Ballen rollen langer door

Droge, harde fairways kleuren met seizoen mee

Het klimaat verandert, ook in Nederland. Natte perioden worden natter en droge perioden worden droger. De zomer van 2018 was extreem droog. Normaal gesproken wordt het grondwater na een droge zomer weer aangevuld door neerslag in de wintermaanden, maar dat gebeurde toen niet. Het voorjaar van 2019 was ook weer droog. Pas begin 2020, na veel regen in de eerste maanden, was het grondwater op de meeste plaatsen in Nederland weer aangevuld.

Het voorjaar van 2022 was ook weer extreem droog. Vroeger was onze golfbaan een groene oase, ook al was er weken geen neerslag gevallen. Maar omdat onze baan nu duurzaam onderhouden wordt, en de fairways en de rough minimaal besproeid worden, kleuren de fairways met de natuur mee. Dat is wel even wennen, bruingele fairways.

Toch is dat de toekomst. Steeds meer golfbanen laten de fairways met de seizoenen meekleuren. Dat golfbanen meekleuren met de seizoenen betekent niet dat de kwaliteit minder is. Ze zien er alleen anders uit. Minder sappig gazongroen, meer gezond groen.

Het is een beleid dat buitenlandse linksbanen al heel lang hebben. Daar worden fairways niet gesproeid en de greens en tees minimaal. In droge tijden zullen de fairways en de rough geel zijn, zodra er dan weer wat regen valt wordt het gras snel weer groen. Dit beleid wordt nu overgenomen door steeds meer andere banen.

Ook wij moeten keuzes maken over wat we wel en niet kunnen sproeien. Vandaar dat de greens en tees er echt mooi groen bij liggen en de rough en fairways wat bruiner zijn.

De baan is daardoor wel tijdelijk harder en droger. Dat vereist aanpassingen in je course management. Aan de ene kant win je afstand omdat de bal (veel) verder rolt, aan de andere kant is een slag van een harde en droge fairway voor veel golfers een moeilijke opgave. Maar oefening baart kunst en dankzij die verre rol heb je vast minder slagen op de fairway nodig!

BuitenGewoon Gastvrij: geef voorrang aan de greenkeepers

Plan voor aanpak diverse holes gaat ons speelplezier verhogen

Zoals we allemaal weten hebben we dit jaar te maken met een behoorlijke droogte in ons land, Er zijn leden die hebben gezegd: dan sproeien we toch gewoon wat extra?! Was het maar zo simpel. Ons beregeningssysteem is erop gebaseerd dat er met enige regelmaat regen valt. Om alles te sproeien in de korte tijd dat er niet gespeeld wordt, is niet mogelijk. Er is daarom door HGM besloten dat met name de greens, surroundings en tees wel worden beregend.

We gaan de komende periode onze verouderde sproei-installatie door experts laten evalueren en kijken waar we aanpassingen, dan wel vernieuwingen moeten laten plaatsvinden. Dat neemt nog steeds niet weg dat we niet onbeperkt mogen sproeien en dat we nog steeds maar een hele korte periode hebben dat we dat wel kunnen, Al met al heeft het de aandacht van ons, het management en het bestuur.

Fairways worden aangepakt

Afgelopen periode hebben we werkzaamheden gedaan om de fairways en surroudings te verbeteren. Mede door de droogte zien we niet overal 100% resultaat, maar er is inmiddels weer wat regen gevallen dus het resultaat wordt snel zichtbaar. Je ziet dat er bij de surroundings weer een dikkere en vollere grasmat ontstaat. Deze behandeling gaat nog twee keer gebeuren, dus volgend voorjaar zullen we daar 100% resultaat van zien.

De fairways zullen we de komende periode goed gaan evalueren en ook voor de komende jaren staat dit zeker meerdere keren op het programma. Want iedereen wil dat de ballen goed bespeelbaar op de fairway liggen.

Roughs worden kort gehouden

Daarnaast krijgen we een mix van commentaar en lof voor onze rough. Het klopt dat we die wat makkelijker houden de afgelopen anderhalf jaar. Ten eerste willen we als vereniging graag bij de club van 27 blijven en dat houdt in dat we dus met luswisselingen hebben te maken. Zoals we allemaal weten is er een aantal holes op Cruquius waar het gras dik en vettig is en als we de rough daar hoger laten groeien, slaat bijna niemand daar meer een bal uit.

Ten tweede is het ook de wens van leden om 9-holes lus wisselend te houden en ook hier geldt weer de gelijkwaardigheid van lussen in stand te houden.

Ten derde is de bezetting in de baan enorm hoog en willen we de doorloopsnelheid graag behouden. Er is dus gekozen voor een iets kortere rough en door de lange droogte groeit het eveneens niet snel.

Achterzijde Leeghwater 6 green verhoogd

Inmiddels is begonnen met werkzaamheden aan de achterzijde van de green van Leeghwater 6. Als je de bal hier aanspeelde op de green, had je goede kans dat die achter in de bunker verdween of in de rode hindernis. We vinden dat je een Par 4 aan moet kunnen spelen zonder dat je bal zoekraakt. Daarom wordt de achterzijde verhoogd zodat de bal wordt afgeremd en niet in de hindernis verdwijnt. Het compleet renoveren van de green is helaas een te dure optie. De grond hiervoor komt uit ons depot en zal via de achterzijde worden opgebracht.

Nu er nog grond over is dan is dat naar de achterzijde van de green van Cruquius 4 gebracht. Daar willen we in faseringen een grondwal aanbrengen en deze met struiken gaan bekleden om het zicht richting Spieringweg te minimaliseren.

Toplaag Lynden 2 zit compleet dicht

Op Lynden 2 wordt op termijn groot onderhoud verricht. Net als de strandhole (Lynden 4) is dit een fairway die bij nat weer snel onbespeelbaar is en tijdelijk dicht moet. We gaan geen extra drainage aanbrengen maar we gaan de toplaag 20 centimeter dieper met conische pennen prikken en zeer veel zand aanbrengen. Die toplaag zit compleet dicht en het regenwater zakt niet naar de drainage. Het is nog niet zeker of het dit jaar al gebeurt maar mocht dat wel zo zijn dan bent u nu alvast geïnformeerd. Zoals we weten hebben engerlingen behoorlijke schade aangebracht op sommige fairways. Om dit tegen te gaan is hebben we in overleg met HGM besloten om spreeuwenkasten te plaatsen en meer struiken te planten die bessen dragen zodat het aantal spreeuwen ervoor kan zorgen dat engerlingen en emelten geen schade aan de grasmatten veroorzaken. Spreeuwen en hun jongen voeden zich met emelten en engerlingen.

Roeken en zwarte kraaien daarentegen maken met hun sterke snavel een groter gat en beschadigen daarmee de fairway. Soms worden meters graszoden omgewoeld.

Met dank aan de Baancommissie