Floriade flops

"Naast de populaire Keukenhof bloemen- en plantenpracht kent ons land elke tien jaar de ooit door de Nederlandse Tuinbouwraad bedachte Floriade met als doelstelling om tuinbouwproducten te promoten richting consument. Veel HGC-leden herinneren zich ongetwijfeld de tentoonstelling van 20 jaar geleden die in de Haarlemmermeer naast onze golfbaan werd gehouden. De huidige editie in Almere sluit 9 oktober aanstaande haar deuren en dat had eigenlijk al veel eerder moeten gebeuren want deze tentoonstelling is financieel wederom een flop geworden. Eentje in de rij van vorige locaties waar gemeentebestuurders elders ook steeds hetzelfde resultaat hebben ervaren

Denk maar aan de Floriade in Zoetermeer (verlies 11 miljoen gulden in 1992) , Haarlemmermeer (verlies 7 miljoen euro in 2002) en Venlo (verlies 9 miljoen euro in 2012). En Almere stevent af op een recordverlies van meer dan 13 miljoen euro). In deze stad pakte eerder dit jaar het nieuwe gemeentelijk College zijn biezen want dat zag de financiële bui al hangen en wilde geen verantwoording nemen voor wat vorige wethouders in Almere zo mooi hadden voorgespiegeld.

Floriade-directeur Hans Bakker, met wie ondergetekende ooit medecommissaris was bij Travelnet pakte na zijn pensioen het Floriade Almere project beet maar zit nu op de blaren want de corona-ellende en alle negatieve publiciteit zijn er debet aan dat deze Floriade een debacle wordt. Jammer want Bakker, voormalig TUI-CEO en RAI-topman is een bekwaam bestuurder

De vraag is: waarom willen gemeentebestuurders zo graag een Floriade omarmen? Vanwege de kans om bekendheid te creëren voor hun stad? Of omdat allerlei adviseurs hun een geweldig financieel succesvol event voorspiegelen? Vreemd, want er zijn blijkbaar nog steeds gemeentebestuurders die denken dat een Floriade tentoonstelling goud oplevert. Nou, vergeet dat dus maar.

Dat was twintig jaar geleden ook zo toen het Haarlemmermeerse gemeentebestuur in 2002 de Floriade omarmde. Het thema ‘150 jaar polder’ werd groots aangepakt op 70 hectare grond pal achter onze golfbaan. De verwachting was om zo’n 3 tot 4 miljoen bezoekers aan te trekken maar dat werden er veel minder en ook onze gemeente moest flink in de buidel tasten omdat er een deficit was van ruim 7 miljoen euro

Maar, eerlijk gezegd, de polder hield er na afloop wel een mooi wegennet aan over, inclusief busbanen, het Expo Center gebouw, waar nog steeds allerlei tentoonstellingen en andere activiteiten indoor worden georganiseerd alsmede de artistieke Spottershill tegenover hole 4 op de Lyndencourse, waar je vanaf hoge hoogte kunt zien hoe wij als golfers proberen die lange zandvlakte vanaf de teebox te vermijden.

De hamvraag dient zich aan: is er nog toekomst voor een Floriade? Lijkt mij moeilijk want gemeentelijke bestuurders zullen zich, na al die financiële problemen bij eerdere edities, extra op het hoofd krabben voordat ze ja zeggen tegen een volgende Floriade. Tenslotte gaat het om heel veel geld dat de plaatselijke inwoners moeten ophoesten en daar zit naar mijn idee niemand meer op te wachten".

JAVAG

Ans en Carla met meetlat en vinyl aan de slag

Finishing Touch publicatieborden

De fraaie en strakke welkomst- en publicatieborden bij de teeboxen hebben afgelopen week dankzij Ans Bodegom en Carla Ruijgrok een finishing touch gekregen. De puntjes op de bekende i werden door de dames nauwgezet aangebracht, zoals enkele belangrijke telefoonnummers, een 'welkomtekst' bij hole 1 Leeghwater voor iedereen die het golfterrein oploopt en nog meer. Onze redactie spotte beide dames hard aan het werk.

Digitaal caddieboekje maakt scoren wellicht eenvoudiger

Alle balsporten worden beoefend op een overzichtelijk, standaard speelveld, behalve golf. Geen twee golfbanen zijn hetzelfde. Ook elke hole is weer anders. Daarom kun je als golfer wel een beetje hulp gebruiken om te kunnen bepalen hoe je een hole het best kunt spelen. Dat geldt met name op karakteristieke golfbanen, die zijn ontworpen om een ronde extra uitdagend en interessant te maken. Zoals ook onze eigen Haarlemmermeersche.

Caddieboekje op je mobieltje

Op elke tee van onze baan staat daarom een bord met een plattegrond van de betreffende hole. Zo kun je vooraf bedenken hoe je die hole het best kunt spelen. Maar het balletje rolt vaak anders dan gedacht en dan zou het handig zijn om elders op die hole nog even de holeplattegrond te kunnen bekijken. Nou, dat kan. Want daarvoor is een digitaal caddieboekje beschikbaar, dat je eenvoudig kunt downloaden op je mobiele telefoon. Je kunt het vinden door te klikken op deze link:

Volgend voorjaar zullen de holeborden en het caddieboekje aangepast worden conform de aanpassingen die nu aan een aantal holes en greens worden gedaan. Op dat moment zal ook een QR code beschikbaar komen op de informatieborden bij de eerste tees en vooraf bij de caddiemaster. Liever een papieren caddieboekje? Ook dat kan. Want het gaat om een PDF bestand, dat je kunt printen om er een persoonlijk boekje mee te maken, precies zoals een pro doet.

Veel plezier er mee.

BuitenGewoon Gastvrij: iemand een lift geven naar het clubhuis