Golfer en Golfster van het jaar 2020
Op basis van de behaalde resultaten in de belangrijkste clubwedstrijden van het voorgaande seizoen wordt in december een lijst van genomineerden voor de titel van Golfer en Golfster van het jaar samengesteld. Ondanks de bijzondere omstandigheden vorig jaar konden gelukkig wel de clubkampioenschappen Strokeplay en Matchplay worden gespeeld.
Tijdens de online versie van de Nieuwjaarsreceptie op 3 januari 2021 werd bekend gemaakt wie van de genomineerden zich Golfer en Golfster van het Jaar 2020 mogen noemen. De titels zijn dit jaar voor Stan Verlaan en Antonella Meijerink. Wie langs het clubgebouw loopt kan het niet ontgaan zijn dat zij nu een jaar lang de beschikking hebben over een gereserveerde parkeerplaats mét een mooie foto en eretitel op het bord.
Als je golfer of golfster van het jaar wordt ben je voor veel leden zeker geen onbekende op de club. Toch leek het ons in deze tijd waarin de club groeit, maar wij elkaar minder vaak zien een goed idee om de Golfer en Golfster van het jaar 2020 nader voor te stellen. Wie zijn zij? Hoe hebben ze hun titel weten te bemachtigen en dat ervaren? Wat is hun golf cv en wat doen zij in het dagelijks leven? Hoe beleven zij het spel, hebben ze ook nog tips? We hebben het hen gevraagd en een goed beeld gekregen. Zijn er overeenkomsten?
Hun verhaal volgt hierna. Maar om alvast een tipje van de sluier op te lichten: ja, er zijn zeker overeenkomsten. Niet onverwacht, want natuurlijk kunnen zowel Stan als Antonella goed golfen en hebben zij beiden passie voor het golfspel. Maar de echte overeenkomst lijkt los van golf te staan. Die is simpelweg dat het beide ‘gewoon’ leuke mensen zijn, geïnteresseerd en gedreven, niet alleen in golf, maar ook daarbuiten. En ondanks hun talenten en golfprijzen zijn zij bescheiden, maar wel trots op hun welverdiende eretitel.
Kennismaken met Golfer van het jaar Stan Verlaan
Stan Verlaan is 19 jaar en Golfer van het Jaar 2020. Tot zijn grote verrassing werd dit keer zijn naam niet alleen als genomineerde genoemd, maar won hij de titel. Na 3 keer eerder genomineerd te zijn geweest, was hij er op voorbereid dat de titel ook nu naar 1 van de andere genomineerden zou gaan. Stan had zijn kansen op de titel anders ingeschat. Maar die titel is wel terecht. Stan heeft in 2020 prachtige resultaten gehaald en wist in zijn categorie –niet voor het eerst– twee keer het podium te halen. Hij prolongeerde eerst zijn titel als Matchplay Kampioen Heren Algemeen en een paar maanden later werd hij tweede bij de Strokeplay Kampioenschappen.
Die resultaten zijn deze golfer van het jaar niet zomaar komen aanwaaien. Er is hard voor gewerkt en de basis voor zijn golfcarrière is 15 jaar (!) geleden al gelegd. Als 4 à 5-jarig ventje ging hij met zijn vader Marcel mee naar de golfbaan en kwam hij golfpro Sven Kitseroo tegen die hem enthousiast vroeg of hij misschien ook wilde leren golfen. Stan bleek niet te jong, wilde graag en is nooit gestopt met golf. Waar bij andere jeugdleden andere sporten op een bepaalde leeftijd uiteindelijk voorrang krijgen, heeft Stan op 10 à 11-jarige leeftijd juist voor golf gekozen, ten koste van een plek in de selectie bij hockey.
Nadat Stan een redelijke handicap had behaald werd hem duidelijk dat je van trainen beter wordt en dat ging hij doen; veel trainen, competitie en wedstrijden spelen. En dat laatste ook op nationaal (jeugd golf) niveau. Maar ook en vooral plezier hebben in het golf. Stan vindt de Haarlemmermeersche Golfclub daarvoor een fijne omgeving en hecht niet alleen aan het sportieve element, maar ook aan het gezellig met elkaar nog even blijven napraten. Van onze baan vindt hij dat er altijd nieuwe uitdagingen zijn. Als jonge jongen was het halen van de eilandhole met een driver zijn ambitie. Nu gaat hij op Lynden-1 voor in 1 keer over het water. Het afsnijden van de dogleg op Leeghwater-4 ging hij ook pas later proberen.
