image

Senioren Commissie

Bij de heren senioren concentreerden we ons de achterliggende coronaperiode op natuur, ballen en onze golfende prestaties. Intussen hebben sommigen van ons zich toegelegd op het winnen van wedstrijden. Daar was tijdens de coronaperiode- en lockdowns alle gelegenheid voor. Je kon je gewoon opsluiten in je eigen cocon en een serieuze poging ondernemen om je handicap een genadige klap toe te dienen. Een heel nuttige bezigheid, dat kan ik jullie verzekeren. Je voelt je er prima bij en je wint op de club aan status en thuis heb je plotseling ook meer te vertellen. Rare sport hè, golf….? Nu we het er toch over hebben: zeker, het is op onze leeftijd een rare sport. Ieder met zijn eigenaardigheden en ieder met zijn eigen stijl van slaan. Sommigen van ons hebben een buitengewoon bijzondere stijl van slaan ontwikkeld, die bij menigeen meteen desastreuze gevolgen zou hebben op hun handicapniveau, maar het lijkt een soort geheim wapen. Slaan als een zombie maar winnen als Tiger Woods. Golf blijft ongeëvenaard de beste sport om een eigen stijl, een eigen theorie en een eigen handicap te ontwikkelen.

In het verleden hebben jullie vast wel eens gespeeld met iemand die meent aanwijzingen te moeten geven hoe ook jij tot de categorie der gevierde winnaars kan behoren. Bij de senioren komt dat nog heel sporadisch voor dat een van je flightgenoten je voorziet van nuttige tips achteraf als de bal al in het water ligt of je stok al bijna kromgetrokken is van de keiharde slag in de grond. “Ja, je keek ook op”. Of “Je moet beter met je voet draaien.” Of ”Je backswing is ook veel te kort”.

En wat dacht je van: “Maar je schouders stonden ook stil…” Of: “Je moet meer met je heupen doen”. Zoals gezegd, dat doen we dus bij de SECO-ers niet meer, die aanwijzingen bedoel ik, want we hebben bijna allemaal een eigen swing ontwikkeld die goed bij ons past. De een mét en de ander zonder extra draaipartijen erbij.

Hoe dan ook, wij van de SECO hebben in de afgelopen coronatijd ook nuttige dingen gedaan. Alle SECO-prijzen en -bokalen hebben we eens goed onder handen genomen. En dat zijn er heel wat. Het moet al heel gek zijn als je als SECO-speler niet ergens op een voetstuk van een van onze prijzen staat. Zo hebben we de Strokeplay Trofee, de beker van het Wintertoernooi, de Lentebokaal, de Senioren Matchplay Bokaal, de Matchplay, de Herfsttrofee, drie Uitwisselingsbekers en verder nog de Golfer van het jaar (dat zal wel de sénior golfer van het jaar zijn…). Daarnaast is er ook nog het Birdyklassement. Alles is afgestoft, opgewreven en zo nodig gerestaureerd. Dat laatste was nodig voor onze mascotte, Jules de Uil want die had een gebroken neus. Zo kun je als mascotte niet tevoorschijn komen, vooral nu we kortgeleden met hem op stap zijn gegaan naar Golfclub Princenbosch. De heren senioren hadden behoefte er eens gezellig met z’n allen op uit te gaan. Het is fijn om eens op een andere baan te spelen waar de afslagen nog bepaalde verrassingen met zich kunnen meebrengen. Dat houdt je geest soepel en nieuwsgierig, wat weer zijn positieve uitstraling heeft op de rest van de dag. Daarom zijn we ook blijven eten en waren dus laat thuis. En onze uil Jules waakte over ons optreden, sportief en sociaal. Ik krijg het gevoel dat we daarvan een gewoonte gaan maken, zo aangenaam hebben we ons uitje ervaren.

Maar goed, onze mascotte waarvan de neus geschonden was moesten we (ik dus) ook maar eens maken, want je kon het beestje niet meer met goed fatsoen als inspiratiebron op de wedstrijdtafel zetten. Het is een zorgvuldig voorbereide operatie geworden. Ik zou zo verder kunnen als plastisch chirurg voor vergelijkbare gebeurtenissen. Eerst de neus maar eens goed vlak gevijld en afgeschuurd, dan een passende houtsoort genomen en vervolgens naar eer en geweten een veronderstelde replica gemaakt van wat er eerst moet hebben gezeten. Zorgvuldig met lijm en een mini-deuveltje op zijn plaats getimmerd, zodat het beestje weer representatief tevoorschijn kan komen. Zie bijgaande foto.

