Met dank aan Referee Wouter de Vries
Referees in de baan
Bij een aantal wedstrijden per jaar kunt u een referee in de baan tegenkomen. Dat zijn in ieder geval de clubkampioenschappen matchplay en strokeplay. Tijdens de NGF-competitie is in ieder geval één van onze referees bereikbaar voor regelkwesties. Maar ook bij andere wedstrijden kan de wedstrijdleiding de regelcommissie vragen om een referee in te zetten. Bij NGF-wedstrijden zijn dat soms tot 10 referees. Binnen onze club hebben wij 6 bevoegde referees. Voor belangrijke wedstrijden lukt het dan meestal om per dag 2 of 3 referees in de baan te hebben.
Je ziet die referees vaak al op de dag vóór de wedstrijd door de baan rijden. Dat doet de regelcommissie niet om ballen te zoeken. Maar wel om de inrichting van de baan te controleren: staan de rode of gele paaltjes voor hindernissen op de goede plek, is de buiten-de-baan-grens goed gemarkeerd met witte paaltjes, staan de teemarkers goed geplaatst en moeten er misschien nog beschadigde delen van de baan worden gemarkeerd met witte of blauwe lijnen? Dat levert de spelers op die voorafgaande dag soms wat hinder op. Sorry daarvoor, maar het is wel nodig om de wedstrijd in goede banen te kunnen leiden.
Besparen op (straf)slagen
Golfregels zijn er niet alleen om u te straffen, maar vooral ook om er uw voordeel mee te doen!
Stel, u speelt op Cruquius 3 uw derde slag naar de green. Maar het is niet zo’n beste slag en u haalt de green niet. Gelukkig komt uw bal nèt achter de bunker links te liggen. De vlag op de green staat kort voorbij de bunker, dus u hebt nog maar een slag van hooguit 10 meter over. Een afstand die maar weinig spelers met gemak goed kunnen doseren. Met de zenuwen in uw lijf staat u met een wedge in de hand klaar om uw slag te doen. ‘Wel over de bunker, maar niet over de green heen’, giert het door uw hoofd. U raakt je bal veel te dun en als een speer komt hij in de steile voorwand van de bunker tot stilstand. Ingebed? Nee, in een bunker geldt de regel van de ingebedde bal niet, dus geen vrije drop. U houdt dus een voor iedereen lastige, maar voor veel spelers bijna onmogelijke bunkerslag over. Maar ja, u probeert het toch. Helaas met het gevreesde resultaat. U ligt nog steeds in de bunker, maar gelukkig niet meer in de steile voorwand. U hebt nog 2 slagen nodig om uw bal uit de bunker op de green te krijgen. In totaal dus 7 slagen. Nog 2 putts en uw score voor deze hole komt dan op 9 (oeps!).
Had u het anders kunnen doen? Jawel!! U had drie andere mogelijkheden:
1. U had uw in de voorwand liggende bal onspeelbaar kunnen verklaren en hem met 1 strafslag kunnen droppen binnen de bunker (R.19.3a). 2. U had de bal – met 2 strafslagen – kunnen droppen buiten de bunker in een rechte lijn vanuit de vlag door het punt waar de bal in de bunker lag. U mag dan zover naar achter als je wilt (R.19.3b). 3. U kunt, met 1 strafslag, terug naar de plek vanwaar u uw laatste slag hebt gedaan (R.18.1, slag en afstand). Dat mag overal in de baan en altijd. U kunt dus uw bal droppen bij de plek waar u met uw derde slag was uitgekomen. Natuurlijk lukt die tweede poging wel. En met 2 putts kom je van de green met een score 8.
De regel ‘terug naar waar je vandaan komt’ kunt u dus ook gebruiken voor een hindernisbal, waarbij de geldende dropplek u niet bevalt (totaal 1 strafslag). Of, als – bij het ontwijken van een abnormale baanomstandigheid – het dichtstbijzijnde punt zonder belemmering u niet bevalt (maar dan wel met 1 strafslag).
Bedenk dus niet alleen wat u volgens de Regels mag doen, maar ook wat u wilt doen.
Nieuw Regelboekje met beperkt aantal wijzigingen
Wanneer verschijnt er een nieuw regelboekje?
Antwoord: Dat gebeurt per 1 januari 2023. Het aantal wijzigingen zal heel beperkt zijn; lang niet zo uitgebreid als in 2019.
De NGF is inmiddels begonnen met de vertaling van de aanpassingen.
Anders dan in 2019 zullen de wijzigingen niet vooraf bekend worden gemaakt. Die blijven geheim tot 1 januari 2023.
Belangrijk om te weten is dat er géén papieren uitgave van de spelerseditie zal komen (het A6-formaat, dat we nu allemaal in onze tas hebben). De golfautoriteiten willen het gebruik van de digitale versie van de regels daarmee stimuleren (en tegelijkertijd bomen besparen).
Hebt u de App nog niet op de mobiele telefoon staan, installeer die dan nu vast: https://www.ngf.nl/caddie/golfregels/regels/de-regel-app-van-de-randa
Zo bent u na 1 januari direct verzekerd van de nieuwe editie. (Voor de digibeten onder ons is er vast wel iemand op het terras om je daarmee te helpen).
De volledige golfregels (het A5-formaat) zullen wel in druk verschijnen.
Namens de Regelcommissie, Albert Meijerink