Bij de NGF Jeugd Opens, waar hij op enig moment in ging meedraaien heeft hij altijd plezier gehad en prestaties bleven ook niet uit. Een mooie anekdote is zijn deelname aan het NK t/m 21 jaar op 13- of 14-jarige leeftijd. Vanuit een positie als 18e reserve voor een startbewijs hoorde Stan 1 dag van te voren dat hij mocht meedoen. Hij ging er dan ook zonder verwachtingen heen, speelde de eerste dag ‘netjes’ en kwam ook dag 2 goed door. Daarmee had hij als jongste deelnemer zowaar de cut gehaald. Een speciaal moment en bijzondere herinnering aan de stimulans van Jan van Oosbree, van wie hij veel heeft geleerd, is het feit dat Stan toen voor het eerst van hem een appje ontving, met het advies ‘Blijf vooral rustig’ (op de laatste dag, waarin 2x 18 holes moest worden gespeeld).
Stan heeft momenteel een plus handicap, maar dat is nog niet zo lang het geval en wordt nuchter beschouwd als een gevolg van het nieuwe World Handicap Systeem. Zijn wens en streven is wel om op het niveau van tussen +1 en +2 constant te kunnen spelen. Zijn golfrondes speelt hij de laatste tijd vaak in het weekend met zijn golf(competitie) maatjes. Stan had voor de (helaas gecancelde NGF) competitie samen met Heren 1 Algemeen minimaal een poulewinnaarschap willen behalen.
Stan is niet alleen serieus bezig met golf. Na 6 jaar gymnasium met een pittig bèta-pakket, is er voor hem, als thuiswonende eerstejaars informatica student (aan de TU Delft) nu wat minder ruimte voor een fanatiek golfwedstrijd ritme, als dat al mogelijk zou zijn. Er gaat vooral veel tijd naar zijn studie. In een periode van beperkende maatregelen is het studentenleven lastiger. Stan heeft gelukkig aansluiting weten te vinden bij een leuke mentorgroep van veelal internationale studiegenoten in zijn Engelstalige opleiding. Die informatica studiekeuze en -richting is trouwens echt iets van Stan. Bij zijn weten is er in de familie verder niemand met affiniteit met dat vak.
Hij weet dat het imago van een studie(bol) weleens nerdy kan zijn. Maar Stan gaat naast de focus en het presteren ook voor de gezelligheid, het onderling wedstrijdjes spelen en de vriendschappen die dat brengt. Kortom: het genieten op de golfbaan. En dan wordt een uurtje extra trainingsarbeid wel beloond. In dit geval dus met een mooie en terechte eretitel.
Nogmaals gefeliciteerd, Stan!
Kennismaken met Golfster van het jaar Antonella Meijerink
Antonella Meijerink is als relatief nieuw clublid Golfster van het Jaar 2020 geworden. Zij werd in 2018 lid van de HGC en was al snel een serieuze kanshebster voor de eretitel. Al wil ze daar zelf niet zo aan, want “je moet het wel echt verdienen”. Dat heeft ze dit jaar dus ook gedaan. Bij de in juli gehouden Matchplay Kampioenschappen was het aantal aanmeldingen bij de Dames Senioren, de categorie waarin Antonella speelde, hoger dan anders. De uitslag was dat niet, want net als in 2019 werd Antonella in deze categorie clubkampioen. Begin september werd zij bij het Strokeplay Kampioenschap Dames Senioren winnaar met in totaal 258 slagen over 3 rondes. Een dubbelslag dus en daarmee was de basis voor haar uitverkiezing toch wel gelegd.
De golfcarrière van Antonella begon in 2005, toen zij op 45-jarige leeftijd startte met golfen. Zij werd hiertoe aangezet door echtgenoot Rob die haar de lessen voor het behalen van het GVB cadeau deed zodat ze gezellig samen konden gaan spelen. Rob golfde al, meestal met vrienden. Liemeer was uiteindelijk de club waar ze beiden lid werden.
