Bloemetjes en klaver in de rough? Gewoon golfen zoals ooit bedoeld
Er wordt al sinds de oertijd door mensen met een stok tegen een steentje of een balletje geslagen. Waar dat voor het eerst in verenigingsverband en volgens bepaalde regels werd gedaan, daarover lopen de meningen uiteen. Was dat in Schotland of toch ergens in het Gooi? Wie het weet mag het zeggen.
Vast staat dat in 1552 aan de mensen van St. Andrews officieel werd toegestaan om een stuk kuststrook te gebruiken voor golf en ander tijdverdrijf. In 1764 werden daar verschillende holes gecombineerd en het aantal te spelen holes werd teruggebracht tot 18. Zo ontstond de „Old Course“ die na verloop van tijd als standaardmodel ging gelden voor golfbanen over de hele wereld.
In 1889 werd op landgoed Clingendael de eerste golfbaan van Nederland aangelegd. Initiatiefnemer was de eigenaar van het landgoed, baron Van Brienen. En in 1893 werd vervolgens de eerste Nederlandse golfclub opgericht, de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club.
In de jaren tachtig van de vorige eeuw raakte de ontwikkeling van golf in Nederland in een stroomversnelling. Er werden tal van golfbanen aangelegd, waaronder onze Haarlemmermeersche. Onze club beschikte in het begin alleen over een driving range en een putting green. Om te oefenen op een echte baan waren we vooral aangewezen op Spaarnwoude. Daar hebben veel leden van het eerste uur hun GVB behaald, dat in 1983 werd ingevoerd. Maar je kon het ook anders aanpakken en voor een prikkie lid worden van een buitenlandse club, om daar gelijk een officiële handicap te bemachtigen. Maximum was toen 30 slagen.
Dat kon bijvoorbeeld in Rosapenna, in het hoge noorden van Ierland aan de ruige kust van de Sheephaven Bay. Sinds 1893 ligt daar een golfbaan, de Old Tom Morris Links, die oorspronkelijk als 10 holes links course werd ontworpen door Old Tom Morris uit St. Andrews. Later werden daar 8 holes aan toegevoegd, een paar daarvan over een openbare weg en dwars door een woonwijkje. Het was een echte links course en je leerde al snel om recht te slaan en tactisch te spelen, want anders was je je bal kwijt of je vond hem terug in een onspeelbare positie.
Op deze foto van Rosapenna, genomen vanaf een tee, zie je een stukje gras. Dat is niet de green van een par 3, maar de fairway van een par 5.
Daar sta je dan als beginnend golfer. Het was bovendien winderig weer, dus je begrijpt dat ik trots was toen ik (Nico ter Haak) het vereiste aantal scorekaarten met een gemiddelde score van 28 in kon leveren bij de club secretary. Maar die trok een zorgelijk gezicht. Want een handicap van 28 vond hij niet reeël. Handicap 25 was, gezien de winderige omstandigheden, écht het hoogste wat hij aan een jonge vent wilde geven.
Maar goed, het gaat nu niet over handicaps maar over golf zoals het eigenlijk bedoeld is.
Uit de foto's van die oude golfbanen blijkt wel dat het kennelijk nooit de bedoeling was om golfen zo makkelijk mogelijk te maken. Integendeel. Dat is écht iets van de laatste tijd. Eigenlijk pas sinds slimme mensen ontdekten dat er veel geld kon worden verdiend door ballen en materiaal zodanig aan te passen dat golfen steeds makkelijker en het materiaal steeds vergevingsgezinder werd. Ook veel golfbanen werden „klantvriendelijker“ gemaakt. Maar als je nu zelfs golfers hoort klagen over bloemetjes en klaver in de rough, dan ga je je toch afvragen of met die gemakszucht niet een belangrijk kenmerk van golf verloren dreigt te gaan. Namelijk dat golf de enige balsport is die wordt beoefend in de vrije natuur. En tja, die natuur is nogal onvoorspelbaar en heeft een eigen willetje. Maar als je van een beetje uitdaging, spanning en variatie houdt, dan is daar niks mis mee. Toch?
Zet je alvast maar schrap
Er wordt dit najaar flink wat baanwerk verricht
In de komende periode zullen op verschillende plekken op de golfbaan werkzaamheden verricht worden, ter verbetering van de kwaliteit van de baan. Gewerkt wordt aan ondermeer het wegwerken van achterstallig onderhoud en het herstellen van schades.
Dit is het overzicht:
· Lynden 3 en 9: Op deze holes hebben we te maken met erosie, afkalving en verzakking van de grond. De nodige maatregelen zijn (of worden) getroffen om deze problemen aan te pakken. Op Lynden 9 is de rand langs het water verstevigd en is het pad verplaatst. Op Lynden 3 is de waterkant worden verhoogd, extra drainage aangelegd en het terrein tot aan de bocht vlakker gemaakt, zodat de omgeving voor het water beter bespeelbaar is (zie foto in de heading).
