Wedstrijdcommissie

Ja, ja, het mocht en kon weer. We hebben er ruim twee jaar op moeten wachten en dus keek iedereen reikhalzend uit naar editie 2022 van dit unieke golftoernooi.

Helaas waren er, bij senioren toch ongebruikelijk, een aantal (te) late afzeggingen. Speelde Hemelvaart of het komende Pinksterweekend ons hier parten? Of kwam het door de problemen op Schiphol waardoor we voor invliegers slecht bereikbaar waren? Het was best lastig voor de organisatie. Met 54 in plaats van 72 deelnemers van veel verschillende clubs, was er na de gunshotstart veel ruimte in de baan waardoor alle flights, onder een heerlijk zonnetje en met weinig wind, goed konden doorlopen.

Hulde voor de fantastische greens

Ondanks de recente droogte en het noodzakelijke verticuteren en bezanden hadden de greenkeepers voor een goed bespeelbare baan gezorgd en kregen ze terecht vooral veel lof voor de fantastische greens. De Local Rule i.v.m. de verticuteergaten hielp voor een vlotte doorstroming waardoor de referees mede daardoor een rustige dienst hadden.

Plaatjes vullen gaatjes

De prijzen werden tijdens de borrel voorafgaand aan de zeer royale Vlees-Vis-Vega BBQ uitgereikt door de organisatoren Ans Bodegom en Camiel Dierikx.

De ‘after party’ bracht veel senioren ertoe om, op de muziek van ‘Plaatjes vullen gaatjes’, de inmiddels (door spanning of leeftijd) wat strammer geworden ledematen los te gooien.

Zoals de DJ zei, “Zodra de eerste man met een partner begint te dansen wordt het snel druk op de vloer, vooral door de dames”. De heren keken met een consumptie in de hand geamuseerd toe, tot ze erin getrokken werden. (Het lukt niet altijd aan de dans te ontspringen).

Solar Tulp

Dank aan alle deelnemers, referees, horecabrigade en sponsors.

De volgende editie zal tijdig aangekondigd worden met de vraag aan alle deelnemers om als onze ambassadeur dit toernooi breed bekend te maken. De bij vertrek meegegeven Solar-Tulp kan daarbij, ook als die dan niet meer op de zon reageert, als geheugensteuntje dienen.

Dank aan alle deelnemers namens het organisatiecomité Ans Bodegom, Camiel Dierikx, Paul Hillen en Jos Schrama

Dinsdagdamesgolfers kijken uit naar zinderende Vriendinnendag

Al jaren wordt er door de dames op de derde dinsdag van de maand gestreden om de Leeghwater, Lynden en de Cruquius Trofee.

De Cruquius Trofee is voor de dames die 9 holes spelen, de Leeghwater Trofee voor de 18 holes handicap 0–24.9 categorie en de Lynden Trofee voor de 18 holes spelende dames met handicap 25 t/m 54.

Dit jaar is het 170 jaar geleden dat de Haarlemmermeer werd drooggemalen. Daarbij hebben ‘De Drie Gemalen’ (en ik bedoel deze keer dus niet het restaurant) een belangrijke rol gespeeld.

Dankzij de medewerking van de Stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius, heeft de Damescommissie fraaie foto’s van die drie gemalen ontvangen, gemaakt door Kees van der Veer, de polderfotograaf.

LeLyCru en Jaartrofee

Deze foto’s dienden als basis voor het ontwerp van de nieuwe maandtrofee en de uiteindelijke – nieuwe - jaartrofee. Vanaf april wordt er iedere maand gespeeld om de LeLyCru Trofee.

In oktober strijden de winnaressen om de jaartrofee waarop hun naam komt te staan met eeuwige roem op de Haarlemmermeersche Golfclub!

De wedstrijden staan open op de dinsdag voor alle damesleden van de HGC. Op de andere dinsdagen wordt gespeeld om de Zomerbeker, ook leuk èn qualifying….

Vriendinnendag

Dinsdag 19 juli is de Vriendinnendag, één van de hoogtepunten van het seizoen. Het is de bedoeling dat een vriendin wordt uitgenodigd die géén lid is van de HGC. Zijn er dames die ‘alleen maar’ HGC-vriendinnen hebben, dan mogen zij dit jaar ook uitgenodigd worden en dingen zij samen mee naar de vele prijzen.

Schrijf tijdig in want: vol is vol. Uiteraard bestaat de mogelijkheid dan op de wachtlijst geplaatst te worden.

Namens de Damescommissie

Retty de Vries

Jeugdspelers scoren hoog tijdens drukke Maandbekerwedstrijden

En dan is het alweer juni 2022 en zijn er al 3 Maandbeker wedstrijden gespeeld door onze jeugd. Een aantal jeugdleden heeft meegedaan aan het Matchplay kampioenschap algemeen. Jeugdlid Solinne Kuiper heeft voor het tweede opeenvolgende jaar de titel gepakt bij de dames en mag zich ook dit jaar Matchplay kampioen noemen. Jeugdlid Ansel Beumer eiste de titel op bij de heren en Stan Boelé werd tweede. Een geweldige prestatie!

Maandbekerwedstrijden

De Maandbekerwedstrijden zijn onderverdeeld in 3 categorieën: 18 holes, 9 holes en 18 holes Bolstra. Spelers met een handicap < 36 mogen kiezen aan welke wedstrijd ze deelnemen. Spelers met een handicap > 36 mogen zich inschrijven voor de wedstrijd op de Bolstra baan en spelen daar 18 holes.

