COMPETITIE 2020


Het zomerseizoen loopt ten einde

De inschrijving voor deelname aan de competitie 2020 is geopend

Tijd om eens aandacht te geven aan onze TeCo in de persoon van de voorzitter Olga Almekinders

De inschrijving is verlengd tot 6 oktober!

Wat doet de TeCo zoal en wat is de rol van de pro’s in de indeling van de teams?


De Teco, ook wel genaamd Technische Commissie is binnen de HGC verantwoordelijk voor alle zaken die met het NGF-competitie gebeuren te maken hebben, behalve voor de jeugd competitie, dat valt onder de Jeugdcommissie.


De voornaamste taken van de TeCo zijn onder andere het regelen van de competitie inschrijvingen, het maken van de team indelingen en het verzorgen van de TeCo trainingen door onze Pro’s en natuurlijk de jaarlijkse Competitie Kick-Off wedstrijd, waarbij de HGC teams onderling de strijd aan gaan voor aanvang van het seizoen.


Hoewel een klein gedeelte van de ruim 1200 HGC-leden jaarlijks meedoet aan de NGF competitie, blijkt ieder seizoen weer hoezeer de competitie leeft onder de spelers en teams.

Er komen verzoeken van spelers om eenzelfde team samenstelling te maken als voorgaande jaren. En, hoewel de competitie maar 5 wedstrijddagen, waarvan één Gastheer/-dame dag is, is iedereen altijd weer benieuwd hoe de indelingen zijn.

Teamindelingen worden door de TeCo gemaakt op basis van bepaalde criteria, die trouwens, in samenspraak met de Pro’s, voor iedereen vooraf kenbaar zijn gemaakt.


Het is aan de betreffende TeCo coördinatoren om een voorstel te maken voor de indelingen, die vervolgens binnen de Teco worden besproken en daarna aan de Pro’s voorgelegd. Niet altijd een makkelijke klus maar we proberen in ieder geval een beslissing te nemen waar we met z’n allen achter staan op dat moment. Het is echter ook wel eens gebleken dat de keuze niet goed uitpakte voor het team, en dan moet je dit kunnen herstellen in overleg met z’n allen en de betreffende spelers.

Je kunt wel stellen dat er ieder jaar wel iets speelt voordat de eerste competitie bal geslagen is. Natuurlijk proberen we het iedereen naar de zin te maken, maar dat lukt niet altijd.


Uiteindelijk moet er toch een team tot stand komen, dus stel je soms mensen teleur. Dat kan helaas niet anders.


Hoe wordt ons verenigingsgeld door de TeCo besteed?


Het budget van de TeCo, gaat op aan verschillende TeCo activiteiten, zoals een kleine vergoeding voor jeugdspelers (studenten) die in de reguliere competitie spelen, de TeCo trainingsuren van de Pro’s en een bijdrage aan het trainingsweekend voor de selectieteams.


Het Teco budget is niet groot en daarom vragen we sinds een paar jaar een kleine bijdrage aan de leden van de selectieteams om iets meer te kunnen doen. Denk aan de Putt lessen van Rob Mouwen voor de selectieteams afgelopen jaar, wat een zeer geslaagd initiatief blijkt te zijn en wat we door willen zetten voor belangstellende andere teams.


Wat zijn de problemen waar de TeCo tegenaan loopt?


Ik denk dat je wel kunt stellen dat ieder jaar weer blijkt dat leden zich inschrijven voor de competitie en zich hiermee committeren aan de eisen en reglementen van deelname, maar zich daar vervolgens niet aan houden. Dat is jammer want, het afzeggen voor een wedstrijd of niet aanwezig zijn bij trainingen gaat ten koste van het team en daar gaat het toch om als je competitie speelt.


Let wel, ik heb het natuurlijk over de teams (spelers en speelsters) die trainingen verzorgd en betaald krijgen door de Teco/HGC. Voorbeelden genoeg helaas in de afgelopen jaren. De ultieme oplossing om dit tegen te gaan hebben we helaas nog niet gevonden.

Om die reden gaan we samen met de Pro’s voor komend competitieseizoen de Captains wat meer helpen om hun ‘leading’ rol te nemen in een poging meer teamspirit te creëren en wellicht ook hiermee de presentaties te verhogen.

Gelukkig zijn er ook voorbeelden van teams die het geweldig doen: de hele zomer door trainen, op trainingskamp gaan en jaar in jaar uit met elkaar spelen!


Is de HGC, een club voor golf op het hoogste niveau zoals de Noordwijkse of Houtrak al jarenlang in de Hoofdklasse spelen? Met andere woorden hoort ‘Topgolf’ bij ons?


Natuurlijk hebben we niet alleen fantastische jeugdspelers gehad. Ook nu zijn er en komen er weer een aantal goede jeugdspelers aan. Dat fundament is prachtig gelegd door de toenmalige Topgolf Commissie en nu de Jeugdcommissie.


Het eerste Heren team heeft twee keer in de Hoofdklasse gespeeld en daar moeten we met z’n allen ook heel trots op zijn! Trouwens we hebben nu Heren 1-27 holes in de Hoofdklasse en die zijn ook al een keer Nederlands kampioen geweest!


Zijn wij hiermee een Topsport vereniging? Ik zou het willen en doe er heel graag aan mee. Maar eerlijk gezegd denk ik dat wij binnen de HGC het klimaat er niet voor hebben en ook niet zullen krijgen zonder dat we er héél veel geld en tijd in investeren.


