Haarlemmermeersche Golfclub had primeur als trouwlocatie
“Het is heel bijzonder om hier ons ja-woord te mogen geven”
Het moest uiteraard de mooiste dag van hun leven worden: je huwelijk te laten sluiten op de club waar beiden al heel veel jaren hun geliefde golfsport bedrijven. Zij op onze club als golfprofessional met ruim dertien jaar op de teller; hij als gedreven golfer en inmiddels voorzitter van de Baancommissie.
Marloes Olling en Edwin Koster zeiden ‘ja’ in de tot trouwkapel omgetoverde restaurantserre.
“Het is natuurlijk gewoon geweldig om op deze plek als eerste stel in de echt te worden verbonden door Monique Café, een van de trouwambtenaren van de Gemeente Haarlemmermeer,” zegt Marloes vol trots: “Trouwen met de liefde van je leven kan alleen maar op de mooiste dag zijn, en dat werd voor Edwin en mij vrijdag 21 oktober 2022.”
Corona als Cupido
Voor het kersverse echtpaar zijn de herinneringen nog heel actueel: “Een prachtige plek in de serre was omgetoverd tot ‘trouwkapel’ en de prachtige verhalen van onze getuigen, familie en (bonus)dochters, werden verteld aan onze gasten. Want de vraag bleek bij veel vrienden en bekenden: hoe komen deze twee mensen na jaren toch samen? Dat werd snel uit de doeken gedaan want het was de Corona periode die voor ons beiden veel in petto had: namelijk op het juiste moment en op de juiste plek elkaar voor het eerst treffen.” Marloes: “Afgelopen oktober op ongeveer de laatste zomerse dag van dit jaar ontvingen wij onze gasten voor onze trouwdag. Na de ceremonie hebben wij kunnen proosten in de zon op het terras, aansluitend gingen wij aan tafel voor een heerlijk diner, daarna de traditionele openingsdans, een laatste speech en uiteraard gingen de voeten van vele aanwezigen van de vloer. Dit soort prachtige feesten moeten we toch weer veel vaker met elkaar vieren. Er is niets mooiers dan dat: herinneringen maken voor het leven”.
Horeca shout out
Een hele bijzondere ‘shout out’ naar de geweldige mannen en vrouwen van de horeca want Dennis en Peter hebben een meesterstuk afgeleverd in alles, concludeert het kersverse echtpaar: “Een hele bijzondere herinnering voor al onze gasten (die eigenlijk uit veel clubleden bestonden) maar met name voor ons beiden. Echt, het was de mooiste dag tot nu toe van ons leven,” concluderen Edwin en Marloes, die iedereen veel liefs toewensen en bruidsfotograaf Remco Meijer een compliment geven voor de mooie fotoreportage.
“Uiteraard willen we ook de leden van de Haarlemmermeersche bedanken voor alle lieve mailtjes, grappige kaartjes, felicitaties in de wandelgangen en mooie leuke cadeautjes. Het is zo mooi om onderdeel te zijn van een prachtige vereniging!”
‘The Spirit of the Game’
Sinds de regelaanpassingen van 2019 komt het woord etiquette niet meer voor in het Regelboekje en wordt er gesproken over regels en normen voor spelersgedrag. Wat dat betekent voor de golfer wordt als volgt uitgelegd:
Van alle spelers wordt verwacht dat zij in de geest van het spel spelen, 'The Spirit of the Game', door:
- Integer te handelen, bijvoorbeeld door de regels te volgen, alle straffen toe te passen en in alle opzichten eerlijk te zijn tijdens het spel.
- Rekening te houden met anderen, bijvoorbeeld door vlot door te spelen, de veiligheid van anderen in acht te nemen en een andere speler niet af te leiden bij het spel.
- Goed voor de baan te zorgen, bijvoorbeeld door plaggen terug te leggen, bunkers aan te harken, pitchmarks te repareren en geen onnodige schade aan de baan te veroorzaken.
(bron: NGF)
Korter lontje?
Natuurlijk doen we het eerste punt allemaal, toch? Daar hoeven we het dus niet meer over te hebben. Het tweede punt lijkt wat lastiger, tenminste als ik afga op de opmerkingen die ik regelmatig om mij heen hoor als ik aan het werk ben of zelf een rondje speel.
Zoals: ‘Ik kreeg bijna een bal in mijn nek’ of ‘We hadden een paar mensen voor ons, zo traag. Zullen wel greenfeespelers zijn’ of ‘Belachelijk, ze lieten ons niet door terwijl we elke keer moesten wachten’. En dat is maar een kleine greep uit de opmerkingen. Daarbij lijkt het soms of we door Covid-19 meer haast hebben gekregen, waarschijnlijk omdat we het toen zo rustig aan moesten doen. En helaas lijkt het ook of het lontje wat korter is geworden door die vervelende tijd.
Trolley bij green richting next hole
Als u de irritatie voelt opborrelen is het goed om soms even bij uzelf te rade te gaan: ‘Ben ik zelf wel op de juiste tijd gestart? Lopen wij wellicht heel snel? Heb ik haast?’ Maar net zo goed: ‘Misschien kan ik beter van de blauwe in plaats van de gele tee spelen?’ ‘Ik heb al zoveel slagen gedaan, ik pak de bal lekker op en ga op de volgende hole opnieuw beginnen.’ ‘De mensen achter mij zijn betere spelers, ik laat ze door dan kan ik daarna rustig verder spelen.’ Wat overigens ook best veel kan schelen is de trolley alvast zo dicht mogelijk bij de volgende hole neer te zetten. En vanzelfsprekend is ready golf een goede manier om de snelheid te bevorderen. Ben je klaar om te slaan, doe dat dan vooral. Natuurlijk wel met oog voor je medespelers!