Om af te sluiten wil ik nog even memoreren hoe fantastisch onze wedstrijdleiding ons toch altijd weer goed georganiseerd de baan in stuurt. Bijna als vanzelfsprekend komen we in een goed geoliede organisatie terecht, die zorgvuldig de teams bij elkaar verzameld heeft en ervoor gezorgd heeft dat de wedstrijd in een climax kan eindigen, bijna zoals we regelmatig op TV kunnen zien. Feest alom. Het is dan ook altijd buitengewoon gezellig bij de uitreiking van alle denkbare prijzen. Zo zijn we goed voorbereid om de winter in te gaan.

Frides Laméris

Dames Commissie

In het jubileumjaar van de Haarlemmermeersche Golfclub heeft de Damescommissie geïnvesteerd in een nieuw logo. Het logo is ontworpen door Laura Voskamp, inderdaad ‘de dochter van’.

De dinsdagochtenden zijn leuke gelegenheden om meer dames te leren kennen op onze club. Vaak ontstaan daar weer nieuwe vriendinnengroepjes uit. Naast de wedstrijden om de Leeghwater-Lynden- en Cruquiustrofee, spelen wij maandelijks ook om de Zomerbeker. De wedstrijden zijn standaard qualifying tot 5 oktober. Daarna kunt u kiezen: qualifying of non-qualifying.

Maandelijks vindt er ook een Regenboogwedstrijd plaats, met af en toe wel erg veel regen! Natuurlijk kunt u altijd kiezen of u 18 of 9 holes wil spelen.

Helaas hebben wij ook dit jaar de Vriendinnendag moeten annuleren door alle nog geldende coronamaatregelen. Daarvoor in de plaats kwam een gezellige Vossenjacht.

Wij hopen dit ‘wisselvallige’ zomerseizoen te kunnen afsluiten op dinsdag 26 oktober met een gunshotstart over de drie 9 holes lussen, gevolgd door een lunch in het restaurant. Dan huldigen wij ook alle winnaressen van dit seizoen.

Jeugd Strokeplaykampioenschap

De weersverwachting voor zondag 22 augustus was niet zo positief: het zou de hele dag flink regenen. Veertien jeugdleden lieten zich echter niet tegenhouden door de weersverwachting. Gelukkig maar want het was heerlijk golfweer en het heeft echt nauwelijks geregend.

Vanwege grote verschillen in handicap bij de deelnemers werd besloten de wedstrijd te verdelen in twee categorieën; het Jeugdkampioenschap HGC en Jeugdkampioenschap categorie 2. Beide wedstrijden werden gespeeld over twee ronden van 18 holes op één dag met als spelvorm bruto strokeplay. Bij categorie 2 konden alleen de beste vier van de acht spelers zich kwalificeren voor de middagronde om kampioen te kunnen worden.

De HGC Jeugdkampioen Strokeplay 2021 is geworden: Luke Yarnold met 147 slagen (+1), met 3 Birdies en 1 Eagle. Runner-up was Tom Lammers met 150 slagen. Luke en Tom speelden beiden in de middag een rondje onder par vanaf de witte tees. In categorie 2 won Lennon Bajema met 181 slagen, runner-up was Joska Nelis met 182 slagen. Mees Roemer speelde in de ochtend een heel mooie ronde met netto 63 slagen. Hij kreeg een doosje ballen voor zijn prachtige resultaat.