Het eerste jaar zag Antonella het golfen eigenlijk helemaal niet zo zitten, maar zij had geluk bij het behalen van haar GVB. De eerste lessen had zij van een goede Engelse pro. Bij haar GVB-examen sloeg Antonella een birdie op de eerste hole. Toen zij daar op de twee volgende holes 2 bogeys aan toevoegde was ze duidelijk geslaagd. Qua golf kwam er schot in de zaak toen zij het advies kreeg om na een rugblessure regelmatig (om de dag) 9 holes te gaan spelen. In 2006 werd ondertussen op Liemeer de club gestart en ook de tweede lus van 9 holes gebouwd. Antonella had daarnaast ook meer tijd om te golfen nu de 2 dochters volwassen werden. Een van de dochters ging op 18-jarige leeftijd zelfs naar de USA om daar golfcompetitie te spelen. Golf zit in deze familie misschien dus wel in de genen. Wat familie betreft: inmiddels zijn Antonella en Rob 40 jaar getrouwd en heeft de volgende generatie zich aangediend, een kleindochter op wie zij regelmatig oppassen.
En om het verhaal af te maken, Antonella en Rob leerden elkaar kennen in Como, Italië, waar zij oorspronkelijk vandaan komt. Rob had een zus die met een Italiaanse man uit Como was getrouwd en zich daar had gevestigd. Als ‘break’ in zijn studietijd, ging Rob enkele maanden bij hen op bezoek. Die paar maanden werden wat langer, want de liefde sloeg toe. Rob nam haar uiteindelijk als zijn 20-jarige bruid mee naar Nederland en zij hebben zich samen in Nederland gevestigd, eerst in Amsterdam en later in Uithoorn. Italië bleef wel trekken, als vakantieland en voor familiebezoeken. En waar de vakanties nu ook heen gaan, de wens van Rob om samen te golfen is wat dat betreft uitgekomen. Want tijdens hun reisjes gaan de golftassen meestal wel mee.
Een kort ‘terzijde’. Uit Como blijkt ook de mooiste zijde te komen. Jaren geleden heeft Antonella een bedrijf gehad in relatiegeschenken en zij handelde in chique zijden stropdassen en shawltjes die van een bedrijfslogo werden voorzien. Een jaar nadat prins Claus zijn stropdas op tv had afgegooid, besloot zij haar zaak op te doeken. Prima timing, want tegenwoordig worden dassen en shawls niet zo veel meer gedragen.
Terug naar het golf. In 2008 was de handicap van Antonella 32,8 en bleef zij een beetje hangen op dat niveau. Tijd voor trainen dus, en in no time (ca. 12 lessen) ging het ineens richting handicap 16. Dat smaakte naar meer, zeker toen zij bij Liemeer voor het eerst meedeed en het Clubkampioenschap Matchplay won van een dame met een single handicap. Door meer te lessen en te trainen is de golfhandicap van Antonella vandaag de dag 7,4. Het was dus niet gek dat zij een aantal jaar geleden ook competitie ging spelen, toen nog namens Liemeer. In de poule kwam zij een HGC-damesteam tegen en het klikte goed met onder andere de huidige redactieleden Carla en Betty. In die competitie speelde Antonella dus ook op onze baan, die zij mooi vindt en waar zij er ook nu nog regelmatig bij stil staat als een hole er fraai bij ligt.
Toen de eerste HGC Senioren Open werd georganiseerd deed Antonella graag mee en tot haar verbazing won zij deze editie op aantal slagen. Haar verhaal over dat toernooi gaat echter niet over de winst, maar vooral over de sfeer van het evenement. “Zo’n groot feest”, “een geweldige club”, “het leeft en het bruist”, zijn maar enkele van de superlatieven waarmee Antonella haar ervaringen beschrijft. En dus… waagde zij in 2018 de overstap naar onze club. Ze roemt onze oefenfaciliteiten en de goede groep van pro’s en werd opgenomen in het Dames Senioren 1 competitieteam en in leuke groepjes. Eigenlijk speelt ze graag met iedereen met wie ze in een flight terecht komt. ‘Haar ‘golf doel’ is kijken of zij, als nu 60-jarige, het nog beter kan. Maar nog belangrijker is vooral het blijven genieten.
Waar je een ander misschien wakker mag maken voor lekker eten, mag je Antonella wakker bellen voor een afspraak voor een rondje golf. Haar eretitel Golfster van het Jaar beschouwt zij als “een eer van heb ik jou daar, want er zijn zoveel kanjers”. De uitreiking tijdens de online nieuwjaarsreceptie vond ze mooi gedaan. Het was iets dat haar emotioneel en verlegen maakte. Ruim 2 jaar na haar overstap naar de HGC is Antonella‘s enthousiasme duidelijk alleen maar gegroeid. Golf bij HGC blijft voor en met haar “een feestje”!