Plussen en minnen tijdens de recente NGF competitie

Er werd gespeeld op zondag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Vier teams wisten al hun wedstrijden te winnen! Dames 1 27 holes dinsdag, Heren 2 27 holes, Heren 3 27 holes en Heren 4 27 holes werden daarmee kampioen en ze promoveerden naar een hogere klasse. Van harte gefeliciteerd met deze geweldige prestatie.

De kampioenen die aanwezig waren en gehuldigd werden tijdens de ALV van 28 juni 2022

Helaas degradeerden 5 teams naar een lagere klasse. Van de 96 wedstrijden werden er 41 gewonnen, 6 gelijk gespeeld en 49 verloren. Heren 1 36 holes, Heren 2 36 holes en Heren Senioren 1 wonnen precies even veel holes als er verloren werden.

‘Best even spannend om voor de eerste keer competitie te spelen’

Na twee jaar voorbereiding waarbij de competitie helaas niet door kon gaan was het eindelijk zover: mijn eerste competitiewedstrijd! Het voorspelen op de Purmer kon niet doorgaan omdat de baan onder de sneeuw lag. Het was zelfs spannend of de baan open zou zijn op de competitiedag. Zondag was het koud maar de baan was gelukkig open. Samen met Anneke Volgers stond ik klaar voor de eerste greensomewedstrijd.

Onze tegenstandsters van de Hoge Kleij zagen er zeer serieus uit. Ik durfde niet te kijken naar hun handicaps, dat was achteraf maar goed ook want hun handicaps waren opgeteld zelfs nog lager dan de handicap van Anneke. De eerste afslag was erg spannend maar gelukkig ging het goed. Helaas verloren we maar volgens de tegenstandsters klopte onze handicaps niet, dat hebben we maar als compliment ontvangen. De kop was eraf! We hebben hagel, wind en regen gezien tijdens de eerste dag.

Wat een geluk: onze tweede wedstrijd speelden we op een van de mooiste banen van Nederland: De Pan. Wat een prachtige, maar moeilijke baan is het. We werden zeer gastvrij ontvangen, de lunch en het diner waren uitstekend verzorgd. De Purmer was op papier een van de teams waar we misschien van zouden kunnen winnen. De andere teams hebben veel lagere handicaps. We wonnen een aantal partijen, speelden gelijk maar de eindstand was 10-8 voor de Purmer.

Illegale chipper?

Op de derde competitiedag waren wij gastvrouw. Alles was uitstekend geregeld en we kregen veel complimenten voor de gastvrijheid en het eten. De vierde wedstrijd was op de Hoge Kleij, ook al zo’n mooie baan. Zeewolde zou bij winst ‘kampioen’ zijn en zouden promoveren naar de hoofdklasse. Ook deze dames hadden echt lage handicaps. Het lukte Lorraine Dsouza om haar wedstrijd te winnen. Er was een hele toestand over Lorraines chipper, deze werd zelfs door de tegenstander uit haar tas gehaald en gefotografeerd om te laten zien dat hij illegaal zou zijn. Een aantal referees en regelcommissieleden boog zich over de kwestie maar het liep uiteindelijk met een sisser af.

De laatste competitiewedstrijd vond plaats op Zeewolde. We speelden tegen de dames van De Pan. Bij winst zouden we in deze klasse blijven, gelijkspel of verlies betekende degradatie. In de week voor de wedstrijd hebben we voorgespeeld zodat we de baan alvast een beetje kenden. Helaas lukte het ons niet om de wedstrijd te winnen. Ik won wel op de laatste hole voor de eerste keer mijn single. Wat een leuke ervaring was dat!

Ik vond het competitie spelen echt heel erg leuk. Ik was op van alles voorbereid van afschuwelijk slecht weer, valsspelers tot gemene tegenstanders maar niets was minder waar: op de eerste dag na was het stralend weer en de sfeer was super. De voorbereiding kost veel tijd en tijdens de competitie zijn de dagen echt lang maar het was absoluut de moeite waard!

Mandy Lammers (Dames 1 27 holes)

Heren 4 Senioren

Op zoek naar avontuur en heus kampioenschap

Onder deze vlag werden we voor veel geld gerecruteerd door captain Bert Schaap. Nog eenmaal wilde de oude meester kampioen worden en daartoe had hij een illuster gezelschap aan zich gebonden waaronder routiniers als Guus van Leeuwen, Fred Loonen, Ronald (the Butcher) Kroezen, Paul (his Royal) Heijnis en Edwin (el Pescadore) Visser. Maar ook nieuwkomers, aanstormende talenten, net 50-ers als Marco Schoonhagen en André (the other Butcher) Stokman.

Ingedeeld met Ooghduyne, Westwoud, Veldzijde en Spaarnwoude werd door de captain gelijk een sterkte/zwakte analyse gemaakt, waaruit bleek dat Spaarnwoude de grootste concurrent zou zijn en hij daardoor zelf minder zou spelen. In de eerste wedstrijd gaf de captain gelijk invulling aan het begrip minder spelen want hij stond erop dat hij wel meedeed op straffe van uitsluiting van het gehele team. Slechts met de grootst mogelijke moeite konden de teamleden hem ervan overtuigen dat hij geen 1e, maar 6e single zou spelen. Na deze, overigens gewonnen wedstrijd, nam hij het onvermijdelijke besluit om verder te gaan als non-playing captain.

Gelukkig kregen in de weken daarop de nieuwkomers daarom ook kans om zich waar te maken. Opvallend was daarbij het groeiende zelfvertrouwen van Marco die ons herhaaldelijk wist te vertellen dat het hem zeer zou verbazen als hij het volgend seizoen geen telefoontje zou krijgen van Heren 1 zondag…

Om een lang verhaal kort te maken. Hele leuke tegenstanders. Mooie banen, soms door zelfwerkzaamheid bijzondere banen, lekker eten en een spectaculaire apotheose op de laatste speeldag.

Om kampioen te worden moest met 10-8 gewonnen worden van Spaarnwoude. Gespeeld wordt op Veldzijde. HGC staat op 9-7 voor en de slotpartij staat met nog een hole te spelen 1 up. Beide partijen hebben twee mooie slagen en gaan met 3 voor de green. De hole is echter een maand geleden volledig op de schop gegaan en alleen door een upgrade op je horloge weet je dat je maar 100 meter te gaan hebt i.p.v. 150 meter. Je pakt een houtje, maar een alerte toeschouwer/teamgenoot wijst je op deze foute keuze.

De tegenstanders, ook ruim aanwezig want dat heb je met topgolf, hoort dat ook en begint zacht te protesteren.

Dan tekent zich de grote klasse af van ons team. Je rost de bal eerst in de bunker en dan, nog voor de tegenstander slaat, loop je om de hole heen en zet je je trolley met tas en al achter de green in lijn met de vlag. Tegenstander slaat een volledige topper die over de green gaat, een deuk in de tas slaat en vervolgens terug ketst op een meter van de pin. Eindstand all square en Spaarnwoude kampioen. Zo lost Heren 4 een dispuut op, nog voor het geboren is.

Tenslotte. Mooie competitie en een wereld captain. Bertje bedankt en TeCo dank voor de teamsamenstelling en het in ons gestelde vertrouwen.

Namens team 4 Senioren

Paul Heijnis