Elke Oudendijk: Nieuwe voorzitter nieuwe leden-commissie

De nieuwe leden-commissie van de HGC heeft sinds medio 2020 een gewijzigde samenstelling en sinds begin van dit jaar ook een nieuwe voorzitter. Elke Oudendijk heeft het voorzittersstokje overgenomen van Marion Stempher, die het tijd vond voor verjonging en verandering. Elke is na 25 jaar lidmaatschap van de HGC geen onbekende binnen de club. De uit 3 leden bestaande commissie is en wordt ook verder nog vernieuwd. Naast Elke is inmiddels ook Atty van der Veldt en, vanaf eind maart, Bert van Vliet commissielid geworden.

Een goed moment dus om met Elke en Marion persoonlijk nader kennis te maken en bij te praten over de activiteiten van de commissie, die tot 2018 ook bekend stond als kennismakingscommissie. Voor wie het niet weet: de nieuwe leden-commissie draagt zorg voor de informele kennismakingsgesprekken met kandidaat-clubleden en informeert hen over onze vereniging, de baan en de lidmaatschappen. Daarnaast begeleidt deze commissie nieuwe leden in de eerste periode van hun lidmaatschap.

Elke kent de nieuwe leden-commissie goed, want heeft daarin al eerder zitting gehad. In die tijd (2008-2010) heette dit weliswaar de toelatingscommissie en had het meer de rol van een soort van ballotagecommissie. Maar het ervoor zorgen dat nieuwe leden zich snel thuis voelen was, is en blijft wel de doelstelling. En die ligt Elke duidelijk na aan het hart. Sterker nog: kom niet aan de HGC, want dan zal zij graag het gesprek aangaan om te zien waarom iemand eventueel minder enthousiast is over onze club dan zijzelf. Elke voelt zich betrokken bij de club en vindt het een fijne plek om te zijn. Er is voor haar en veel leden een soort familiegevoel en iets van ‘thuiskomen’, de HGC wordt daarmee echt ‘jouw club’. Het doet haar pijn als mensen zich soms negatief uitlaten over de HGC. Intern kritisch mag je zeker zijn, maar er zijn op de HGC zoveel mogelijkheden en er wordt voor elk (niveau en type speler) wat wils geboden. Precies dat gevoel wil Elke graag uitdragen naar nieuwe leden. Betrokkenheid (creëren) van en meedoen door nieuwe leden, ze over de drempel helpen indien nodig, daar houdt deze commissie zich mee bezig.

Elke staat liever niet persoonlijk ‘in the picture’ en wilde daarom het gesprek graag samen met Marion doen. Maar om Elke toch even voor te stellen: Elke is dus 25 jaar lid en ooit als jonge twintiger en student enthousiast geworden voor de golfsport via een toenmalige vriend. Na het volgen van haar eerste lessen was zij snel verkocht en heeft zij haar GVB gehaald. In de tijd dat Elke zich opgaf als nieuw lid, was de HGC nog een 9-holes golfbaan en kwam zij eerst op een wachtlijst voor aspirant-leden. Zij draagt thuis haar enthousiasme voor de golfsport ook uit. Een van haar kinderen heeft golfles bij Sven. Recent heeft Elke meer tijd gekregen voor golf, nadat zij haar eigen bedrijf anderhalf jaar geleden heeft verkocht.

Marion blijkt bijna net zo lang lid als Elke, en heeft vanaf 2013 in de commissie meegedraaid. Meest recent als voorzitter samen met Wouter de Vries en Christine Filet. Maar daarvoor de langste tijd met Niek van Rest en Gerty van Vliet. Gerty had voor Marion de voorzittersrol tot 2018. Op Marion kan zolang het nu nodig is nog een beroep worden gedaan. De huidige periode heeft er helaas voor gezorgd dat een aantal activiteiten van de nieuwe leden-commissie, ondanks de grote toestroom van nieuwe leden, niet op de gebruikelijke wijze kon plaatsvinden.

