
Door Albert Meijerink - lid Regelcommissie
Achter de green van Lynden 9 is geen buiten-de-baan grens
Zo af en toe krijgen we de vraag waar de ‘buiten-de-baan-grens’ achter de green van Lynden-9 ligt. Het antwoord op die vraag is even kort als duidelijk. Er is geen ‘buiten-de-baan-grens (OB)’ achter de green van Lynden-9. Naar witte paaltjes hoeft u dus niet te zoeken want die staan er niet. (De witte vlaggenmasten langs de weg gelden niet als OB-markering). Hoe de OB-grens rechts van Lynden-9 wèl loopt ziet u op het plaatje.
Door Albert Meijerink - lid Regelcommissie
Het kan ons allemaal overkomen. Een al te enthousiaste lange approach naar de vlag stuitert hard op de green en schiet buiten het zicht door achter de green. Of u speelt een ‘hazennaaier’ uit de bunker met hetzelfde resultaat. Wat te doen? Natuurlijk kunt u (A) uw bal gaan zoeken en hopen dat die speelbaar achter de green ligt; niets aan de hand. Maar als u de oorspronkelijke bal niet vindt, moet u – met 1 strafslag - terug naar de plek van de vorige slag.
Even regelboekje erbij U kunt natuurlijk ook (B) een provisionele bal spelen volgens R. 18.3, omdat uw bal mogelijk verloren is. De andere reden voor een provisionele bal (buiten-de-baan) is dus niet van toepassing omdat hier geen sprake is van ‘buiten-de-baan’.
Tenslotte kunt u (C) meteen - met 1 strafslag - een vervangende bal spelen volgens R. 14.6/R. 18.1. Dan hoeft u de oorspronkelijke bal niet eens meer te zoeken, want die heeft u dus opgegeven.

U gaat [opties (A) en (B)] zoeken naar uw oorspronkelijke bal en vindt die:
- speelbaar aan de greenzijde van de weg: u heeft geluk en kunt uw spel dus zonder strafslag vervolgen;
- liggend op trottoir of weg: uw eventuele provisionele bal (B) vervalt, want de oorspronkelijke bal is teruggevonden ook al is dat op een vervelende plek;
- liggend in (de haag naar) het tee-gebied van Cruquius-1: ook dan vervalt de eventuele provisionele bal, want de oorspronkelijke is teruggevonden en ligt niet buiten-de-baan.
Haag Cruquius1 is geen vast obstakel Het trottoir en de weg vormen een vast obstakel, dat u dus volgens R.16.1 zonder straf mag ontwijken. Maar de plaats waar u de bal mag droppen zal vaak aan de Cruquiuskant zijn want u mag niet uitwijken naar een plek dichter bij hole Ly-9. De haag langs Cruquius-1 vormt alleen een vast obstakel als u bij uw slag last heeft van een steunpaaltje of ijzerdraad in de haag. De haag zelf is dus nooit een vrij te ontwijken obstakel. Wel kunt u natuurlijk de bal in de haag ‘onspeelbaar verklaren’ en – met 1 strafslag – die plek ontwijken.
Voor de goede orde: als u uw oorspronkelijke bal terugvindt op een afslagplaats van een andere hole (in dit geval Cruquius-1), dan ligt uw bal in het ‘algemeen gebied’ en moet u de bal dus gewoon spelen (zie definitie ‘afslagplaats’). Een hinderende teemarker mag u dan wel tijdelijk verwijderen.

Kopij ontvangen wij graag in een gangbaar bestandsformat, zoals Word of OpenOffice, of als platte tekst in een email. Gebruik s.v.p. zo weinig mogelijk opmaakinstellingen.
Eventuele foto's graag als bijlage meezenden (in groot formaat) om kwaliteitsverlies te voorkomen.
Artikelen worden, tenzij anders vermeld, geplaatst onder verantwoordelijkheid van de redactie en hoeven niet noodzakelijkerwijs de mening van het bestuur te vertegenwoordigen.
Vormgeving en opmaak: Carla Kieft
Haarlemmermeersche Golfclub Spieringweg 745 2142 ED Cruquius
T 023 558 90 00 E info@haarlemmermeerschegolfclub.nl

Carla Kieft - Voorzitter
(06) 533 65 328

Jan van Grondelle
(06) 531 80 271

Felicitas Stern
(06) 108 93 986

Mandy Lammers
(06) 463 36 712

Nico ter Haak
(06) 121 32 131