullie daarvoor?

Anniek: Op dit moment heb ik niet echt een doel, ik ben ontzettend druk met werk en mijn zeer energieke hond. Het ontbreekt mij aan tijd om daarnaast nog te trainen of te lessen, wat ik eigenlijk wel zou moeten doen. Want mijn korte spel moet ècht beter. Simone: Oh jazeker! Ik ben natuurlijk super trots dat ik in nog geen 2 jaar tijd mijn handicap zo heb weten te verlagen. Maar fanatiek als ik ben wil ik meer (of eigenlijk natuurlijk minder)! Mijn volgende doel is richting handicap 10. Om dit te behalen denk ik dat ik mijn golfpro toch weer eens over dit doel moet gaan vertellen. Putten ‘it is’!

Hole 6: Wat stoppen jullie altijd in je tas en waarom?

Anniek: Een pet of een muts, ik houd ervan om iets op mijn hoofd te hebben. Het zit lekker en het is warm in de winter. In de zomer heb ik ook altijd een pet op, tegen de zon. Simone: Ik heb voornamelijk rommel in mijn tas, maar daartussen vind je altijd een potje Purol, een zonnebril, deodorant en kauwgom.

Hole 7: Met wie zou je heel graag een rondje willen spelen? Waarom en wat zou je daaruit willen halen?

Anniek: Met Tommy Fleetwood. Dit lijkt me nou echt een leuke gast en ik heb ook al een paar dingen van hem afgekeken/overgenomen, zoals chippen met mijn hybride. Simone: Ik zou gaan voor een rondje met Jordan Spieth, zodat hij mij tips kan geven om beter te leren putten. Mocht hij nou niet kunnen, dan zeg ik ook geen nee tegen een leuke flight met goede singer-songwriters als Roel van Velzen of Paul de Munnik. Geen idee of deze mannen golfen, maar ik heb dan wel goede, inspirerende gesprekken over muziek.

Hole 8: Zijn er dingen in golf die wat jullie betreft anders mogen?

Anniek: Het imago van golf zou beter kunnen. Ik denk wel dat dit al veranderd is tijdens corona. Er zijn volgens mij meer jonge mensen begonnen aan golf. Maar toch houdt de sport een beetje dat ‘oude lullen’ imago. Simone: Van mij mag het allemaal wel iets minder stijf. Natuurlijk zijn de regels er niet voor niets, maar soms lijkt het wel of mensen daar meer mee bezig zijn dan daadwerkelijk te genieten van een leuk potje golf.

Zouden jullie mensen aanraden om te gaan golfen en lid op de Haarlemmermeersche te worden en zo ja waarom?

Anniek: Ja, ik zou zeker iedereen aanraden om te gaan golfen. Hoewel, je moet wel geduld hebben om het te leren en het is misschien niet voor iedereen weggelegd. Simone: Zeker!! Als je het jong leert heb je er je hele leven lang plezier van. Je kunt het met iedereen spelen en krijgt een heel ander contact als je bijvoorbeeld, zoals Anniek en ik, met je ouders speelt. Dus, hoe frustrerend het soms ook kan zijn, je moet vasthouden en doorzetten.

Anniek/Simone: We hebben allebei wel op andere banen gespeeld. Anniek op Broekpolder, waar haar moeder lid is. Simone heeft gelest op de Hoge Dijk. De Haarlemmermeersche is mooi en ligt voor ons beiden gunstig qua afstand. Door onze drukke banen hebben we nu eigenlijk alleen tijd om 9 holes te spelen. Met de luswisseling kunnen we gelukkig op alle lussen van de Haarlemmermeersche spelen en dat maakt de baan extra aantrekkelijk. Tot nu toe hebben we allemaal leuke mensen op de HGC ontmoet. We hebben dit jaar ook meegedaan aan de Battle of the Sexes, wat een leuke ervaring, geweldig! Kortom, ja wij kunnen de Haarlemmermeersche aanbevelen!