Afleiden of verleiden?
En hoe zit het met het afleiden van een andere speler? Op de eerste teebox van Leeghwater bijvoorbeeld kan het heel gezellig zijn, de een staat te wachten om af te kunnen slaan, de volgende flight meldt zich al en begroet elkaar en dan is het best lastig om ook nog te bedenken dat er op Leeghwater 3 mensen staan die zich aan het concentreren zijn om af te slaan. Of deze: Mooie hole gespeeld op Lynden 6 maar jammer, net die putt gemist omdat er op Leeghwater 4 een hele gezellige flight staat die afslaat en luidkeels de diverse afslagen van commentaar voorziet. Eén wedstrijd is hierop overigens een grote uitzondering want daar gaat het juist om het zo goed mogelijk afleiden van de andere spelers……the Battle of the Sexes! Of heet dat dan verleiden?
Bekende riedeltje koesteren
Tot slot punt 3: Het voor de baan zorgen. Dat behoeft eigenlijk geen toelichting, of wel? Het hele jaar wordt er door ons greenkeeping team enorm hard gewerkt om de baan zo optimaal mogelijk te maken en te houden. Zullen we met z’n allen daar ook een steentje aan bijdragen door het bekende riedeltje te doen; bunkers aanharken, pitchmarks repareren, divots/plaggen terugleggen etc. etc? Trouwens, eentje die weleens vergeten wordt maar ook heel belangrijk is: leg de vlag rustig neer op de green en laat ‘m niet van grote hoogte vallen. Heerlijk was het om het afgelopen jaar zoveel positieve berichten te horen van leden en gastspelers over hoe mooi de baan erbij lag.
De mens
Laten we eerlijk zijn; uiteindelijk draait het toch weer allemaal om hetzelfde en dat is de mens. En dan gaat het niet alleen om de flightgenoot, maar ook om de caddiemaster, de greenkeeper, de restaurantmedewerker en al die mensen die proberen u een zo fijn mogelijke dag te bezorgen. Een vriendelijk woord, een complimentje, een glimlach voor elkaar, het maakt het leven zoveel leuker!
Onderstaande afbeelding kwam ik tegen en vind ik een mooie afsluiter van dit artikel. Ik zou er aan toe willen voegen …..en laat een ander er van meegenieten!
Heleen Feijtes Hospitality Manager
Gastvrijheid van ongekend niveau op de Haarlemmermeersche Golfclub
De golfer die tijdens een mooie golf ronde op onze club een hole-in-one slaat zal daar zeer tevreden over zijn. Het is niet ondenkbaar dat deze gebeurtenis regelmatig gevraagd en ongevraagd ter sprake zal worden gebracht. De betekenisvolle ervaring van een hole-in-one slaan is mij nog nooit overkomen en ik kan er dus ook niet in geuren en kleuren over vertellen.
Toch kom ik regelmatig met een mooi verhaal thuis, zeer de moeite waard om met anderen, zelfs niet golfers, te delen. Mijn verhaal gaat over de belevenissen in restaurant De Drie Gemalen waar Dennis en zijn brigade zich ontfermen over hun gasten.
Als liefhebbers van wild werden mijn vrouw en ik verrast door het schitterende menu met bijpassende wijnen op de thema-avond die wij bezochten. Wat een mooie balans tussen de gerechten en veel respect voor de sublieme wijze waarop de wijn-spijs combinatie bij ieder gerecht voor een aangename verrassing zorgde. Absoluut hoogtepunt was het hoofdgerecht, gebraden wildzwijn-stoofpotje van zwijn-rode zuurkool en aardappel, daarbij de prachtige wijn Chateau Bourseau Lalande de Pomerol, een culinair feest, hulde voor de chef en zijn mensen! Verder was het een genot om het samenspel tussen de keuken en de bediening te mogen ervaren. Grote klasse, een voorbeeld als het gaat om de beleving van Gastvrijheid. Overigens is deze gastvrijheidbeleving er bij ons ook tijdens het nuttigen van een kopje koffie, het gebruiken van de lunch, diner of de borrel na afloop van een middag ronde.
Vergeleken met een paar jaar geleden zijn er grote culinaire stappen gezet en is de bediening, adequaat, gastvrij, vriendelijk en klantgericht. Restaurant De Drie Gemalen kan de concurrentie aan met de restaurants in de omgeving, zeker wanneer het gaat om de prijs-kwaliteit verhouding.
Als liefhebber ben ik ieder jaar bij de uitreiking van de Lekker 500 het blad waarin de 500 beste restaurants van Nederland staan. De tien beste restaurants worden bij de uitreiking bekendgemaakt en de nummers een, twee en drie ontvangen een eervolle vermelding. Wellicht is het een aardig idee om de redactie van het blad Lekker uit te dagen een addendum uit te brengen waarin de 100 beste Golf restaurants worden genoemd, uiteraard met extra aandacht voor de tien beste. Het jury-oordeel zou wat mij betreft moeten gaan over de totaalbeleving van een nader aantal te benoemen categorieën die de basis vormen voor de ranking. De Drie Gemalen zou zo maar eens bij de eerste tien kunnen eindigen.
Mooie verhalen over een door mij geslagen hole-in-one heb ik (nog) niet, prachtige verhalen over mijn gastvrijheidbeleving in ons clubhuis blijf ik enthousiast vertellen en niet zelden zal ik mijn toehoorders uitdagen een en ander te toetsen door iets van de kaart voor ze te bestellen.
Ricardo Winter