Tevens ben ik van mening dat de huidige TeCo, JeCo en Topgolf te ver van elkaar af staan. Een technische commissie waarin het technische beleid van de HGC vanaf 5 tot 85 jaar tot uitvoering gebracht wordt, is wellicht een optie, en wie weet met externe (extra) middelen kan dan ook aan een ‘Topgolf’ klimaat gewerkt worden. Vooralsnog heeft in het huidige en vorige beleidsplan van de HGC het prestatie en competitie golf niet de hoogste prioriteit ….


Ter afsluiting Olga?

De TeCo is een kleine schakel binnen de HGC. We hebben een goede baan met prima oefenfaciliteiten. Het is onze taak ervoor te zorgen dat competitie spelen met plezier wordt gedaan, uiteraard met prestaties want uiteindelijk wil ieder HGC-team in de 19e hole toasten op de winst!
Ik wens alle deelnemers het komende seizoen veel plezier in de voorbereiding (training in de winter), een gezellige, sportieve en succesvolle competitie in 2020!

Na zich vele jaren ingezet te hebben voor de Technische Commissie, hebben John Leuven, Colette van Orden, Jan Croese en Francis Bakker, ieder met hun eigen redenen, besloten het stokje over te dragen.
Langs deze weg nogmaals allemaal reuze bedankt!!
Wij weten hoeveel werk hier in gaat zitten.

Gelukkig zijn er ook weer nieuwe leden die bereid zijn zich in te zetten voor de competitiespelers!
Zij stellen zich hier graag voor.
Wij wensen hen veel succes!

Sander Kooreman
Coördinator
heren

De TeCo heeft afgelopen jaar een metamorfose ondergaan: 4 van de 5 leden zijn nieuw. Zo heb ik december 2018 John Leuven vervangen als coördinator voor Heren Algemeen. Ik ben Sander Kooreman en lid sinds juni 2011. Ik kwam toen binnen met een handicap van 28.9 en heb er inmiddels een van 10.8. Ik speel bij de Haarlemmermeersche met veel plezier mee in onze clubwedstrijden en ca 6 jaar in de NGF-competitie. Daarnaast ben ik teamcaptain van een matchplayteam van het bedrijf waarvoor ik werk.

Ik zie de NGF-competitie als een prachtig platform voor de club om zich van zijn sportieve en competitieve kant te laten zien. Ik geloof dat een optimale balans tussen individuele speelsterkte en karaktereigenschappen van spelers in een team leidt tot het meeste plezier in een team en daarmee tot het beste sportieve resultaat. Ik ga graag samen met de andere leden van de TeCo en ons team van Golf-pro’s er voor zorgen dat we elk jaar beter voor de dag kunnen komen in de NGF-competitie. En dat begint natuurlijk bij goede en enthousiaste competitiespelers! Dus als u graag competitie speelt, maar iets houdt u tegen of bedreigt dat enthousiasme, laat het me weten.

Tom Visser
Coördinator
heren senioren

Sinds begin september ben ik lid geworden van de TeCo als de opvolger van Jan Croese, lid van onze club sinds 2003 (Hcap. 13.2) . Ik speel zeer regelmatig met veel plezier en doe 5 jaar mee aan de Seniorencompetitie. Naast het competitieve element maakt spelplezier en teamspirit het meedoen aan de competitie zo aantrekkelijk.

Dit seizoen ben ik gevraagd zitting te nemen in de TeCo. Na zoveel jaren lid te zijn en waarbij zoveel anderen hun deel hebben bijgedragen aan het goed functioneren van de club is het nu een keer aan mij, iets voor de club te doen.

Een mooie profielschets werd mij voorgelegd waarin een taak die me denkelijk wel ligt. Ik weet ook dat het lastig is het iedereen naar de zin te maken maar ga daar mijn best voor doen. Ik zal door goed te luisteren naar de wensen van de spelers de teams zo evenwichtig mogelijk samenstellen zodat er met plezier en sportief gestreden kan worden om het hoogst haalbare.

Jolande Broekhof
Coördinator
dames

Ik golf nu 13 jaar waarvan 3 jaar in Goes en 10 jaar bij de HGC, ik heb zelf 11 jaar competitie gespeeld, waarvan 1 jaar in Goes.

Mijn doel in de Teco is om zoveel mogelijk dames de mogelijkheid geven om in de competitie uit te komen namens onze vereniging. 

Maartje Boekestein
Coördinator
dames senioren

Ik ben lid geworden toen de baan van 9 holes naar 27 holes ging.

Nu ik gestopt ben met werken en meer tijd heb wil ik graag iets bijdragen aan de activiteiten van de club.

De afgelopen jaren heb ik regelmatig deelgenomen aan de competitie en toen Francis Bakker mij vroeg haar rol binnen de teco over te nemen vond ik dat een mooie kans om mijn ervaring uit mijn werkende leven en binnen de competitie te combineren.

Ik weet dat het niet altijd makkelijk zal zijn om aan alle wensen van de verschillende competitiespeelsters qua teamsamenstelling etc. tegemoet te komen, maar ik zal wel proberen de keuzes die gemaakt moeten worden goed uit te leggen.

Ik hoop op een sportieve competitie en gezellige competitie