
Huh, bloemetjes op onze baan?
De een vindt het prachtig, een ander vindt het maar niks: die madeliefjes en paardebloemen tussen het gras. Maar hoe komen die daar en hoe komen we er weer vanaf?
Leen van Reeuwijk, onze nieuwe hoofdgreenkeeper, legt het graag uit: „Kijk, paardebloemen groeien goed op voedselrijke en verdichte gronden. Verdichte bodems hebben vaker open plekken omdat het gras hier moeite heeft om te groeien. Op deze plekken kan de paardenbloem zich gemakkelijk vestigen. Madeliefjes houden van natte grond. Je kunt ze snel uitroeien met de gifspuit, maar daar is men op onze club geen voorstander van. De beste oplossing is extra zand aanbrengen en beluchten, zodat de grond beter vocht doorlaat. Maar die oplossing kost nogal wat tijd en geld. Dus wat is wijsheid“?
Prijskaartje
Samen met general manager Taco en de BaCo overlegt Leen regelmatig hoe de baan, binnen het beschikbare budget, in een optimale conditie kan worden gehouden. Want aan alles hangt natuurlijk een prijskaartje. Waarbij het spelplezier voor de golfers uiteraard een cruciale rol speelt. Maar onze golfbaan is een stuk natuur en die natuur stelt je vaak voor verrassingen. Leen is opgegroeid 'op de boerderij', in een Aalsmeerse familie van akkerbouwers en weet daar alles van. Hij begon na zijn agrarische opleiding als loonwerker. Zo kwam hij vaak bij Haarlemmermeersche boeren over de vloer en raakte vertrouwd met de unieke eigenschappen van onze poldergrond.
Al 26 jaar greenkeeper
En toen kreeg hij een keer een aparte klus: op golfbaan Zeegersloot. Dat beviel hem zó goed dat hij meteen ja zei, toen hem daar een baan als greenkeeper werd aangeboden. Hij promoveerde al vrij snel tot hoofdgreenkeeper en heeft er twintig jaar gewerkt. Sinds zes jaar werkt hij nu voor de Oosthoek Groep. Oosthoek heeft in korte tijd een enthousiast en capabel team bij elkaar weten te brengen, van mannen en vrouwen die flexibel inzetbaar zijn. Het onderhouden van een golfbaan is nu eenmaal hollen of stilstaan. Als je in de koffiepauze je hoofd om de hoek steekt in de kantine van de greenkeepers valt meteen de gezellige sfeer op. Duidelijk is, dat zij er graag hun best voor doen om onze baan er zo mooi mogelijk uit te laten zien.

Leen van Reeuwijk
Houten afslagblokjes

De gekleurde 'bekertjes' die tot voor kort fungeerden als teemarkers (en als afvalbakje werden gebruikt) zijn vervangen door fraaie houten blokjes. Het is voor sommige golfers kennelijk nog even wennen om de nieuwe afvalbakken te gebruiken. Heel vervelend, als je bedenkt dat rommel op en rond de tees écht funest is voor de messen van de maaimachines. Reparatie daarvan kost een vermogen.

Zie hier de nieuwe ballenwasser met HGC logo en handdoek, gekoppeld aan de vuilnisbak, waar u uw kapotte tees en ander afval in kunt deponeren.
Maar wat het meest zou helpen is beter weer, na die natte en koude start van dit jaar. Laten we dus vooral niet vergeten om te duimen voor een heerlijke, warme en zonnige zomer. We hebben er al onlangs van kunnen genieten.