Regelcommissaris/clubreferee Albert Meijerink:
“Door gezondheidsproblemen sinds 2019 niet meer gegolfd”
Een club kan niet functioneren zonder vrijwilligers, dat weten we allemaal. Een golfclub kent daarin hele specifieke en deskundige vrijwilligers zoals de regelcommissarissen of referees. Wat voor soort mensen willen zo’n rol vervullen en wat komt daarbij kijken? Deze vragen legden wij voor aan Albert Meijerink, die onlangs om gezondheidsredenen uittrad uit de Regelcommissie.
Geboren en getogen in Noordwijkerhout koos Albert in eerste instantie na zijn middelbare schoolopleiding voor een Rechtenstudie in Leiden. Parallel daaraan werkte hij als verpleeghulp in de BAVO Noordwijkerhout, hetgeen leidde tot een switch naar HBO-verpleegkunde.
Volksgezondheid
Van een functie bij de GGD in Den Haag via het Academisch Ziekenhuis Leiden en de Kruisvereniging Haarlem klom hij op tot een managementpositie daar. Albert: “Ik nam daar toen ooit een collega aan, die wat karakter betreft nogal van mij verschilde maar ondanks dat ben ik wel met haar getrouwd”. Aangezien er geen doorgroeimogelijkheden waren nam hij een baan aan bij het Ministerie van Volksgezondheid waarvoor hij een aantal opleidingsperiodes in de Verenigde Staten moest doorbrengen.
Franse slag
Op de vraag wanneer hij in aanraking met golf kwam, reageert Albert: “In 2003 werd ik bevangen door het golfvirus bij mijn broer en schoonzusje in Frankrijk maar daar mocht ik alleen als caddie mee de baan in en putten op de oefengreen. In het najaar van 2004 begon ik met golflessen op de Haarlemmermeersche bij Mike Palmer. Eind januari 2005 mocht ik van Mike voor het eerst de Bolstra spelen. In maart 2005 mijn eerste 18-holesrondje gespeeld in Frankrijk (St. Baume in Nans-les-Pins).”
GVB in stromende regen
Op 2 mei 2005 voor het Golfvaardigheidsbewijs geslaagd. Albert: “Saillant detail: het regende toen zo hard dat examinator Marjolijn van den Biggelaar al na vier holes naar binnen wilde met de mededeling: “Je bent geslaagd maar als je door wilt spelen……ga je gang, maar ik ga alvast naar binnen”.
Op diezelfde dag toegelaten tot de wachtlijst van de HGC. Albert: “Daar heb ik de maximale tijd op doorgebracht want ik kon pas 1 januari 2010 lid worden”.
Hoofd wedstrijdleiding
In afwachting van het HGC-lidmaatschap werd hij in 2005 lid van ANWB-Golf, die een interessant wedstrijdschema bood op een fors aantal banen in het land. Dus tot 2011 vooral gespeeld op zijn vaste Franse banen in de Provence en op andere Nederlandse banen. De HGC-lussen konden nog wel even wachten; die zouden er over een paar jaar ook nog wel zijn. Ondertussen was het heel leuk veel verschillende andere Nederlandse banen te leren kennen. Zeker in de periode vóór zijn pensioen (auto van de zaak!). In die tijd was Albert Kwaliteitsmanager bij ARBO Unie en later Algemeen Secretaris, waar hij in 2010 het aanbod kreeg om vervroegd met pensioen te gaan. Bij ANWB Golf werd hij lid van de wedstrijdcommissie en vanaf 2010 hoofd wedstrijdleiding tot 2014.
NGF Regelcommissaris
Albert licht toe: “Via ANWB Golf heb ik in 2012 de NGF-cursus Regelcommissaris-1 gedaan. Dat is een cursus die volgens mij eigenlijk iedere wedstrijdleider zou moeten volgen. In 2015 heb ik vanuit de HGC samen met Britt en Robin van Waarde en Wouter de Vries de cursus Regelcommissaris-2 (clubreferee) gevolgd. Daarmee kon onze HGC-Regelcommissie weer op aangename sterkte worden gebracht”.
Zijn golfcarriëre in cijfers:
- 2005-2019: 395* 18-holesronden op HGC
- 2005-2019: 592* 18-holesronden op 167 andere banen
- laagste handicap: 13.1 (in 2015); nu: 20.9 (fictief, want sinds december 2019 niet meer gespeeld)
- 3 holes-in-one: eenmaal op Cruquius-8, tweemaal op de blinde hole-4 van Barbaroux-Brignoles, Fr.
Kaarten wisselen bij een wedstrijd, moet dat nog steeds?
Tijdens qualifying wedstrijden op de club is er op de eerste tee soms discussie over het al dan niet overhandigen van de scorekaart aan de marker. Van de een moet het en van de ander hoeft het niet. Zelf noteer ik zowel mijn eigen scores als die van de speler voor wie ik marker ben duidelijk herkenbaar op mijn eigen scorekaart, tenzij iemand 'staat' op overhandigen. Met behulp van de papieren scorekaart voer je de scores na afloop zelf in, in de HGC App. Is het wisselen van de kaart echt nog nodig?
Regel 3.3b zegt dat de score van de speler op zijn scorekaart wordt bijgehouden door de marker, die is aangewezen door de Commissie of is gekozen door de speler op een manier die is goedgekeurd door de Commissie. Dit betekent dat een speler verplicht is zijn scorekaart te overhandigen aan zijn marker voor de start van de ronde.
Volgens Regel 3.3b moet de marker ook tekenen op de scorekaart voor de juistheid van de holescores van de speler. Wanneer een fysieke scorekaart wordt gebruikt, is het accorderen via een mail volgens de Regels niet toegestaan; de scorekaart is leidend en moet fysiek worden ondertekend door speler en marker.
(bron: golf.nl)