Wie wil ons redactieteam komen versterken?
Elke zichzelf respecterende vereniging heeft meestal een clubblad. Zo ook onze Haarlemmermeersche Golfclub. Met onze digitale Meermare proberen we alle leden van onze vereniging te informeren over het wel en wee van onze club met actuele items en achtergrondartikelen.
Dit gaat niet vanzelf. Daar hebben we hulp bij nodig! Uw hulp!
Bent u betrokken bij de club en vindt u ook dat communicatie belangrijk is? Heeft u een leuke manier van schrijven en is de Nederlandse taal geen probleem? Vindt u het leuk om mee te denken over de inhoud van de Meermare, af en toe een artikel te schrijven of een interview te doen? Nou, wat ons betreft: reageer dan snel. Jong of oud, recent of al wat langer lid? Van harte welkom om onze redactie te komen versterken
Mail naar meermare@haarlemmermeerschegolfclub.nl of, liever persoonlijk contact? Bel 06 53365328
Namens de redactiecommissie, Carla Kieft, voorzitter
Kopij ontvangen wij graag in een gangbaar bestandsformat, zoals Word of OpenOffice, of als platte tekst in een email. Gebruik s.v.p. zo weinig mogelijk opmaakinstellingen.
Eventuele foto's graag als bijlage meezenden (in groot formaat) om kwaliteitsverlies te voorkomen.
Artikelen worden, tenzij anders vermeld, geplaatst onder verantwoordelijkheid van de redactie en hoeven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur te vertegenwoordigen.
Vormgeving en opmaak: Carla Kieft .
Met dank voor de foto's van Frides Laméris en Pieter van Houten.
Haarlemmermeersche Golfclub Spieringweg 745 2142 ED Cruquius
T 023 558 90 00 E info@haarlemmermeerschegolfclub.nl
Carla Kieft - Voorzitter
(06) 533 65 328
Jan van Grondelle
(06) 531 80 271
Mandy Lammers
(06) 463 36 712
Nico ter Haak
(06) 121 32 131
Kwetsbare natuur
We hebben in Nederland 162 parken en parkjes omgedoopt tot Natura 2000 gebieden, met als motto 'waarom simpel en goedkoop als het ook duur en moeilijk kan?' Met alle gevolgen vandien. Kan dat ook anders?
Laten we dat eens vergelijken met de natuur in een land waar ik ook vaak vertoef: Tsjechië. Je rijdt over de A3 door Duitsland, pakt een klein stukje Oostenrijk en gaat bij Guglwald de grens over. Daar was vroeger het IJzeren Gordijn en ineens kom je in een compleet andere wereld, het Nationaal Park Sumava. Met ongerepte moerassen en oerbossen bij de bovenloop van de rivier de Moldau.
Mag aan de rand daarvan gebouwd worden? Nou en of, het Lipno Stuwmeer is niet alleen een onuitputtelijke bron van groene energie maar ook de populairste vakantiebestemming van Tsjechië. Het ene na het andere complex en complete villaparken worden er uit de grond gestampt. De voorzieningen zijn prima. Met een jachthaven, de modernste skiliften, fietspaden, tracks voor mountain bikers en nog veel meer. Allemaal voorzien van een bordje 'met dank aan de Europese Gemeenschap'.
De oerbossen waren decennia lang verboden gebied. Toen de Sovjet Unie uiteenviel waren ze compleet verwilderd en nauwelijks toegankelijk. Daar moest simpel en goedkoop iets aan gedaan worden. Dus werd dankbaar gebruik gemaakt van de plannen van de EU om 3 miljard bomen te planten en de biodiversiteit van bestaande bossen te verbeteren. Miljoenen naaldbomen werden in rap tempo gekapt (en voor goed geld verkocht) en vervangen door evenzoveel loofbomen in allerlei soorten, met dank aan de EU. De bossen zijn nu weer een lust voor het oog. Je kunt er uren wandelen zonder een mens tegen te komen.
Helaas gaat simpel en goedkoop ook wel eens mis... Twintig jaar geleden was er een 18 holes golfbaan. Een project van een ambitieuze lokale veehouder. We hebben er regelmatig gespeeld. Maar op een gegeven moment bleef de deur van het clubhuis dicht. De boer was in het harnas gestorven, tijdens het maaien van de fairways. Er was helaas geen opvolger, dus de baan werd terug gegeven aan de natuur... Er lopen nu weer koeien en niets herinnert nog aan de tijd dat hier gegolft kon worden.
Tja, de natuur geeft en neemt. Brussel ook, kennelijk.