image

9 Holes, 9 vragen aan

Ab de Wit, vrije golfer

In dit item proberen we zoveel mogelijk afwisseling te brengen door rondjes te lopen met leden uit verschillende categorieën. Wat hier nog ontbrak was een ‘geen lid’, ofwel een vrije golfer. Iemand die graag op onze baan te gast is en er met enige regelmatig speelt. Het toeval wilde dat we Ab de Wit troffen op het terras na een redactievergadering en met hem in gesprek raakten. Ab wilde graag aan Ronde Met meewerken, dus volgde er een gezellig rondje op een mooie zonnige dag.

Hole 1: Wie was en is mijn flightgenoot?

Ab de Wit (hcp 24) is 65, geboren in de Wieringermeer en getogen in Middenmeer. Na een aantal verhuizingen binnen Nederland vanwege zijn werk, kwam hij in 1987 met zijn vrouw in Hoofddorp wonen. Ab is inmiddels weduwnaar, heeft 2 zonen en 2 kleinkinderen. Met zijn (beste) vriendin trekt hij veel op en ook zij is een enthousiaste golfster.

Hole 2: Wat houdt je dagelijks bezig Ab?

Ik ben procesmanager bij de Rijksoverheid in het vastgoed. De afgelopen 10 jaar heb ik mij beziggehouden met PPS-projecten. Dat zijn projecten waar de overheid juridisch eigenaar is van het vastgoed. Hardlopen is een passie. Dat doe ik al van jongs af aan en zolang ik het kan, blijf ik dat doen. In de winter doe ik aan langlaufen en train dan wekelijks in Bergen. Daarnaast schilder en beeldhouw ik, maar door corona zijn deze bezigheden stil komen te liggen. Geen lessen meer en in mijn tijdelijke woonruimte heb ik geen plaats om dit te beoefenen. Ik hou van natuur, cultuur en reizen. Italië is mijn favoriete bestemming. Ik heb een toercaravan en hoop na mijn pensionering ermee te gaan reizen.

Hole 3: Hoe ben je met golf in aanraking gekomen?

Ik begon met golfen toen ik net in Hoofddorp kwam wonen. Met een aantal buurmannen gingen we op zaterdagmorgen om 8 uur naar Spaarnwoude. Daar oefenden we en speelden we 9 holes. De klad kwam erin toen we kinderen kregen, maar in 2002 heb ik weer de draad opgepakt. Ik ben samen met een vriend gaan lessen en haalde mijn GVB. Indertijd had ik nog niet veel tijd om te golfen met 2 kinderen. In de spaarzame vrije uurtjes ging ik wel oefenen op de HGC. Later hebben collega’s mij weer enthousiast gemaakt om te gaan spelen. Zij werden mijn golfvrienden. Gaandeweg is de groep steeds groter geworden en dat is heel gezellig. Voor de corona-tijd gingen wij elke maand ergens in Nederland spelen, leuke afwisseling! De laatste tijd speel ik vaak met mijn vriendin. Zij is lid op de Westfriese Golfclub.

Hole 4: Welke hole van onze baan vind je het meest uitdagend?

Ik vind eigenlijk alle holes van de Haarlemmermeersche erg mooi. Een schitterende polderbaan met parkbaanallure. Wel vind ik het best een uitdaging om op hole 8 van Lynden de bal op de green te krijgen. Wind en zon spelen daarbij vaak een grote rol. Ook de lange holes op Leeghwater zijn altijd een verrassing en een uitdaging.

Hole 5: Heb je een golfdoel en (hoe) train je daarvoor?

Ik wil graag weer terug naar mijn oude handicap 19. Na mijn pensionering volgend jaar hoop ik meer te kunnen gaan oefenen en spelen. Dan neem ik waarschijnlijk afscheid van mijn ‘vrije golfers’ bestaan en wil mij bij een club aanmelden.

Hole 6: Wat stop je altijd in je tas en waarom?

Ik ben een lefty en heb een linkshandige Mizuno Hotmetal golfset. Daarnaast heb ik zowel een links- als rechtshandige chipper en natuurlijk een putter in mijn tas. Bijzonder vind ik wel mijn marker: een 1 Dollar muntstuk met de beeltenis van J.F. Kennedy erop!

Hole 7: Met wie zou je heel graag een rondje willen spelen? Waarom en wat zou je daaruit willen halen?

Ik heb niet specifiek iemand op het oog om een rondje mee te spelen. Sportiviteit en gezelligheid tijdens het spel vind ik belangrijker. Ik hoef niet zo nodig van geel te spelen omdat ik een man ben, die tijd is voorbij. Samen een teekleur kiezen en dan lekker gaan spelen!

Hole 8: Zijn er dingen in golf die wat jou betreft anders mogen?

Eigenlijk niet. Dat de golfsport in de afgelopen jaren laagdrempeliger is geworden vind ik wel plezierig.

Hole 9: Zou je mensen aanraden om te gaan golfen op de HGC en waarom?

Nou, dat zou ik zeker doen. Het is een erg mooie parkachtige polderbaan met 27 holes. Daarnaast heeft de HGC nog de verlichte par 3 Bolstrabaan en goede oefenfaciliteiten. Ook niet onbelangrijk is de gastvrije en gezellige hole 19!