Flora, fauna en onderhoud

Onze baan

We worden tegenwoordig door het bestuur, secretariaat en management goed op de hoogte gehouden van allerlei actuele zaken, zoals updates over de ontwikkelingen op onze baan. Hoeven we dat als redactie dus niet meer te doen, en dat is een prima ontwikkeling. Niets mooier dan informatie uit eerste hand, toch?

Er blijft voor ons, als redactie, nog genoeg “ander nieuws” over. Zo heeft onze baan, bijvoorbeeld, een aantal nieuwe bewoners. Wat eerst “zielige hoopjes” waren in een opvangcentrum, zijn nu de blije opruimers van allerlei ongedierte (zoals teken). Dickie van Riemsdijk vertelt er meer over elders op deze pagina.

Tuinonderhoud

Het onderhoud van de borders rondom het clubhuis, de aankleding van het terras en de 'stoffering' van de baan met bloeiende planten en struiken behoort niet tot de taak van de greenkeepers. Zij hebben hun handen immers al vol aan alle werkzaamheden in de baan.

In de vorige MeerMARE is een oproep aan tuinliefhebbers geplaatst. Gevraagd werd wie Carla Beenders en haar BaCo team wil helpen om onze perken mooi te houden. De verwachting was dat er genoeg clubleden zouden zijn die, bijvoorbeeld, verhuisd zijn naar een appartement en het klussen in de tuin missen. Maar helaas, er kwam een enkele reactie. Meer hulp is welkom. Misschien dat de oproep niet is opgevallen? Wie er meer over wil weten kan zich hier melden.

Samenvatting updates

Onderhoud kost geld, veel geld, zoals we konden lezen in één van de updates die we tijdens de lockdown van het bestuur ontvingen. Dus was het bericht dat de Hollandsche Greenkeeping Maatschappij bereid was om, gedurende de periode dat de baan gesloten was, een aanzienlijke korting op het baanonderhoud te verlenen een hele geruststelling.

Hoewel er met minder mankracht dan gebruikelijk werd gewerkt hebben de greenkeepers twee bruggen geplaatst, op Leeghwater 7 en Lynden 1, en de tees van Leeghwater 3 en Cruquius 6 gerenoveerd. Alle greens zijn geprikt en bezand. Er werd en wordt ook regelmatig gesproeid, in verband met de droogte.

Afijn, u wist dit natuurlijk al lang omdat u de mailtjes en social media berichten van onze club regelmatig ontvangt. Niet gelezen of gezien? Dan is het misschien handig om even contact op te nemen met het secretariaat...

De baan is weer open. Geniet er van.

Egels

We waren ontzettend blij dat we toestemming kregen om egels uit te zetten op de golfbaan. Wij zijn de Stichting Egelopvang Haarlem en we vangen zieke, gewonde en verweesde egels op in de regio. Dat waren er vorig jaar 435. Daarvoor hebben we een ontheffing van de Provincie. Want egels zijn wilde, inheemse en beschermde dieren.

Als de egels na behandeling en herstel weer goed genoeg zijn om in de natuur uit te zetten, doen we dat natuurlijk op plekken waar ze de beste kansen hebben. Groen, veilig en met voldoende biodiversiteit. Dit jaar hadden we nog ruim 170 egels uit te zetten, veel ervan hebben de winterslaap bij ons doorgemaakt.

Egels leven het liefst in de overgang van open land en bos, in de rough dus eigenlijk. We mochten ze uitzetten tijdens de lockdown op een doodstille baan, een egelparadijs!

U zult tijdens uw rondje golf geen egel zien. Het zijn nachtdieren. Ze eten insecten, slakken en wormen. Maar ziet u overdag een egel, meld dat dan even aan de caddymaster of de greenkeepers.

Dickie van Riemsdijk, Beheerder Egelopvang Haarlem en Omstreken

Redactielid

Naam: Nico ter Haak

HGC-lid sinds: 1986 Werkzaam geweest in: verschillende creatieve, commerciële en leidinggevende functies bij reclamebureaus en uitgeverijen van dag- week- en maandbladen. Zodoende de hele ontwikkeling van grafisch ambacht tot digitale (massa-)communicatie meegemaakt. Met die kennis op zak freelance copywriter geworden en vervolgens grafisch ontwerper. Sinds 1995 gespecialiseerd in artwork voor golfbanen (Wiz Art). Hobbies naast golf: Verre reizen en fotograferen. Affiniteit met redactiewerk: In reactie op een noodkreet van het toenmalige bestuur heb ik in de beginjaren van onze club aangeboden de redactie van de MeerMARE te gaan helpen. Dat is inmiddels 34 jaar geleden en ik heb daar zelden spijt van gehad...