
Wegsnoeien takkengroei tussen Cruquius 4 en 5
Met veel plezier brengt de Baancommissie/BACO alle leden weer op de hoogte van de ontwikkelingen op de baan. De afgelopen periode is er hard gewerkt aan verschillende verbeteringen maar er staan nog tal van projecten op de planning om de kwaliteit van onze golfbaan te behouden en verder te verhogen.
Misschien is het jullie opgevallen dat er op diverse plekken in de baan opschot is verwijderd. Dat betekent het wegsnoeien van jonge takkengroei aan struiken en bomen. Dit heeft bij sommige leden de indruk gewekt dat er veel bomen zijn gekapt, maar in werkelijkheid is dat niet het geval. Wat we vooral hebben aangepakt, is de ongecontroleerde groei van opschot langs de waterkanten, iets wat nooit de bedoeling was en waardoor bijvoorbeeld de oorspronkelijke waterpartij tussen Cruquius 4 en 5 nauwelijks nog zichtbaar was. Dit opschot zorgde bovendien voor veel overlast, zoals afgebroken takken en bladeren in het water en leidde tot verlanding en afkalving van de taluds.
Terugplanten begonnen
Daarnaast hebben we enkele snelgroeiende bomen verwijderd, iets wat we in eerdere berichten al aankondigden. Dit onderhoud is essentieel om de baan in de oorspronkelijke staat te houden en verdere problemen te voorkomen. Gelukkig konden we deze werkzaamheden tegen een zeer scherpe prijs laten uitvoeren, wat aanzienlijke besparingen opleverde.

Nieuwe aanplant Lynden 1/6
Ondertussen zijn we ook volop bezig met het terugplanten van bomen en struiken, al is dit een proces dat tijd en investeringen vergt. In de afgelopen periode zijn er vijftien bomen en struiken geplant. Komend najaar en voorjaar zullen er nog meer volgen.
Bestuursoverleg
Eind februari heeft de BACO een uitgebreide presentatie gegeven aan het nieuwe bestuur over de staat van de baan en de nodige investeringen. Dit gesprek was erg positief en het is fijn om te merken dat er veel begrip en draagvlak is voor het belang van structurele investeringen in de golfbaan. Het bestuur is nu op de hoogte van de benodigde budgetten en de grotere toekomstige projecten, zoals de vervanging van de beregening. De BACO heeft een meerjarenbudget om deze verbeteringen te realiseren en de huidige kwaliteit te behouden. Toch moeten we elk jaar keuzes maken, omdat de lijst met noodzakelijke verbeteringen lang is. We proberen daarbij altijd een balans te vinden tussen het noodzakelijke onderhoud en aanpassingen die de baan nog aantrekkelijker maken.
Een greep uit de vele werkzaamheden in 2025
Voor de rest van dit jaar staan er verschillende projecten op de planning. Later dit jaar starten we met de renovatie van bunkers (meerjaren), wordt de linkerkant van Leeghwater 5 vlakker gemaakt en opgehoogd en wordt de rode tee op Cruquius 1 afgewerkt. Daarnaast worden er verbeteringen aangebracht aan diverse wintertees, extra bomen en struiken geplant en de paden aangepakt.

Cruquius 1
Het beregeningsproject is inmiddels gestart. De sproeistukken waarin nog PVC zit worden vervangen door PE (polyethyleen) omdat hier de meeste lekkages en drukverliezen optreden. Dit is een belangrijke stap om de beregening efficiënter te maken en de kwaliteit van de baan te waarborgen. Later dit jaar wordt de beregening verder aangepakt, hierover volgt nog nadere communicatie vanuit het bestuur.
Nieuwe dam Lynden 5
Achter de tee van Lynden 5 wordt een nieuwe dam aangelegd zodat grote onderhoudsmachines en de marshals makkelijker toegang krijgen tot de Lynden-lus. Daarnaast komt er een nieuwe puttinggreen naast Leeghwater 1. Deze zal later dit jaar bespeelbaar zijn, wat niet alleen een extra oefenmogelijkheid biedt voor golfers voor de start van hun ronde maar zorgt ook voor ontlasting van de andere oefenfaciliteiten. Dit is bovendien een voorbereiding op de renovatie van de grote oefenputtinggreen begin volgend jaar.
Na de competitie wordt een deel van de tees aangepakt, waarbij ongeveer 800m² vlakker wordt gemaakt. Als alles volgens planning verloopt, kunnen we deze tees al binnen twee tot drie weken na de werkzaamheden weer in gebruik nemen.
Ook wordt de oefenbunker gerenoveerd, waarbij na de verbetering van de buitenkant vorig jaar, nu de drainage en het zand binnenin aangepakt wordt.
Een ander belangrijk project is de renovatie van de witte en gele tee op Lynden 1. Hier worden ook grondwerkzaamheden uitgevoerd, wordt het pad opnieuw aangelegd en wordt het slechtste deel van het pad van Spieringweg naar fairway Lynden 1 vernieuwd. Bovendien worden er bomen en struiken geplaatst en komt er een nieuwe bunker bij de green van Lynden 6. Dit is een mooi voorbeeld van hoe onderhoud gecombineerd wordt met baanverbeteringen om de speelervaring te optimaliseren.
Baangedrag laat nogal wat te wensen over!!
Graag willen wij een belangrijk punt onder de aandacht brengen: steeds vaker constateren we gedrag op de baan dat niet past bij een golfclub en dat bovendien de kwaliteit van de baan aantast. We zien bijvoorbeeld dat leden er moeite mee hebben om een paar meter extra te lopen en ervoor kiezen om dwars door de beukenhaag te gaan of achter de green van Lynden 6 te lopen. Ook zien we buggies die van het pad afrijden en direct naast de greens of op tee boxen worden geparkeerd.
Daarnaast merken we dat er weinig aandacht is voor basisregels rondom het onderhoud en het netjes houden van de baan. Pitchmarks worden niet gerepareerd, plaggen worden niet teruggelegd en spelers rijden met trolleys door ingezaaide gebieden.