De eerste maandbekerwedstrijd werd gespeeld in het paasweekend op zaterdag 16 april. Erg leuk om 24 enthousiaste jeugdleden weer in de baan te zien! En voor de winnaars was er een heerlijke chocolade paashaas.

Winnaars 18 holes Le/Ly stableford: 1e Stijn Hulsbosch (43 punten) 2e Nigel van der Pijl (43 punten) 3e Joska Nelis (37 punten)

Winnaars 9 holes Cruquius stableford: 1e Pernille Houtman (15 punten) 2e Raphael Smith (13 punten) 3e Lyla el Borni (9 punten)

Winnaars 18 holes Bolstra stableford: 1e Eli Ovadiah (49 punten) 2e Mats Buis (45 punten) 3e Rens van der Wilden (41 punten)

Maandbekerwedstrijd 2 werd gespeeld op zondag 15 mei door 25 jeugdleden. Een prachtige dag om heerlijk te golfen en er werd goed gescoord!

Winnaars 18 holes Le/Ly stableford: 1e Moos Ponsioen (43 punten) 2e Boaz Watzema (43 punten) 3e Joska Nelis (40 punten)

Winnaars 9 holes Cruquius stableford: 1e Rens van der Wilden (21 punten) 2e Luc Vermeulen (21 punten) 3e Tijn Yarnold (16 punten)

Winnaars 18 holes Bolstra stableford: 1e Yannick van Slingelandt (44 punten) 2e Mats Buis (43 punten) 3e Noortje Drent (35 punten)

In verband met de jeugdcompetitie waren er weinig aanmeldingen voor Maandbeker 3 op zondag 12 juni maar dat mocht de pret zeker niet drukken. Er werd onder een stralende zon heerlijk gespeeld op de Bolstra baan.

Winnaars 18 holes Bolstra stableford: 1e Tijn Yarnold (36 punten) 2e Noortje Drent (32 punten) 3e Mirte van den Brink (31 punten)

We zien jullie graag bij de volgende Maandbeker wedstrijden op: zaterdag 2 juli, zaterdag 6 augustus, zondag 18 september en zaterdag 1 oktober!

Seniorenspelers strijden vanaf nu jaarlijks om Friendship Trophy

Vrijdag 10 juni was een speciale dag voor de vrijdagochtend heren seniorenspelers. Na twee vervelende en voor velen zware coronajaren konden de mannen eindelijk weer eens met een grote groep bij elkaar komen om die periode met een vrolijke activiteit achter zich te laten.

Er werd een 9-holes gunshotwedstrijd gespeeld op zowel de Leeghwater als de Lynden, met aansluitend de uitreiking van de jaarprijzen van de afgelopen 2 jaar tijdens een tongstrelend Italiaans buffet.

Wisseling in de Seniorencommissie

Bij de 18-holesspelers gingen de meeste prijzen naar Hans Lemstra en bij de 9-holesspelers naar Hans Holst.

Hierna presenteerde Dave McKellar aan de SECO de ‘Caledonian Friendship Trophy’. Een heel bijzondere trofee en de Seniorencommissie voelt zich bevoorrecht deze jaarlijks te mogen uitreiken.

Ook werden Ab de Boer en Philip van Donselaar in het zonnetje gezet na respectievelijk 7 en 6 jaar deelname aan de Seniorencommissie. Tijd om plaats te maken voor Bernard Zonneveld en Evert Strack van Schijndel. Dank je wel Ab en Philip en welkom Bernard en Evert.

Het was weer ouderwets gezellig op het terras: iedereen was uiterst tevreden en zelfs het zonnetje brak door de wolken om het geheel nog verder op te vrolijken.

‘Caledonian Friendship Trophy’

In 1970 slaagden 6 studenten aan de Glasgow universiteit. Ons trouwe club- en SeCo-lid Dave McKellar was daar een van. Door hun werk verspreidden ze zich over heel Europa, maar kwamen altijd eens per jaar bij elkaar. Aangezien 4 van hen golfers waren werd het plan gemaakt voor een reüniegolftoernooi. Dit was een succes en er werd een speciale trofee aangeschaft als prijs voor de jaarlijkse winnaar. De 2 niet-spelers reden mee in buggies. Er werd gespeeld in Cambridge, Glasgow, Edinburgh en Gatehouse of Fleet aan de Schotse grens en ook op de Haarlemmermeersche. De laatste wedstrijd in 2019 werd gewonnen door Dave en de volgende wedstrijd zou dan ook hier weer gespeeld worden. Helaas kon dit door de coronapandemie niet doorgaan.

Kort hierna overleed plotseling een van de golfers en meerdere gezondheidsproblemen bij de overige spelers zorgden ervoor dat het reünietoernooi niet kon worden gecontinueerd.

De overige oprichters discussieerden over een mogelijke bestemming van de trofee, die bij Dave in Nederland was. Er werd besloten de trofee aan de Seniorencommissie te overhandigen als een speciale jaarlijkse trofee. De trofee werd een andere naam gegeven en heet nu de ‘Caledonian Friendship Trophy’. Hierom zal jaarlijks worden gestreden tijdens het ‘dagje uit’ van de Seniorencommissie, steeds op een andere locatie in Nederland.