
HGC Vertrouwenscontactpersonen
Wie zijn dat en wat doet die commissie eigenlijk precies?
Grensoverschrijdend gedrag is landelijk al geruime tijd een hot item. Reden waarom ook in onze golfclub een commissie bestaat die voor dit gedrag kan worden geraadpleegd. Deze vertrouwenscontactpersonen (VCP) zijn het eerste aanspreekpunt voor iedereen in onze vereniging die een vraag heeft over, of te maken krijgt met, grensoverschrijdend gedrag. De Meermare redactie wil graag de beide leden voorstellen en hen over dit onderwerp interviewen.
Henriëtte van Veen en Paul van Berkel vormen samen de commissie en schetsen eerst maar eens wat onder grensoverschrijdend gedrag bij de HGC wordt verstaan.
“Wel, denk hierbij aan discriminerende bedreigingen, ongewenste omgangsvormen, zoals pesten, beledigen, mishandeling, overmatig drank- of drugsgebruik, criminaliteit of seksuele intimidatie,“ aldus het tweetal.
Beroepsgeheim
Paul van Berkel: “De VCP fungeert als eerste aanspreekpunt voor eenieder, leden, ouders van jeugdleden, medewerkers en vrijwilligers bij problemen met clubleden, medewerkers of gasten. Alles wat besproken wordt valt onder het beroepsgeheim en is strikt vertrouwelijk. Daarnaast hebben wij een signaalfunctie en adviseren wij het bestuur om waar nodig preventieve maatregelen te nemen.”
Wie zijn wij?
Eerst maar even een voorstelrondje: Henriëtte van Veen, sinds 2011 clublid: “Maar ben pas echt geregeld gaan golfen sinds 2020, dus na de Covid periode, die toevallig samenviel met het beëindigen van mijn tandartspraktijk, laatstelijk in Spaarndam, waar het heerlijk werken was in deze lommerrijke omgeving. Maar na bijna 40 jaar vond ik het prima om mijn boor aan de wilgen te hangen. Tijdens mijn praktijkperiode heb ik naast vakgerichte cursussen ook diverse cursussen gevolgd op het gebied van persoonlijke, schriftelijke en digitale communicatie.“

Paul van Berkel is sinds 2010 lid: “Na de verkoop van mijn zeilboot ben ik vaak op onze mooie golfbaan te vinden. Toen ik hoorde dat er een vacature was voor een vertrouwenscontactpersoon ben ik eerst de profielschets gaan doornemen en heb ik met het bestuur een gesprek gehad. Ik heb in de loop der jaren veel mensenkennis opgedaan en dat maakt dat ik mij thuis voel in deze rol. Naast mijn werk als bedrijfsadviseur bij ontwikkelingsprocessen in de bouw- en onderhoudsbranche, had ik ook twintig jaar een mediationpraktijk. Het leek mij dan ook een goed idee om mijn ervaring, kennis en kunde ten dienste te stellen aan onze vereniging.”

Wat doen wij precies?
Henriëtte licht toe:
- Wij trachten zo goed mogelijk in kaart te brengen wat het knelpunt of de kwestie is en leggen vervolgens in overleg met de betrokkene(n) de zaak bij het bestuur of de juiste commissie.
- Wij bieden een luisterend oor en creëren een veilige omgeving waarin een ieder zijn of haar zorgen kan delen zonder angst voor oordeel of repercussies.
- Wij bieden ondersteuning en advies over hoe om te gaan met de ongewenste situatie.
- Wij informeren over procedures, beleid en beschikbare hulp binnen de vereniging.
- Wij waarborgen de vertrouwelijkheid. Dat betekent dat gesprekken met ons in principe niet worden gedeeld met derden, tenzij er sprake is van een ernstige bedreiging voor de veiligheid of andere wettelijke verplichtingen.
- Wij hebben (en nemen) de verantwoordelijkheid om patronen en terugkerende knelpunten binnen de vereniging te signaleren en het bestuur hierin te adviseren.
Er is nog een tweede optie wanneer je jouw probleem of klacht niet zomaar direct bij de VCP wilt neerleggen. Dat is het Meldpunt Integriteit (MI) van de NGF.
Als vertrouwenscontactpersonen zien wij het als onze missie om bij te dragen aan een veilige en plezierige sport-, werk- en leefomgeving binnen de Haarlemmermeersche Golfclub.