Dit behoeft geen toelichting....
Ook afval blijft regelmatig achter: van kapotte tees tot plastic zakjes die onder de tee markers worden gepropt.

Zo zagen sommige teeboxen eruit in de winter
Dit soort gedrag heeft niet alleen invloed op de speelkwaliteit van de baan maar drijft ook de onderhoudskosten op. Als BACO hebben we dit met het bestuur besproken en aangegeven dat dit een punt van zorg is. Toch ligt de verantwoordelijkheid niet alleen bij het bestuur of de commissie, maar bij alle leden!!.
Wij vragen dan ook aan iedereen om respect te tonen voor de baan en de clubregels na te leven. Spreek je flightgenoten aan op ongewenst gedrag en draag samen bij aan het behoud van onze prachtige golfbaan. Uiteindelijk is het ónze baan en is het aan ons allemaal om ervoor te zorgen dat deze in topconditie blijft.
BaCo
Louise Rosingh en Rempco du Mee
Wat is de stroke index 1 van
golfster en golfer van 2024?
Een hole die voor anderen moeilijk is, hoeft dat voor jou als speler natuurlijk niet per se te zijn. De Meermare redactie vroeg golfster en golfer van het jaar 2024, Louise Rosingh en Rempco du Mee, naar hún stroke index 1 op onze eigen baan. Natuurlijk speelden wij de holes gezellig mee.

Rempco en Louise voor de start
Eerst maar even duidelijkheid over het begrip stroke index (SI). Stroke index (SI) is bij iedereen wel bekend: het is de waarde die wordt toegekend aan elke hole op een golfbaan om te bepalen hoe moeilijk de hole is ten opzichte van de andere holes op diezelfde baan. De moeilijkste hole krijgt stroke index 1 en de makkelijkste hole krijgt stroke index 18. Het toekennen van zo’n waarde is algemeen en dit wordt gedaan door de handicapcommissie. Op basis van scores op de holes door spelers van veel verschillende niveaus wordt bepaald wat relatief een moeilijke hole is. Zo wordt de ranglijst bepaald.
Single handicapper
Louise is voor het tweede opeenvolgende jaar gekozen tot golfster van het jaar. Ze haalde lang geleden haar GVB maar golfde daarna eigenlijk nauwelijks. Vijf jaar geleden begon zij weer met golfen en hoe! Haar handicap zakte al snel naar de door velen gewenste single waarde en sinds twee jaar speelt zij ook in dames 1 op zondag. Afgelopen seizoen haalde zij zeer goede resultaten in de zomeravondwedstrijden, maandbekers en clubkampioenschappen. Dit jaar zal het moeilijk worden om het resultaat te evenaren vertelde Louise tijdens de ronde want ze gaat voor langere tijd op reis naar haar dochter die in Australië woont. We zullen zien!
Veelvuldig winnaar
Rempco is in tegenstelling tot Louise een oudgediende, hij is al lid sinds 1989. Zijn naam is prominent aanwezig op het bord met winnaars van de clubkampioenschappen. Hij speelt ook competitie met heren 1-27 holes in de hoofdklasse. In de zomer heeft hij niet veel tijd om te golfen vanwege zijn werk in de ijssalons maar hij maakt altijd tijd voor de zomeravondwedstrijd op woensdag en de clubkampioenschappen. Volgens de scorekaart is hole 5 van Leeghwater de moeilijkste hole (S.I.) van de Leeghwater-Lynden lus. Louise en Rempco kozen beiden niet voor deze hole. Voor Louise is Leeghwater hole 4 haar moeilijkste hole, voor Rempco is dat zonder twijfelen Leeghwater hole 6.
Leeghwater 4
Rempco probeert de bocht af te snijden met als risico dat je in de bomen komt of ga je rechtdoor waar de bunkers wachten? Ligt je bal er goed voor dan heb je met het tweede schot de volgende uitdaging: rondom de green liggen bunkers en krijg je de bal niet goed stil dan ligt het water vrij kort achter de green. Zowel Rempco als Louise maken hier niet vaak een par terwijl je dat op basis van hun handicap en de geldende stroke index van deze hole wel zou verwachten. Tijdens de ronde noteerde Louise een bogey en Rempco zelfs een dubbel.

Louise op de winterteebox van hole 4 Leeghwater
Leeghwater 6
Leeghwater hole 6 is een behoorlijk lange hole. Rempco slaat zijn bal net niet (meer) lang genoeg waardoor hij met zijn afslag vaak tegen de heuvel ligt. De tweede slag is dan erg lang. Ook voor dames van blauw is de hole behoorlijk lang. Ondanks dat Louise echt verre drives slaat is de hole vaak ook te lang om in twee slagen op de green te komen. De green ligt hoger dus vaak heb je dan ook al een club meer nodig en probeer de bal dan maar eens stil te krijgen. De tweede slag komt bij beiden net voor de green. Met een chip en twee putts wordt het voor beiden een bogey.

Rempco op hole 6 Leeghwater
Zin om mee scoren?
In de komende edities van Meermare zullen we met verschillende leden hun stroke index 1 spelen. Vind je dit leuk om te doen meld je dan bij de redactie meermare@haarlemmermeerschegolfclub.nl