Mag ik u voorstellen:

Onze nieuwe penningmeester:
Simon Kooyman

Leeftijd 62 jaar, woonachtig in Lisse.
Gelukkig getrouwd met zijn jeugdliefde Charlotte.

Samen hebben ze vier zonen, de twee oudsten wonen in Amerika, de twee jongsten zijn in Nederland en gaan naar de Middelbare School.

Simon kookt graag. Tijdens zijn werkende periode alleen in het weekend, maar nu hij met pensioen is en Charlotte een drukke baan heeft als onderwijzeres in Noordwijk, heeft hij de keukentaak ook met plezier dagelijks op zich genomen. Is daarnaast vrijwilliger bij Stichting Puntenburg.

Wij zijn natuurlijk vooral nieuwsgierig naar je opleiding, carrière en ervaring en waarom we je de komende jaren het beheer van onze financiën hebben toevertrouwd

Ik heb eerst de BBA opleiding op Nijenrode gedaan. Vervolgens MBA (Finance & Auditing) in Leuven gehaald.

Tot midden 1986 heb ik als manager bij Andersen Consulting in Den Haag gewerkt. In 1989 ben ik naar Amerika verhuisd om voor DMV te werken. Eerst als CFO, later als Divisiedirecteur. In 1996 overgestapt naar VNU (nu Nielsen). Daar was ik President Entertainment Group.

Waarom en sinds wanneer ben je weer terug in Nederland?

In 2015 ging ik in Amerika met vervroegd pensioen. Na 2 jaar hadden we de behoefte om naar Nederland terug te keren. Charlotte wilde weer graag haar rol als onderwijzeres in Nederland oppakken. In 2017 zijn we beland, tussen onze oude vrienden in het dorp van onze jeugd, Lisse, daarmee een cirkel sluitend.

Weer terug in Lisse heb ik gezocht naar golfclubs in de omgeving. De sjieke clubs trokken me niet zo aan, en toen, na een paar keer als introducé op HGC gegolfd te hebben, was de keuze snel gemaakt, dat werd de Haarlemmermeersche. Bij binnenkomst van het clubhuis viel de prettige sfeer mij iedere keer op. Daarnaast was de combinatie van uitstekende speel- en oefenfaciliteiten en het prijsniveau en lidmaatschap medebepalend voor mijn keuze voor de HGC.

Je gaat ook competitie spelen?


Ja. Eén van de dingen die mij opviel is dat het bij veel spelers hier gaat om de lol en een gezellig rondje met je maten lopen. In de VS is dat anders, daar gaat het altijd ergens om. Is het geen formele wedstrijd dan speel je minimaal bij iedere ronde om een paar dollar. En ik speel beter als er wat op het spel staat, dus wil ik dat graag in de NGF-competitie gaan ervaren.

Waarom heb je je aangemeld als penningmeester?

Het kwam ter sprake tijdens een ronde met Niek van Rest en Cees Leenders. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik alleen maar de dingen hoef te doen die ik leuk vind. Ik heb altijd bij grote bedrijven gewerkt en het trekt mij om ook in kleiner verband te doen waar ik goed in ben. En ik denk dat ik wat kan bijdragen aan de club.

Ik heb eerst een halfjaartje proefgedraaid, ben niet geschrokken en het klikte met de overige bestuursleden.


Je kreeg bij de stemming in de ALV 100% van alle stemmen. Besef je dat dit nog nooit is voorgekomen bij een stemming, Wat voor campagne heb gevoerd?

Ha ha, ik was zowel verbaasd als gestreeld met dit resultaat. Een aantal vrienden van me hadden namelijk vooraf aangekondigd om “nee” te stemmen. Dat zou Charlotte namelijk wel leuk vinden. Maar zij hebben zich blijkbaar bedacht.

Heb je na je proefperiode al een indruk van wat je te wachten staat? Kom je in een opgemaakt bedje?


In zekere zin wel. Het zit organisatorisch en financieel goed in elkaar. Er zijn een paar dingen die verbeterd dan wel vereenvoudigd kunnen worden. Bijvoorbeeld het volledig naar het pinnen overgaan, en geheel cash-less worden.

Dat zijn wat kleine dingen, maar er liggen ook grotere uitdagingen zoals het achterstallig onderhoud van het clubhuis. Ik heb heel wat uitgebreide plannen en tekeningen gezien, maar dat is in het verleden gebeurd en daar kijk ik niet naar. Laten we beginnen met een programma van eisen op te stellen en goed met de leden te communiceren of zij erachter staan. We zijn een vereniging, en de leden moeten de renovatie uiteindelijk goedkeuren en bekostigen.

Je bent ook vrijwilliger bij de Stichting Puntenburg?

Ja. Deze stichting beheert een manege met 10 paarden waar jongeren met meervoudige beperkingen met paarden kunnen werken. Ik ben daar penningmeester en doe daarnaast allerlei andere klussen, waarbij de minst aantrekkelijke is het opruimen van de paardenmest. Maar ik doe het graag en het is hartverwarmend om te zien hoe deze gehandicapte jongeren en hun ouders/verzorgers zoveel plezier aan dit tweewekelijks uitje beleven.

Tot slot, heb je nog een persoonlijke opmerking toe te voegen?

Het huis (lees golfclub) is prima in orde. Geert-Jan heeft fantastisch werk gedaan de afgelopen jaren. We zijn een rijke club, helaas zonder geld. We zijn niet afhankelijk van een geldschietende grondbezitter, stichting of gemeente. We hebben onze eigen grond in bezit en dat is, zeker in de Randstad, goud waard. Belangrijk is dat we over 30 jaar nog steeds bestaan. En ik heb gemerkt dat de grondhouding bij bestuur en leden aanwezig is om zorg te dragen dat ook de generatie na ons met veel plezier kan golfen op HGC, een mooie en betaalbare golfbaan.

Simon, wij wensen je veel succes in je rol als onze penningmeester.