image

Najaarscompetitie 2021

Eerder gaven enkele leden aan dat zij graag de najaarscompetitie van de NGF wilden spelen. Dit is een laagdrempelige competitie waaraan clubleden in divers samengestelde teams kunnen meedoen. Om nieuwe leden de mogelijkheid te geven om ervaring op te doen met het spelen van competitie is besloten om dit jaar hieraan mee te doen. Door een 12-tal nieuwe leden is vervolgens met veel enthousiasme in twee teams gestart onder leiding van Louise Rosingh en Mirjam Vetter. Het 1e team onder leiding van Louise heeft vervolgens meegedaan met de landelijke finale op Anderstein.

Het bleek een traject waar we allemaal veel van geleerd hebben. In tegenstelling tot de voorjaarscompetitie, waar een draaiboek beschikbaar is en de meeste mensen die erbij betrokken zijn wel weten wat er van hun verwacht wordt, moesten we nu samen (TeCo, caddiemasters, management, restaurant en spelers) ontdekken hoe en wat.

Niet alleen wat er allemaal geregeld moest worden, maar ook omdat in deze competitie geen matchplay, maar 9 holes greensome en 9 holes stableford met handicapverrekening gespeeld wordt. Daarbij zaten er vier spelers in een team en in principe vier teams in een poule, waarbij je ook op je eigen baan speelt. Iedereen van elke leeftijd mag aan deze competitie meedoen en elke combinatie van spelers is mogelijk; man, vrouw, golfprofessional of beginner. Elk jaar strijden de beste teams om de landstitel.

Het thuisspelende team was tevens gastvrouw of gastheer, maakte een soort van startlijst en berekende de slagen die ieder mee kreeg. Als je dat nog nooit gedaan hebt is dat best ingewikkeld. Maar de beide captains hebben zich daar manmoedig doorheen geslagen. Al met al was het een spannende ervaring met wat ups en downs, met goed en slecht weer, met wisselingen in het team maar ook met super prestaties. Problemen met het uitvallen van een hole in verband met werkzaamheden, een heftige storm, met berekening van punten en het uitvallen van een speeldag, werden samen met referee Albert Meijerink opgelost.

Grappig was wel om te zien dat de inzet van HGC anders was dan de andere clubs. Het 1e team speelde in een poule van 3 tegen twee teams die goed op elkaar ingespeeld waren. Ondanks dat het een mixed competitie was, speelde het HGC team tegen een compleet mannenteam van Emmeloord en een compleet vrouwenteam van AOC. Beide trouwens clubs met 9 holes banen, die op een verrassende manier toch als 18 holes gespeeld kunnen worden met een andere beleving. Het 2e team speelde in een poule van 4 met 3 vaste teamleden met op 3 speeldagen verschillende enthousiaste invallers. Zij speelden tegen 2 herenteams (Westerpark en Almkreek), die al jaren een team vormden in de competitie. Het slechte weer zorgde ervoor dat de 1e wedstrijd niet doorging en de thuiswedstrijd vanwege het weer afgebroken moest worden.

Wat Louise erg opviel tijdens de uitwedstrijden was de hartelijkheid waarmee men werd ontvangen en de sportieve vriendelijkheid tijdens de wedstrijden. Het 1e team heeft haar best gedaan om dit te evenaren en de dag goed afgesloten met een heerlijk diner in ons restaurant. De captain van het 2e team, Mirjam Vetter gaf aan dat de dag dat zij thuis speelden de allerleukste en best georganiseerde dag was. Dus complimenten voor de restaurantmedewerkers die daaraan bijdroegen, maar ook aan de caddiemasters. Zij dachten mee in oplossingen voor het plotselinge uitvallen van een hole.

Finale NGF Najaarscompetitie 2021

Na anderhalf jaar geen competitie is op zondag 7 november jl. op Golfclub Anderstein de landelijke finale van de NGF Najaarscompetitie gespeeld. In totaal streden tien teams in twee categorieën om de landstitel waaronder de beste vier poulewinnaars van de woensdag, Uiteindelijk bleek het team van Olympus 2 de sterkste. Het 1e HGC team is na een spannende wedstrijd heel knap tweede geworden.

Wat hebben we geleerd?

De najaarscompetitie was dit jaar een experiment en een leerschool voor de TeCo en de HGC. Als TeCo hebben we geleerd hoe belangrijk de samenwerking en afstemming is met het management en de caddiemasters bij het plannen van zo´n soort activiteit. Dat we heel gelukkig zijn met het enthousiasme waarmee beide teams hun schouders er onder gezet hebben, maar dat het ook handig is om in ieder team iemand te hebben die ervaring heeft met competitiespelen.

Een ander leerpunt is het tijdstip waarop de teams waren samengesteld. Dat was dit jaar erg laat. Het zou beter zijn de teamsamenstelling wat eerder bekend te maken, zodat er voor de competitie ook echt een team gevormd kan worden en je de tijd hebt om elkaar te leren kennen, persoonlijk en in het spel. Ook de NGF was erg laat met de indeling van de poules, daarom was bijvoorbeeld voorspelen niet meer mogelijk. We hopen dat in 2022 de poule-indeling wat eerder duidelijk is.

Spelen in de storm en wind van het najaar is duidelijk anders dan in het voorjaar. Slecht weer op de eerste en derde speeldag was wel een beetje een spelbreker.

Het doel

Het doel om nieuwe leden en leden die nog nooit competitie hebben gespeeld kennis te laten maken met het spelen tegen andere clubs is gerealiseerd. De TeCo is ook blij te zien dat een groot aantal mensen dat meedeed zich ook heeft ingeschreven voor de voorjaarscompetitie. In 2022 is de HGC van plan weer mee te doen met een aantal teams aan de Najaarscompetitie. Deze wordt gespeeld in de maand oktober. De TeCo zal ruim van tevoren aangeven op welke wijze kan worden ingeschreven.

Met dank aan Louise en Mirjam, Maartje Boekestein