image

Dresscodes

Lang geleden toen golf nog een behoorlijk elitaire sport was bestond er echt zoiets als een geheel eigen golf dresscode. U weet wel, nette (bij voorkeur rode) en geruite broeken, bermudas tot op of over de knie en polo’s. Inmiddels zie je deze typische clichébeelden van golfers vaak alleen nog maar op oude plaatjes. Wist u overigens, dat ook op de HGC een bordje met kledingvoorschriften hangt op de 1e teebox van elke lus, zij het niet meer zo streng en ‘bekakt’ als vroeger?

Over het algemeen lieten Nederlandse golfclubs strakke kledingvoorschriften in de loop der jaren steeds meer los. Golfers kunnen zelf wel bepalen wat de do’s en don’ts zijn qua kleding en tenslotte moeten we ook met de tijd meegaan. OK, gaten in spijkerbroeken zijn nog steeds ‘not done’, maar een beetje nette spijkerbroek op de baan, geen probleem!

En eerlijk is eerlijk, golfkleding wordt steeds leuker en hipper. Zeker de dames hebben hun weg hier in gevonden met al die mooie golfjurkjes en andere trendy outfitjes! Een lust voor het oog, toch? Of niet dan…?

Soms zijn mensen even letterlijk en figuurlijk de weg kwijt. Zeker tijdens de coronamaatregelen en lockdowns. Want opeens kwamen er vogels van allerlei pluimage de golfbaan bevolken. Immers, andere sporten waren niet meer toegestaan en een mens wil tenslotte nog wel wat bewegen en sporten. Het was dan ook een kleurrijke drukte van belang op de baan en de oefenfaciliteiten. Immers, elke sport heeft zijn eigen dresscode.

Zo zag uw columniste twee graatmagere tienermeisjes met één golfclubje, één flesje water en een naveltruitje op de driving range. Tja…de balletschool was jammer genoeg gesloten. En dat golf ‘hot’ is, had de dame met het enorme decolleté letterlijk genomen en behoorlijk last van. Misschien had ze een zwoele date (ook een sport op zich) op de golfbaan, want ergens anders kon het even niet. Daar bevonden zich opeens ook mannen in trainingspakken op de putting green, want het voetbalveld was verboden terrein. De dame in de veel-fluo-kleurige hardlooplegging veroorzaakte opgetrokken wenkbrauwen en rollende ogen bij mijn mannen. Zij was toch ècht verdwaald op haar tweewekelijkse hardlooprondje.

Nu iedereen weer zijn/haar eigen sport(en) binnen en buiten kan beoefenen is de relatieve rust neergedaald op onze club. En gaan wij golfers gewoon weer over tot de dresscode orde van de dag. Misschien toch maar weer eens een hip geruit broekje kopen…

Dieren op onze baan: de Muskuseend

U bent ongetwijfeld tijdens uw rondje golf al eens onze ‘huiseend’ tegengekomen. Hij wordt inmiddels door velen al Frank (Fred of Waggel) genoemd. Frank is een Muskus- of Kaapse Eend, een eendensoort uit Midden- en Zuid-Amerika. Een exoot dus, wat betekent dat deze dieren niet van origine in Nederland thuishoren, maar hier terecht zijn gekomen door toedoen van de mens.

Frank wordt steeds vrijer en brutaler en bedelt om aandacht en eten. Hij schijnt hiervoor zelfs in kuiten te happen! Maar geef hem a.u.b. géén brood. Brood is te eenzijdig voedsel met veel zout en doordat hij dan ander voedsel laat staan, mist ie veel voedingsstoffen.

Vaak wordt gedacht dat we in de winter eenden moeten helpen met voeren. Maar onze winters zijn mild en daarom kan hij gewoon gras en waterplanten vinden. Die zijn er immers genoeg op onze baan.

Mocht u het toch leuk vinden om Frank eens te verwennen, geef hem dan doperwten, mais of graan zoals kippenvoer. Eendenvoer is natuurlijk ook een goed alternatief.