Best interessant om even goed mee te lezen
Meermare door de baan met onze regelcommissaris Albert Meijerink
Ter voorbereiding van de komende Strokeplay kampioenschappen reed Meermare een dagje mee met Albert Meijerink om eens van nabij mee te maken wat er allemaal moet worden geïnspecteerd om zo’n evenement tot in de puntjes te regelen en te controleren.
De Baancommissie (BaCo) ziet toe op de cultuurtechnische inrichting van onze baan. Zaken als maaihoogte, verplaatsen of opheffen van bunkers, waterpartijen, baanmeubilair en dergelijke vallen daar onder. De Regelcommissie (ReCo) is verantwoordelijk voor de regeltechnische inrichting zoals het bepalen van buiten-de-baangrenzen (de witte paaltjes), de plaatsing van rode en gele hindernissen en het vaststellen van tijdelijke plaatselijke regels (local rules), allemaal volgens de nieuwste versie van de Golfregels.
Voor het dagelijks onderhoud van de baan zijn de greenkeepers verantwoordelijk die veel overleg hebben met BaCo, ReCo en baanmanager.
Hindernissen
Door het jaar heen zijn er drie belangrijke momenten voor de ReCo: de NGF-competitie, de Clubkampioenschappen en enkele belangrijke wedstrijden, waar zij niet alleen Referee zijn maar ook voorafgaan baaninspectie doen.
Er wordt gelet op: staan hindernis- en andere markeringen goed? Zijn teemarkers goed uitgelijnd, moeten er nog blauwe GUR-markeringen worden geplaatst en nog veel meer.
Voor het eerste Strokeplayweekend hebben Astrid Bloemen en Albert Meijerink die inspectie gedaan. De andere leden van de ReCo, Frank Plaatsman (voorzitter), Jolande Broekhof, Wouter de Vries en Rene Schoone, doen dit op andere momenten gedurende het jaar.
Sinds de regelwijzigingen in 2019 spreken we niet meer over waterhindernissen maar gewoon over hindernissen, aangegeven door rode of gele paaltjes. Zowel de markeringen van hindernissen als de witte (buiten-de-baan) paaltjes moeten zodanig geplaatst zijn, dat ze altijd zichtbaar zijn voor de speler, zodat meteen kan worden bepaald waar gedropt kan worden.
Paaltjes zijn duur Sinds 2019 mag je je club grounden in een hindernis en losse obstakels weghalen. De Regelcommissie heeft daarom sinds die tijd de markering van de hindernissen, met name langs het water, ruimer geplaatst zodat de speler de keuze heeft om de hindernis te ontwijken of eruit te spelen.
Die paaltjes hebben trouwens niet het eeuwige leven, ze verweren en je kunt ze niet schoonmaken. In 2022 zijn er ruim 200 nieuwe paaltjes gekocht en vervangen. Kosten, schrik niet, 14 euro per stuk ex BTW. Een behoorlijke kostenpost! Dus, zet een liggend paaltje altijd weer overeind. In het natte gras zal een paaltje veel sneller verweren en kleur verliezen.
Dubbele markeringen Langs de haag van hole 8 Lynden is de Out of Bounce markering onlangs verplaatst naar de andere kant van het pad want de heg werd te breed, waardoor de witte paaltjes verstopt en onzichtbaar werden. De OB-lijn die nu links van het pad staat is niet ideaal, want de toch al beperkte ruimte op deze hole wordt daardoor nog kleiner. Daar is niemand blij mee. BaCo en ReCo zoeken daarvoor een betere oplossing.
En passant checken we of de Teebox markeringen goed gericht zijn, bij voorkeur ter hoogte van de tegel. De speler mag 2 stoklengten naar achter. Daar moet dan ook voldoende ruimte voor zijn op de Teebox. Ook zetten we ze op wat meer breedte zodat de speler voldoende keuze heeft om af te slaan.
Op sommige plekken staan 2 markeringen tegen elkaar aan. Bijvoorbeeld wit/rood of geel/rood. Dit is om aan te geven dat vanaf dat punt de ene markering (hindernis) overgaat in Out of Bounce. Of van lateraal (rood) naar frontaal (geel) wat uiteraard consequenties heeft voor de speelmogelijkheden.
Beschoeiing
Sinds 2019 zijn ook verschillende gebieden in de baan – niet noodzakelijk water – met rode paaltjes als hindernis gemarkeerd. Bijvoorbeeld bij Lynden 7 – de hoge rough waar je je bal toch niet uit wilt spelen of Leeghwater 4 (rechts) en Leeghwater 9 (links van de bomen). Dit om de spelsnelheid te bevorderen.
De Regelcommissie probeert ook rust voor het oog op de baan te creëren door het aantal baanmarkeringen te beperken. Een voorbeeld hiervan is hole 6 van Lynden: vóór de blauwe Teebox waar water ligt. Als je je bal daarin slaat is het overduidelijk dat hij in de hindernis ligt en zul je waarschijnlijk direct besluiten voor “3 vanaf de Teebox” verder te gaan. Hier zijn als experiment de rode paaltjes verwijderd.
Bij hole 4 Lynden (de strandhole) is de buitenkant van de beschoeiing van het ‘vaste land’ de grens van de hindernis. Bij de overgang naar het land staat weer een rood paaltje met een rode lijn om de grens van de hindernis te markeren.
Zo ook bij hole 3 Lynden: de eilandhole. Hier is ook weer de beschoeiing van het eiland de grens van de hindernis. Deze loopt door over de brug en wordt daar gemarkeerd door de rode lijn links en rechts op de brug. Dit betekent: op de brug aan eilandzijde (dus buiten de rode lijn) ligt de bal buiten de hindernis, maar wel op een vast obstakel wat je zonder straf mag ontwijken (volgens Regel 16.1).
Ligt de bal daarentegen midden op de brug (dus boven het water – binnen de rode lijn) dan ligt hij in de hindernis. Je mag hem spelen of ontwijken met een strafslag (volgens Regel 17.2).
Dank aan Regelcommissie
Overigens, de droppingzones op de baan worden aangegeven met het bordje ‘dropzone’ zonder verdere markering. Dit betekent dat je 1 stoklengte rondom dat bordje je bal mag droppen. Het niet meer markeren met lijnen of kort gemaaide gedeelten voor de dropzone maakt dat de dropzones vaker verplaatst kunnen worden en ook op de grens van kort en minder kort gemaaid gras geplaatst kunnen worden zodat de speler de keuze heeft vanaf welke grashoogte hij zijn bal wil slaan.
Een tip aan alle spelers: kijk eens wat vaker naar de lokale regels. Dat is nu heel gemakkelijk: scan de QR-code op de scorekaart en download de meest actuele Plaatselijke Regels. En tot slot: een verdiend compliment aan onze ReCo.
Interesse om de 2-daagse NGF cursus Regelcommissaris/ Referee te volgen? In de golfsport is iedere speler uiteraard zijn/haar eigen scheidsrechter maar in belangrijke wedstrijden zijn dat de referees. Wie na het lezen van bijgaand artikel over dit onderwerp graag de tweedaagse NGF cursus wil volgen, kan contact opnemen met onze Regelcommissie, of kijk op de website van de NGF:
In deze cursus leer je o.a. hoe je goede regelinstructie kunt geven aan (beginnende) golfers en hoe je golfwedstrijden op de club begeleidt. Daarnaast weet je dan hoe je het Regelboek moet gebruiken en beheers je de details over het inrichten van een golfbaan.