Manager Taco Faber vier jaar aan het roer
‘Eerste vereiste is om hier een
perfecte golflocatie te hebben’
Pal voor de coronaperiode trad hij in dienst als manager van de HGC. Hij stond meteen voor ingrijpende beslissingen vanwege de vele beperkingen die het Kabinet het land oplegde waar ook het verenigingsleven mee werd geconfronteerd. Inmiddels heeft Taco Faber er vier jaar opzitten en beantwoordt hij graag de vragen van de Meermare redactie. Een interview.
Taco heeft er zichtbaar plezier in om ook de soms kritische vragen niet uit de weg te gaan: “Kom maar op. Want als het alleen maar een goednieuwsinterview moet worden dan kan ik net zo goed zelf de tekst schrijven.” Welnu, dat is niet tegen dovemans oren gezegd dus we steken maar meteen van wal.
Na je studie grafische vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, was je vele jaren als artdirector succesvol werkzaam in verschillende reclame- en designbureaus, zoals Total Design. Wat was precies de reden om bij onze vereniging manager te worden? Het ging toch zo lekker in de communicatiebranche?
“Nou, wil je het lange verhaal of de korte versie horen? (Doe maar de korte, red.) Oké, mijn specialisme is Branding en Design. Dus wat is de identiteit van een onderneming. Wat straalt die uit en hoe breng je dat onder de aandacht van je doelgroep. Mijn zoon zat bij de NGF en kreeg hier op de HGC les bij Topgolf. Maar tussen Topgolf en het toenmalige bestuur ontstond frictie en toen vroeg de Jeugdcommissie mij of ik misschien mee wilde denken over de jeugdopleiding. Ik heb toen een businessplan geschreven inclusief financiële voorwaarden en dat heb ik aan het bestuur gepresenteerd. Marco Sterkenburg was hier toen baanmanager en die vertelde mij dat hij wegging en clubmanager bij De Haagsche werd. Toen dacht ik: nou, ik wil best graag zijn plaats innemen want die functie was volgens mij op mijn lijf geschreven.”
Wat onder leden wel eens wordt gezegd is, waarom er bij de HGC zoveel managers rondlopen. Jij bent manager, Vera clubmanager, waarbij de laatste jaren haar aandacht meer richting Events en Businessclubleden ging, dan hebben we nog een hospitality manager en een restaurantmanager. Is dat geen waterhoofd voor een club als de onze?
“Ja ik begrijp dat dit wat vreemd overkomt maar het gaat niet zozeer om de titel van diverse managers maar vooral om de aandachtspunten en werkzaamheden en de beschikbaarheid van fte’s. Feit is wel dat ik de eindverantwoordelijkheid heb over alle medewerkers. Even tussen haakjes: wij hebben trouwens zo goed als zeker een opvolgster voor Vera gevonden, maar haar naam kan ik nog niet officieel aan je melden maar ik denk dat als deze Meermare verschijnt eind september, wij haar officieel kunnen voorstellen. We gaan dan ook hier en daar de organisatiestructuur enigszins aanpassen.”
Zou het dan niet veel logischer zijn dat jouw titel General Manager wordt zodat meteen voor iedereen, intern en extern duidelijk is, dat jij eindverantwoordelijk bent binnen de organisatie?
“Ja, zeker naar buiten toe geeft dat wel meer duidelijkheid, ook richting doelgroepen, die wat verder van de golfsport afstaan, zoals toeleveranciers, lokale overheid, bedrijfsleven dat wij graag als businesspartner willen hebben en noem maar op. Ik schaak in mijn functie op veel borden en ik ben beslist een voorstander van transparantie in een organisatiestructuur.”
Even een vraag over de baan: de greens liggen er weer prima bij maar je ziet praktisch overal dat de fairways almaar smaller worden. Er wordt gewoon minder breed gemaaid is de conclusie. Is dat bewust? Heeft het huidige onderhoudsbedrijf er minder zin in omdat eind dit jaar zijn contract afloopt of is het op verzoek van BaCo? Leg eens uit.
“Nee, dat is echt geen bewuste keuze. In de coronaperiode is praktisch alles plat gemaaid vanwege de doorloopsnelheid en de drukte op de baan. Maar sinds een klein jaar hebben wij besloten om terug te gaan naar de oorspronkelijke situatie van de baan, zoals die ooit is ontworpen en aangelegd. Maar fairways onderhouden kost meer tijd dan het werk aan de roughs. Dus je hebt gelijk dat als je fairways smaller maakt, greenkeepers ook minder tijd nodig hebben. Trouwens de hoogte en stijfheid van de roughs is ook nog een dingetje. De afgelopen maanden groeide het gras als kool door hoge temperaturen en droogte gecombineerd met regenval. De roughs worden trouwens minimaal 50 uur per week gemaaid. Dat is geen sinecure.”