Normaliter was er elke laatste woensdagavond van de maand gelegenheid voor een uitgebreid gesprek met nieuwe leden. Helaas hebben die kennismakingsgesprekken in het clubhuis al een aantal maanden niet meer kunnen plaatsvinden. Elke heeft er sinds de zomer van 2020 nog maar twee kunnen bijwonen. Maar er zijn sindsdien wel al zo’n 100 nieuwe leden bijgekomen en zij hebben dus nog ‘een leuk gesprek tegoed’. Online meetings waren wellicht een alternatief geweest, maar de voorkeur gaat er toch naar uit om elkaar persoonlijk te ontmoeten.

De commissie gaat zich buigen over hoe zij het beste invulling hieraan kunnen geven in deze tijd. Hierbij zullen vernieuwingen niet uit de weg worden gegaan. Er is bijvoorbeeld recent een trend te zien dat nieuwe leden bij binnenkomst op de HGC wat jonger (jonger dan 50) zijn. Goede bestaande initiatieven, zoals Rabbitwedstrijden van vroeger moeten ook ruimte krijgen. De wedstrijden dragen bij aan het opbouwen van golfregelkennis, plezier en tempo in de baan. Ook de nieuwe leden-wedstrijden die de commissie 4x per jaar wil organiseren is een leuk idee. Om Elke aan te halen: het gaat niet om de handicap, maar om het plezier en presteren, het enthousiast maken voor onze mooie golfclub en laagdrempelig zijn voor nieuwe leden die in deze vereniging hun weg willen vinden. Daarbij hoort het verder verstevigen van de band na een ½ jaar lidmaatschap via nabellen door de nieuwe leden-commissie. Nieuwe plannen zijn er dus voldoende, voortbouwende op de ‘in de tijd van Marion’ gelegde goede basis. Daarbij ondersteund door initiatieven van andere commissies als de DaCo en de Seco die op hun eigen manier nieuwe leden benaderen.

Namens de nieuwe en bestaande leden dank aan Marion en succes voor Elke en de nieuwe leden-commissie bij het maken en uitvoeren van hun plannen gericht op de goede integratie van de vele nieuwe HGC leden.

Ledenontwikkeling

Golfen mag zich nog steeds verheugen in een groeiende populariteit. Konden we vorig jaar 102 nieuwe leden verwelkomen (per saldo een groei van 22 na aftrek van de overledenen en opzeggingen, red.). Dit jaar staat de teller al op 88 nieuwe leden inclusief juniorleden (t/m 35 jaar) en exclusief jeugdleden (t/m 18 jaar).

De samenstelling van het nieuwe ledenbestand is als volgt:

19% is vrouw

20% komt uit de Haarlemmermeer 60% uit de regio Haarlem 7% uit de bollenstreek 13% uit Amsterdam en omgeving

18% is 60+ 35% tussen 50 en 60 22% tussen 40 en 50 en 25% jonger dan 40 jaar

32% heeft een handicap van 30+ 29% tussen 20 en 30 31% tussen 10 en 20 en 8% een single handicap.

Wij heten alle nieuwe leden van harte welkom en hopen dat zij zich snel bij ons thuis voelen. We gaan er dit jaar een feest van maken. Dus doe vooral met alle activiteiten mee. Zo maakt u snel contact en leert u veel andere clubleden kennen.

Petra Brandenburg, caddiemaster

Na bijna 36 jaar in diverse functies bij de KLM gewerkt te hebben, ben ik 1 februari begonnen als caddiemaster bij de HGC. Vooralsnog als oproepkracht om het team te versterken.

Ik ben opgegroeid in Noordwijk, heerlijk aan het strand. Ik heb 3 volwassen kinderen, een partner en hond Saar. Mijn hobby’s zijn uiteraard reizen, lopen met Saar, muziek, koken met een lekker glas wijn erbij, en... sinds vorig jaar ook golfen!

Ik heb afgelopen periode al veel leden gezien en gesproken en ik ga mijn best doen jullie allen zo snel mogelijk te leren kennen!