Met dank aan Referee Wouter de Vries

BuitenGewoon Gastvrij: een pitchmarkloze puttinglijn

Tja, mag je wit paaltje verwijderen?

Golfbal ligt tegen buiten-de-baan paaltje maar niet out-of-bounds

Tijdens de baaninspectie die ik uitvoerde vóór de strokeplay-kampioenschappen werd ik aangesproken door een speler die zich aan de regels wilde houden maar het even niet wist. Hij had een interessant probleem. Zijn golfbal lag weliswaar tegen een wit buiten-de-baan paaltje maar duidelijk niet buiten de baan (Zie de afbeelding bij R.18.2a). Hij vroeg zich af of hij het witte paaltje mocht wegnemen om zijn bal richting fairway te kunnen spelen.

Een heel interessante vraag: Is een wit buiten-de-baan paaltje een ‘vast obstakel’ dat je mag ontwijken door zonder strafslag volgens R.16.1b een bal te droppen? Of is het een los obstakel dat je even mag verwijderen om je slag te maken? Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor rode of gele hindernispaaltjes want die mag je tijdelijk verwijderen om je bal te kunnen spelen (wel weer netjes terugzetten natuurlijk). Maar terug naar het witte paaltje. Een wit buiten-de-baan paaltje staat zelf buiten de baan (R.18.2a). De definitie van ‘los obstakel’ in het regelboek geeft geen duidelijkheid. Maar de tweede zin van R.15.2 wel: een buiten-de-baan markering geldt niet als los obstakel. Weghalen als los obstakel is dus geen optie.

Onbespeelbaar verklaren

Is het witte paaltje dan misschien een vast obstakel? Weer is de definitie niet helder maar R.16 geeft op twee plekken duidelijkheid: buiten-de-baan markeringen worden in R.16.1 uitgesloten van de status van vast obstakel. En R.16.1a (2) verbiedt het ontwijken van vaste obstakels buiten-de-baan. Ik moest de speler dus teleurstellen. De enige regeltechnische oplossing voor hem was om zijn bal onspeelbaar te verklaren en met 1 strafslag te spelen volgens R.19.2.

Lynden 6 achter de green

En dat brengt me direct op een andere regelmatig gestelde buiten-de-baan vraag. De buiten-de-baan grens achter de green van Lynden-6 ligt tegenwoordig aan de greenzijde van de nieuw geplante haag. Die jonge haag wordt ondersteund door piketpalen en staaldraden. Als uw bal vlak voor de buiten-de-baan grens ligt en dus - gelukkig - in de baan, zult u bij een poging die bal naar de green te chippen vaak last hebben van zo’n piketpaaltje of dat staaldraad. En dát zijn vaste obstakels die dus buiten-de-baan zijn. En dan geldt weer R.16.1a (2) die het verbiedt om een vast obstakel buiten-de-baan te ontwijken. Een heel lastige chip naar de green is dan uw deel! Want ontwijken volgens R.19.2c (onspeelbare bal) zal in bijna alle gevallen onmogelijk zijn. Want die regel schrijft voor dat u de bal dan dropt a) binnen 2 stoklengten vanaf de oorspronkelijke ligging en b) niet dichter bij de hole. Enige alternatieven: een korte zijwaartse opofferingsslag, zodat u weer ruimte heeft voor uw backswing of terug naar de plek van uw vorige slag maar dan wel met 1 strafslag.

Sprinklerdeksels rond green mogen niet altijd worden ontweken

Deze zomer kregen we geregeld vragen van spelers hoe het zit met het ontwijken van sprinklerdeksels rond de green. “Mogen die nu wel of niet zonder straf worden ontweken als ze op de speellijn liggen en dus een belemmering vormen voor een putterslag van buiten de green?” Het antwoord kan (helaas) kort zijn: “Nee, dat mag niet!”. Maar een stukje uitleg daarbij is natuurlijk wel op zijn plaats.

Sprinklerdeksels gelden als vaste obstakels. Die mogen volgens Regel 16.1a. zonder strafslag worden ontweken als de speler er hinder van heeft voor a) de ligging van de bal, b) de stand van de speler of c) de voorgenomen swing. Maar dat is niet het geval als de bal bijvoorbeeld 50 centimeter achter de sprinkler ligt. Dan is er geen hinder voor de swing, maar alleen voor de balvlucht of in dit geval de rol van de bal. Maar ik hoor de protesten van sommige lezers al: “Ik speelde op een andere golfbaan en daar mocht ik wel zonder straf ontwijken voor een sprinkler in de speellijn”. Dat kan kloppen. Op die andere baan is er dan een plaatselijke regel van kracht waarbij een sprinklerdeksel in de speellijn onder bepaalde voorwaarden wel zonder straf mag worden ontweken.

HGC: 103 sprinklerdeksels rond de green

De golfregels van R&A/NGF geven de mogelijkheid om zo’n plaatselijke regel in te voeren. Maar alleen onder strenge voorwaarden. Wij hebben er op onze baan voor gekozen zo’n plaatselijke regel niet in te voeren. Maar we hebben daar vorig jaar wel heel uitgebreid naar gekeken. Op onze 27-holesbaan hebben we in totaal 103 sprinklerdeksels in de buurt van de green. Maar in 39 gevallen voldoen die niet aan de strenge eisen die R&A/NGF stellen of liggen de sprinklerdeksels in de rough, waardoor een putterslag niet redelijk is. Voor de overige 64 gevallen hebben we geoordeeld dat het niet verantwoord is er een nogal ingewikkelde plaatselijke regel voor in te voeren. Dus toch maar wat meer oefenen op de chipslag over het deksel naar de vlag. Het is helaas niet anders. En …… natuurlijk wel de plag terugleggen en aandrukken! Een sprinklerdeksel óp de green (maar die hebben we niet) mag altijd worden ontweken als die in de speellijn ligt (R.16.1a). Daar is geen plaatselijke regel voor nodig.

Een praktijkvoorbeeld: Tijdens de NGF-competitie werd ik tijdens de lunchpauze na de foursomes benaderd door een groep. Een van de spelers had een sprinklerdeksel op de speellijn zonder straf ontweken, denkend dat onze baan daar een plaatselijke regel voor had. De tegenstanders protesteerden niet tegen deze handelwijze. Maar keken er tijdens de lunchpauze toch even de plaatselijke regels op na. Hun protest kwam helaas te laat. Als ze wel op tijd geprotesteerd zouden hebben, dan zou de overtredende speler de betreffende hole (Lynden-8) hebben verloren wegens spelen van een verkeerde plaats (R.14.7). Dan zou deze foursome-match niet ‘all square’ zijn geëindigd.

Namens de Regelcommissie, Albert Meijerink