Eigenlijk zeg je: daar is niet tegenaan te maaien. Want na een week kunnen ze weer van voor af aan beginnen. Maar het lijkt ook wel of we op de baan soms twee verschillende grashoogten op dezelfde fairway zien.
“Ja, klopt helemaal maar zo hoort het niet te zijn. In de tijd voor de coronaperiode hadden we de zogenaamde second cut, dat wil zeggen: de hoogte van het gras voordat de rough begint. Een soort semi rough rondom de fairway. Na corona zijn we daar vanaf gestapt en is de fairway in feite anderhalve meter smaller geworden. Voor corona waren de roughs korter dan normaal maar nu zijn ze weer op normale hoogte gemaaid. Sinds kort hebben we een extra roughmaaier unit in gebruik en de BaCo en ik houden het echt goed in de gaten want het is natuurlijk wel prettig dat je in de rough snel je bal kunt vinden.”
Even iets over de horeca. Manager Dennis Bitter is gelukkig weer medisch volledig hersteld en de koks en bedienend personeel krijgen veel complimenten over wat er in die kleine keuken aan gerechten wordt gemaakt. Met name ook de diverse Zomeravondwedstrijden prijzen het team. Daar staat de Meermare deze keer vol van. Blij mee?
“Ja, enorm blij met het horecateam! Maar zolang we nog niet een nieuw clubhuis hebben gaan we wel het nodige ondernemen om vooral gelet op snikhete zomers, de werkvreugde te stimuleren. We hebben zonwering zodat de zon niet meer fel naar binnen schijnt, de afzuigunits zijn gecontroleerd en aangepast plus alle afvoerbuizen zijn gereinigd totdat de nieuwbouw van start gaat. Pas als de vleermuizenproblematiek is opgelost gaat het licht op groen voor de verbouwing waarmee de ALV dan uiteraard nog wel akkoord moet gaan.”
Wat die nieuwbouw betreft. Je hoort onder clubleden ook nog vaak de opmerking: ‘ach, wat moeten we met zo’n moderne vormgeving. Kost allemaal veel geld. Laten ze maar liever zorgen dat dat drie banen optimaal zijn want ik kom primair voor het golfen en soms een drankje of hapje achteraf kan ook best op de huidige locatie.’ Wat vind je hiervan?
“Wel, het huidige clubhuis is gedateerd en heeft zondermeer diverse gebreken, zoals lekkages, tocht, geen dubbele beglazing overal enzovoorts. We hebben twee gebouwen: de loods plus het clubhuis inclusief vergaderzalen, entree en kantoorruimten. Die loods is vergane glorie dus echt op. Logisch dat die gerenoveerd en opnieuw ingericht moet worden. Dan het hoofdgebouw. Ook gedateerd zoals ik net zei, wel vaak heel gezellig maar toch een wat oubollige uitstraling, ook al hebben we de dameskleedruimte mooi gerenoveerd en het restaurant met andere gordijnen een wat moderne facelift gegeven. Daarbij moeten wij wel oog hebben voor de toekomst, ook als het gaat om jongere leden te trekken. Kijk, de buitenmuren blijven gehandhaafd alleen de opbouw wordt gewijzigd. Plus het interieur en ja, je zult het nooit iedereen naar de zin kunnen maken maar voor de komende twintig jaar is het usance om in het gebouw te investeren. Met een plat dak waarop zonnepanelen komen, kortom in lijn met milieuvoorwaarden en energiebesparingen.”
Toch even op de man af. Vind jij een optimale golfbaan belangrijker dan op termijn een bijdetijds clubgebouw?
“Oei, dat is een gewetensvraag. Ik deel de mening van heel veel leden dat de baankwaliteit centraal moet staan. Ja, ook voor mij als golfspeler. Maar je kunt met het huidige gebouw, dat technisch niet optimaal functioneert, niet tot in den treure gasten ontvangen, greenfeespelers verwelkomen, businesspartners werven en zo voorts. Ondanks dat de sfeer hier geweldig is met talloze commissies, vrijwilligers, pro’s en personeelsleden. Daarom vind ik het terecht dat het huidige bestuur zich hard maakt om de locatie nóg aantrekkelijker te maken door een upgrade van het gebouw te realiseren.”
Tot slot: Taco, jij hebt handicap 8.7, je speelt meestal op zondagmorgen vroeg en op de woensdagavondcompetitie. Je hebt een drukke job, kortom er ligt heel veel op je bord. Blijft er nog genoeg tijd over voor wat vrije tijd en om te golfen?
“Tja, goeie vraag. Minder dan voorheen. Maar weet je, ik kan hier nog steeds mijn creativiteit kwijt. Dankzij veel uitdagingen die er zijn en met de steun van alle medewerkers voor en achter te schermen. Wij zijn gewoon een bedrijf en ik wil graag een podium realiseren voor onze leden en iedereen die ons mooie complex bezoekt. Er valt nog veel te doen maar ik heb er nog steeds zin in. En ik vond dit een onderhoudend gesprek.”