Buiten-de-baan achter de green van Lynden 6
Winterspelers moet het al zijn opgevallen. De buiten-de-baangrens (OB) achter de green van Lynden 6 is al een tijdje terug verplaatst naar de greenzijde van het doorlopende pad naar Ly 1.
Die wijziging heeft te maken met de plaatsing van een haag aan de greenzijde langs het pad achter de green. De witte paaltjes die de buiten-de-baangrens aangeven komen aan de greenzijde van de haag te staan. Voor de bescherming van de jonge aanplant zullen de witte paaltjes voorlopig ruim voor die haag worden geplaatst.
Dat betekent dus – helaas – minder ruimte voor een ‘doorschieter’ voorbij de green. Het voordeel is weer: minder twijfels over de vraag ‘of mijn bal al of niet OB is?’, of puzzelen over het ontwijken van het pad als de bal daarop ligt. Dat pad is nu immers altijd buiten-de-baan.
Voor spelers van een mogelijke ‘doorschieter’ (het is vanaf de fairway vaak slecht te zien hoever je bal is doorgeschoten): speel bij twijfel altijd een provisionele bal. Dat scheelt heel veel voor de doorlooptijd. De spelers achter je zullen je dankbaar zijn.
Steeds meer rode hindernissen
Geen paniek, we krijgen niet nog meer hindernissen in de baan. Wel wordt een aantal gele hindernissen omgezet in rode. Dat is in lijn met internationaal beleid binnen de golfwereld.
Voor de speler levert een rode hindernis alleen maar voordelen op. Je hebt bij een rode hindernis immers altijd meer mogelijkheden om een bal te droppen dan bij een gele hindernis.
Om het geheugen op te frissen zetten we de opties even op een rijtje.
Gele hindernis:
- Je mag natuurlijk altijd terug naar de plaats van waar je de oorspronkelijke bal speelde.
- Of je mag je bal droppen bij een lijn vanuit de vlag door het punt waar je bal het laatst de grens van de hindernis passeerde. Kies daarvoor een referentiepunt op die lijn. Markeer dat punt met een tee en bepaal een dropzone van 1 stoklengte (halve cirkel, want niet dichter bij de hole) en drop daar je bal [Zie regelboekje pag. 109, R. 17].
Rode hindernis:
- Zelfde opties als bij een gele hindernis, dus
- terug naar waar je vandaan komt, of bij lijn vanuit de vlag naar achter.
- Plus: binnen twee stoklengten vanaf het punt waar je bal het laatst de grens van de hindernis passeerde (referentiepunt), maar niet dichter bij de hole dan dat punt [regelboekje pag. 111].
Misschien levert het verwarring op bij hindernissen die aan de ene kant rood zijn en aan de andere kant geel. De oplossing voor die verwarring? Het gaat altijd over de lijn die je bal het laatst passeerde voordat hij in de hindernis kwam. Is dat een gele lijn dan heb je twee opties. Is dat een rode lijn dan zijn dat er dus drie.
Er zijn maar twee dingen die je – spelend vanuit een hindernis – niet mag doen: 1) vaste obstakels ontwijken en 2) je bal onspeelbaar verklaren. Die betere mogelijkheden om vanuit een hindernis te spelen hebben het ook mogelijk gemaakt om de grenzen van hindernissen (de rode of gele paaltjes) ruimer te plaatsen.
De regelcommissie streeft er steeds naar om de grens van een hindernis te plaatsen in het kort(er) gemaaide deel van de baan. Dan is sneller te bepalen of je bal in de hindernis is verloren of er nog buiten ligt. Ook kan met die ruimere markering bij een steilere oever (denk bijvoorbeeld aan de rode hindernis aan de rechterkant van Cruquius 7 of naast de green van Leeghwater 3) een betere en eerlijker dropplaats worden gekozen.
Bij ruimer geplaatste hindernismarkeringen moet je er wel goed op letten dat de hindernisgrens niet wordt bepaald door het wateroppervlak maar door de gele of ronde paaltjes. Je mag dus geen bal droppen tussen het wateroppervlak en de markering. We hebben op de baan zelfs hindernissen waar het water niet eens te zien is (denk bijvoorbeeld aan de hoge rough links in de hoek van Leeghwater 9). De regels hebben het dan ook niet meer over waterhindernissen, maar over (1) gele en (2) rode hindernissen.
Droppen aan de gele kant van een hindernis vóór de green is niet mogelijk. Je moet immers altijd in een rechte lijn naar achter en je mag niet dichter bij de hole droppen. Denk bijvoorbeeld aan Leeghwater 1, Lynden 6 of Cruquius 7. Je speelt je bal over het water vóór de green, maar je bal rolt vanaf de greenkant terug in de hindernis. Je moet dan weer terug naar de fairwayzijde van de hindernis om bij de rechte lijn vanuit de vlag je bal te droppen.
Natuurlijk kun je altijd kiezen om je bal te spelen vanuit de hindernis. Sinds 2019 zijn daar meer mogelijkheden voor. Je mag nu immers ‘grounden’ in de hindernis, water aanraken en losse natuurlijke voorwerpen en losse obstakels verwijderen.
Namens de Regelcommissie, Albert Meijerink