Categorie 1 Naam HCP R1 R2 Totaal 1 Luke Yarnold .8 76 71 147 2 Tom Lammers 5.0 78 72 150 4 Leon Moerkerk 2.9 81 74 155 5 Stan Boelé .6 82 80 162 3 Sander van Dijk 5.8 81 87 168 6 Job van Schie 5.0 87 87 174 Categorie 2 Naam HCP R1 R2 Totaal 1 Lennon Bajema 15.7 89 92 181 2 Joska Nelis 11.9 89 93 182 3 Sven Buis 17.8 91 92 183 4 Mats Warmerdam 23.1 98 106 204 5 Mees Roemer 32.7 102 MC*) 6 Stijn Hulsbosch 28.4 108 MC 7 Moos Ponsioen 22.6 111 MC 8 Luc Vermeulen 28.0 117 MC

*) Missed Cut

Wedstrijd Commissie

Zomeravondcompetitie donderdag

26 Augustus jl. sloten we de zomeravondcompetitie af met een gunshotwedstrijd en gezamenlijk etentje. We begonnen in mei nog met heel veel restricties i.v.m. corona, maar waren allang blij dat we van start mochten. Ook waren wij als nieuwbakken wedstrijdleiders een beetje onwennig in het begin. Gelukkig kregen we de volle support van de zeer ervaren Arda en die hadden we nodig ook!

Wij hebben de donderdagen met veel plezier georganiseerd en de slotdag was zoals gebruikelijk een feestje. We feliciteren nogmaals Coby v.d. Berg en Ian Pickles voor hun 1e plaats in het eindklassement (18 en 9 holes).

Voor de leden die nog niet bekend zijn met de ZAC donderdag: deelname aan deze wekelijkse zomerwedstrijd (van mei tot eind augustus) is mogelijk voor leden uit alle handicapcategorieën, alle leeftijden, met of zonder handicart, 9 of 18 holes. Dus ècht voor iedereen!

We kijken alweer uit naar volgend jaar!

Jelte, Christine en Elke Wedstrijdleiding ZAC donderdag

Clubkampioenschappen Matchplay

Matchplay is en blijft een mooie, hele pure vorm van golf om de strijd aan te gaan met een directe tegenstander. Helaas moet er ook altijd een winnaar komen uit de tweestrijd, die dan weer doorgaat naar de volgende ronde.

In het weekend van 10 en 11 juli gingen we ‘los’ met op zaterdag de eerste 2 voorrondes bij de Heren Senioren en de voorronde bij de Dames Senioren. Op zondag 11 juli speelden de Heren- & Dames Senioren hun ⅛ finales en de Heren Algemeen hun voorronde. Tijdens het weekend van 17 & 18 juli werden door de Heren- & Dames Algemeen op zaterdag de ⅛- en ¼ finales afgewerkt, terwijl de Heren- en Dames Senioren beiden de ¼ finales speelden, zodat op zondag alle categorieën de ½ finales en de finale konden worden gespeeld.

De Clubkampioenen Matchplay van 2021. Van links naar rechts:

Solinne Kuiper (Dames Algemeen)

Hans van Bijsterveldt (Heren Senioren)

Stan Verlaan (Heren Algemeen)

Olga Almekinders (Dames Senioren)

Voor het uitgebreide verslag van de matchplay kampioenschappen van dit jaar verwijzen wij graag naar de website: https://www.hgcgolf.nl/vereniging/nieuws/item/328/Clubkampioenschap-Matchplay-2021

Clubkampioenschappen Strokeplay

De Strokeplay Clubkampioenschappen zijn weer achter de rug en we hebben weer kunnen genieten van 4 mooie en spannende dagen.

34 Senioren Heren en 15 Senioren Dames speelden hun eerste 2 rondes op zaterdag 28 en zondag 29 augustus. Na deze rondes was al het duidelijk dat het spannende finale rondes zouden worden.

Heren en Dames Algemeen 1. Luke Yarnold met 225 slagen 1. Colette van Orden met 262 slagen 2. Douwe Link met 226 slagen 2. Solinne Kuiper met 263 slagen 3. Leon Moerkerk met 231 slagen 3. Astrid Bloemen met 266 slagen Heren en Dames Senioren 1. Hans van Bijsterveld met 234 slagen netto 1. Antonella Meijerink met 270 slagen 2. Frank Duivenvoorden met 236 slagen 2. Elly Westgeest met 275 slagen 3. John Leuven met 244 slagen 3. Ans Bodegom met 280 slagen

Voor alle complete overzichten van de Clubkampioenschappen Strokeplay: klik op de onderstaande link en kies Strokeplay kampioenschap 2021 en kies de gewenste categorie: https://www.hgcwedstrijden.nl/strokeplay/score_ page.php