Wat ga je doen na je pensioen?
Na 40 jaar advocaat nu startend thrillerschrijver
Het schrijven van een boek stond op de bucket-list van Rutger Middendorf, tot een paar jaar geleden partner bij Köster Advocaten – lid van onze Business Club. Maar hoe en wanneer doe je dat? Wat komt daarbij kijken? Lees dit interview met hem.
De trigger? Tijdens een signeersessie van een nieuwe thriller in 2017 sprak Rutger met de auteur. Hij kocht meteen het boek en las het in één dag. En vervolgens dacht hij: zou ik dat ook kunnen? Het thema van de thriller die hij wilde schrijven, diende zich direct aan: de onderzoeken naar misbruik in de katholieke kerk waren op dat moment breeduit in de publiciteit. De titel had hij snel: ‘De Getuigen’.
Levendig en helder
Het idee was er: er moest in het verhaal veel gebeuren met de nodige cliffhangers en flashbacks. Vergelijk het maar met de veel gewaardeerde detectives op tv: een dorpje in Engeland, waar niets te doen is en dan opeens een paar moorden….
In december van dat jaar sloot hij zich op en schreef in 14 dagen de eerste 80 pagina’s. Vervolgens schreef hij in zijn ‘vrije tijd’, maar in zijn hoofd was hij er dagelijks mee bezig.
Rutger: “Als advocaat schreef ik natuurlijk al veel. Voornamelijk contracten waarbij je helder en duidelijk moet beschrijven wat partijen zijn overeengekomen. Oplossingen zoeken om tot overeenstemming te komen, zodat beide partijen tevreden zijn, waarbij je ervoor moet zorgen dat er bij onenigheid geen verschil van interpretatie ontstaat. Ergo: goed beschrijven, goed de taal beheersen en goed communiceren. En dat geldt ook voor het schrijven van een boek. Anders dan bijvoorbeeld in een film waar je de sfeer door vaag licht en spannende muziek kunt creëren, moet je een scene in een boek levendig en helder beschrijven.”
90.000 woorden
Een paar jaar geleden stopte Rutger bij Köster Advocaten. Wat ga je dan doen met je pensioen, je kantoor zit tenslotte niet eeuwig op je te wachten. Je raakt ‘over de datum’. En je gaat niet de hele dag de krant lezen of zeven dagen per week golfen. Het schrijven van een boek is dan een fantastische hobby.
Daarnaast adviseert hij nog een van z’n oude klanten, soms ook de golfclub, past een dag in de week op zijn kleinkind en is voorzitter van de VvE van het appartementencomplex waar hij woont. De tijd die resteert wijdt hij volledig aan het schrijven.
En dan is het boek klaar: 111.000 woorden, te veel voor een thriller en ook relatief te duur voor de productie. Dankzij de reacties van ‘meelezers’, die heel kritisch en waardevol commentaar gaven, heeft hij het manuscript ingekort tot 90.000 woorden.
Op uitgevers pitchen
Vervolgens moest hij op zoek naar een uitgever. Een jaar geleden heeft Rutger een pitch gedaan voor verschillende uitgevers: “Dat was best een uitdaging. Er zijn tientallen beginnende schrijvers die met je in concurrentie zijn. Mijn huidige uitgever was echter direct enthousiast maar toch heb ik het manuscript eerst verder aangepast.“
Ongeveer 75 procent van de thrillerlezers is vrouw. Zorg er dus voor dat zij zich met het verhaal kunnen identificeren. Daarom heeft hij de mannelijke hoofdpersoon veranderd in een vrouw. Ook heeft hij het verhaal omgezet van de verleden naar de tegenwoordige tijd. Rutger: “Hierbij was AI zeer behulpzaam. Maar voor het beschrijven van een scene moet je AI absoluut niet gebruiken. Je wilt tenslotte je eigen stijl, je ‘handtekening’ zichtbaar en herkenbaar maken.”
Na deze wijzigingen hebben de redacteuren van de uitgever de tekst nog een keer goed doorgenomen, waarna het boek kon worden gedrukt. Op 2 september is ‘De Getuigen’ in Haarlem gelanceerd.
Bij ‘grote’ uitgevers wordt er heel veel voor de auteurs gedaan. Als nieuwkomer moet je jezelf bij de boekhandel presenteren. Doe je dus aan je eigen marketing, zoals het produceren van banners en boekenleggers om je boek te promoten tijdens je signeersessies in het land. En dan maar hopen dat het goed aanslaat bij het publiek.
De energieke Middendorf is naast het promoten van zijn boek alweer volop bezig met zijn volgende manuscript over wederom een actueel thema: femicide. We zijn benieuwd!