“Als marshal voel ik mij gastheer op deze mooie golfaccommodatie”

Marshals zijn de gastheren/gastvrouwen op een golfbaan. Zo ook bij de HGC. Maar wat doen die marshals nu eigenlijk als ze in functie over de baan rondrijden? De redactie van MeerMARE reed onlangs een rondje mee met Henk van der Sluis, sinds 2004 clublid en vanaf 2017 marshalteam coördinator.

“In mijn werkzame leven ben ik altijd bezig geweest met gastheerschap en schreven we het woord ‘klant’ met hoofdletters. Op een golfclub is het imago van de marshal heel belangrijk en probeer ik daar, net zoals mijn collega’s, een positieve vorm aan te geven,” aldus Henk, die vindt dat zijn functie een belangrijke schakel is om het golfplezier van de spelers zo aangenaam mogelijk te maken en de veiligheid op de baan te bewaken.

Hoe start een marshal zijn werk?

Henk geeft een kijkje in ‘de keuken’ wanneer hij op de woensdagmorgen dienst heeft: “Ik start rond negen uur en stop om 13.00 uur. Alvorens de buggy op te halen check ik de ’hulpmiddelen’: telefoon voor de bereikbaarheid, tablet met daarop de lus-indelingen, starttijden voor die dag en de sleutels voor de marshalbuggy. Alles ligt opgeladen klaar bij het secretariaat zodat we met volle accu’s van start kunnen gaan. Dan meld ik mij bij de caddiemaster en vraag naar bijzonderheden. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld die dag een bedrijventoernooi wordt gespeeld waardoor de lussen waarop dit plaatsvindt vanaf een bepaalde tijd ‘vrij’ moeten zijn. Dit moeten wij nauwkeurig in de gaten houden. Ook wordt gevraagd of de marshal de ‘longest drive’ en de ’neary’ indicatie op de daarvoor geselecteerde holes wil plaatsen”.

AED en verbandkist in achterbak.

Na alles doorgenomen te hebben haalt de marshal zijn buggy in de loods op, die altijd aan het stroomaggregaat is gekoppeld. Henk: “Best handig om meteen altijd even de accuspanning te checken en of de verbandkist en de AED in de achterbak liggen en of beide gebruiksklaar zijn. Omdat ik alleen op woensdagmorgen dienst heb ken ik inmiddels veel leden die op dat moment spelen. Ik vraag altijd hoe het gaat want ik vind dat een van mijn taken als gastheer. Soms hoor ik: "marshal, mijn brood ligt nog in de lockerruimte. Komt u daar nog langs"? Nou, dan is er altijd wel een moment om in de buurt van het clubhuis even dat brood op te halen. In de winter zorgen wij als marshals er ook vaak voor dat spelersgroepjes op de tiende hole even iets warms kunnen drinken. We kunnen dat niet voor iedereen individueel doen helaas. En gebeurt er op de baan iets ernstigs? Wel, ik ben dankzij de caddiemasters overal snel ter plaatse. Zoals gezegd behoren de AED en de verbandkist tot de standaarduitrusting, dus we zijn goed voorbereid”.

Voortgang in de baan is essentieel

Tot slot wijst Henk van der Sluis op de voortgang in de baan: “Doordat er verschillende flightsamenstellingen zijn, zoals een tweebal achter een vierbal of spelers met een hoge handicap die voor een flight met lage handicap spelen, dan is het essentieel dat wij dat goed in de gaten houden. Want anders ontstaat er irritatie. Wij moeten dat vriendelijk doch corrigerend oplossen. Want het is nu eenmaal usance dat iedereen lekker speelt en een beetje begrip toont voor de ander”.

Ook Henk heeft, evenals de andere marshals, de gewenste cursussen en trainingen gevolgd. Allemaal in het beleidskader van goed gastheerschap. “Spelen op de Haarlemmermeersche Golfclub is meer dan golfen alleen. Het is een ultieme ontspanning, aldus de gedreven coördinator van het marshalteam.

Hebt u interesse om ook als marshal toe te treden? Zowel dames als heren zijn welkom. Neem dan even contact op met onze Hospitality Manager Heleen Feijtes.

Love is in the air

Bedrijfshulpverlening rukt uit!

Op een prachtige voorjaarsdag loop ik richting de green van hole 6 Lynden en gaat mijn blik naar de vrolijk spuitende fontein. Plotseling zie ik iemand bij de 150 meterpaal op hole 4 Leeghwater aan het water op de grond liggen. Even schieten mij de, door corona verslofte, reanimatie-instructies door het hoofd en begin te rennen. Ook vanaf de green van hole 4 rent een man naar de plek des onheils. Halverwege zie ik het 'slachtoffer' gelukkig bewegen maar opstaan doet hij niet. Ik kom 2 tellen na de andere hulpverlener aan en zie... een man en vrouw in een innige vrijpartij! Wie had ooit gedacht dat hole 4 van de Leeghwater een romantisch plekje is? Nou, ik niet.

Als ik lachend weer bij mijn bal terugkeer zie ik in mijn ooghoek een buggy in vliegende vaart naar hole 4 rijden. Ook de buggy van de marshal verschijnt ten tonele. Terug in het clubhuis hoor ik dat iemand het noodnummer heeft gebeld waarop 2 bedrijfshulpverleners met de defibrillator zijn uitgerukt! Loos alarm dus maar... een geweldige actie van de caddiemasters! Dat geeft toch een veilig gevoel!

Moraal van dit verhaal: zet het noodnummer van de HGC in je telefoon 023- 5589005 en ontwijk minnaars bij het afslaan op Leeghwater 4.

Yvonne van Assema