
Baancommissie zet zich in voor mooie toekomst
Graafmachines en bomenrooiers uiterst actief op diverse courses
Met een nieuwsbrief begin februari werd al aangekondigd dat de greenkeeping voor de start van het seizoen ingrijpende werkzaamheden zou gaan verrichten. Wie de afgelopen weken op de baan was heeft met eigen ogen de graafmachines en bomenrooiers aan het werk gezien. Met dank aan de Baancommissie.
Vandaar in deze MeerMARE wat extra uitleg vanuit de Baancommissie over wat er de afgelopen twee jaar is gerealiseerd en wat wij als club voor de naaste toekomst kunnen verwachten. Commissieleden Raymond Hofer, Edwin Koster en Carla Beenders leggen het allemaal graag uit.

Hole 4 Leeghwater waar de 'snelgroeiers' zijn verwijderd
Eerste vraag: Er wordt hard gewerkt op diverse holes. Zoals aan de verbetering van de bunkers. Daar zijn heel wat leden blij mee.
“Ja, die verbetering is hard nodig. De kwaliteit van de bunkers moet beslist worden verbeterd en sommige liggen strategisch gezien niet meer op de juiste plekken”, reageert Raymond. Maar er is meer legt hij uit: “Denk ook aan de enorme onderhoudskosten die bunkers vergen. Vaak drie tot viermaal per week moeten de greenkeepers ze harken inclusief het jaarlijkse onderhoud zoals drainage en zandsuppletie. Denk hierbij aan de bunkers op Cruquius 1 en 2, waarvan er een maar liefst 320 vierkante meter groot. Als je bal daarin ligt kun je er praktisch niets mee. Dat is niet reëel. Die bunkers worden verkleind, krijgen nieuwe drains, onderlaag en toplaag. Er zijn ook diverse bunkers die beter in de zichtlijnen komen te leggen.”
Lynden 2
Een ander voorbeeld: de grote greenside bunker voor Lynden 2. Raymond: “Renovatiekosten zouden liefst € 20.000 gaan worden. Om die reden is gezocht naar andere oplossingen en uiteindelijk gekozen voor het uitgraven van de gehele rechterzijde richting de naastliggende vijver die meteen groter wordt gemaakt. Aan de linkerzijde is de bunker dicht gemaakt en daarmee twee-derde verkleind. De vrijgekomen grond wordt weer gebruikt voor verbetering van de afwatering van deze hole en voor het dichtgooien van andere bunkers. Al met al vele malen goedkoper dan uitsluitend de bunker renoveren”.
Wordt de baan niet te gemakkelijk nu er zoveel bunkers worden weggehaald?
Edwin: “Absoluut niet. Op sommige locaties komen nieuwe hindernissen. Kijk nogmaals maar op Lynden 2. Daar zijn de bomen links gerooid en wordt water naar binnen gebracht. De rechterzijde van die enorme bunker is verdwenen en de vijver, die iets meer naar rechts ligt, wordt helemaal doorgetrokken. Daarmee is deze hole beduidend lastiger geworden. Een ander voorbeeld: Op Cruquius 8 zijn links de bomen gerooid en is in de rough een nieuwe waterpartij gegraven van 160 vierkante meter.”
Blijven er nog wel genoeg bomen over op de baan?
“In het verlengde van het bomenplan, waar vorig jaar een start mee is gemaakt, zijn er ook nu weer ‘snelgroeiers’ weggehaald omdat die overlast geven door wortelgroei of risico van omwaaien. Daar komen bomen voor terug die van nature een kortere wortel hebben en langer leven dan de snelgroeiers.

Gleditsia Sunburst
Per saldo wordt de baan daardoor mooier. Van het totaal aantal bomen dat is weggehaald wordt twee-derde terug geplant”, vertelt Carla Beenders. “Bijvoorbeeld op diverse plekken in de Cruquiusbaan de Acer Platanoides Royal Red en de Gleditsia Sunburst”.

Acer Platanoides Royal Red
Houden jullie ook rekening met de gevolgen van klimaatverandering? Zoals steeds meer droogte en langdurige hevige regen?
Het antwoord is eensluidend: “Jazeker. Daar zijn we volop mee bezig. Met het graven van extra waterpartijen wordt meer wateropvang in de baan gegenereerd. Daar is het Waterschap heel blij mee. En wij hebben extra water om uit te putten voor onze eigen beregening. Daarnaast wordt de grond die daarmee vrijkomt op andere plekken gebruikt zodat we ‘grondneutraal’ en kosteneffectief zijn. Bijkomend is dat het beregeningssysteem is verouderd en aan vernieuwing toe is. We hebben dit met het bestuur besproken en de opdracht gekregen een gefaseerd plan in te dienen om ons beregeningssysteem te vervangen”, aldus de commissieleden.
Tot slot: hoe gaat het met het jaarlijkse teeboxen onderhoud?
“Onderhoud van teeboxen valt gedeeltelijk onder groot onderhoud in ons onderhoudscontract. Aan een aantal afslagplaatsen zullen aanpassingen/verbeteringen gedaan worden. Gedurende dit jaar wordt met name Cruquius 2 aangepakt. Deze wordt helemaal naar achteren gehaald tegen het water met een fraaie beschoeiing, waardoor de hole gemiddeld 15 meter langer zal worden en dus ook lastiger met die boom in het midden van de fairway. Vanaf de Spieringweg zal dit trouwens een fraai aanzicht worden,” aldus het BaCo-team.
Komt er nog ander groot onderhoud dit jaar?
“Uiteraard. Direct na de afsluiting van de competitie, medio mei, starten we met het eerder aangekondigde onderhoud aan fairways en surroundings”.