· Bij Cruquius 9 ligt een grote berg grond. Deze grond hebben we voor een zeer goede prijs verkregen en zal door de hele baan gebruikt worden. De volgende werkzaamheden zullen onder andere uitgevoerd of voorbereid worden (uiteraard kan niet alles in één keer): het vergroten en verbeteren van tees (Lynden 2, 5, 7; Leeghwater 7; Cruquius 9), het verplaatsen van tees en looproutes (Cruquius 1 en 2), het uitbreiden van het oefengebied en het creëren van een aparte plek voor buggy's en trolleys. De resterende grond zal in 2025 worden gebruikt voor verdere verbeteringen.
· Bomen: Op sommige locaties staan bomen die problematisch zijn: Achter de green van Lynden 1 staan bomen waarvan de wortels inmiddels door de green heen beginnen te groeien. Tussen de tee van Lynden 1 en de green van Lynden 6 staan bomen die dreigen om te vallen, en waarvan de wortels te ver richting de green groeien. Daarnaast zullen enkele dode bomen verwijderd worden. Op deze locaties zullen we zorgvuldig overwegen welke boomsoorten teruggeplaatst worden.
· Tees: Naast het gebruik van extra grond voor het verbeteren van tees, wordt ook de toplaag van de tees aangepakt. Deze werkzaamheden zullen in fasen plaatsvinden gedurende 2024 en begin 2025. De toplaag van de tees wordt verwijderd, geëgaliseerd en vervolgens opnieuw bekleed met graszoden. Enkele tees die ook aangepakt moeten worden zullen we in 2025 behandelen. Deze zullen tijdelijk als wintertees gebruikt worden omdat de schade daarna sowieso hersteld zal worden.
Een impressie van de werkzaamheden bij Lynden 9
Chemicaliën zijn niet meer toegestaan
Zorg om onkruid, slechte greens en ook achterstallig onderhoud
Op onze golfbaan hebben we te maken met onkruid, zoals klaver en paardenbloemen, die de speelkwaliteit en het esthetische uiterlijk van de greens, fairways en roughs beïnvloeden. Het beheren van dit onkruid is belangrijk om een optimale speelervaring te behouden. Echter, bij het bestrijden van onkruid moet rekening gehouden worden met de geldende wet- en regelgeving rondom het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Gezien de beperkingen op chemische middelen, richten we ons op duurzame en milieuvriendelijke methoden om dit onkruid te beheersen. Voornaamste behandelmethode: het verbeteren van de bodemgesteldheid en grasmatkwaliteit kan helpen om onkruidgroei te voorkomen. Dit omvat het regelmatig beluchten van de bodem, het toepassen van een goed maaibeheer en het zorgen voor een goede drainage en voedingstoestand van de grond.
Chemische middelen
De afgelopen periode is gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen om dit onkruid terug te dwingen. Echter is er een bewuste keuze gemaakt om meteen extra door te zaaien en extra te mesten met als doelstelling het goede gras de overhand te geven. Naast het onkruid zit er in onze greens veel straatgras. Bij de overgang van onderhoudsfirma is externe deskundigheid ingehuurd om onze golfbaan te beoordelen en straatgras in de greens bleek echt één van de grote problemen. Om straatgras uit de greens te halen moeten de greens arm van voedingsstoffen worden gehouden in tijden dat roodzwenk niet groeit.
Roodzwenk
Als roodzwenk groeit dan moeten juist wel extra voedingstoffen gegeven worden. Naast dit proces wordt er extra doorgezaaid met roodzwenk. Op deze manier wordt beetje bij beetje het straatgras uit de greens gedwongen. Helaas zijn de greens dit jaar wat minder en zal ook volgend jaar hetzelfde patroon nog zichtbaar zijn.
Beregeningsinstallatie
Naast deze problemen zitten we in de overgang naar een nieuwe beregeningsinstallatie. Dit jaar is alles rondom het pomphuis aangepakt en is nieuwe software geïnstalleerd. Volgend jaar staat het vervangen van de hoofdleidingen op de planning. Helaas zijn er dit jaar teveel lekkages in het systeem waardoor de druk in het beregeningssysteem vaak uitvalt met als gevolg dat niet alles goed wordt beregend. Dit zorgt weer voor droogte plekken en onregelmatig de juiste hoeveelheid vocht.
Achterstallig onderhoud
Het klinkt vaak allemaal simpel hoe dit op te lossen en dat de onderhoudsploeg daar toch voor is ingehuurd. Bedenk echter dat deze ploeg de benen uit haar lijf rent en te maken heeft met meer dan alleen onkruid en straatgras. Men heeft ook te maken met de verouderde en daardoor vaak haperende beregeningsinstallatie, structureel achterstallig onderhoud dat naar boven is gekomen en als laatste uiteraard de beperkingen van middelengebruik door wetgeving. De BACO zit er echt bovenop voor u en doet haar uiterste best samen met management, bestuur en onze greenkeeping om onze golfbaan nu, maar ook zeker in de toekomst, in zo goed mogelijke kwaliteit te krijgen en te behouden zonder het gebruik van allerlei chemicaliën die niet meer zijn toegestaan.