image

9 Holes,

9 vragen aan

Richard de Jong

Toen de redactie Richard de Jong (49) benaderde met de vraag of hij mee wilde werken aan “RondeMet” reageerde hij direct positief, maar ook nogal verbaasd. Hij ziet zichzelf namelijk niet als een “doorsnee” golfer. Richard is sinds 2 jaar lid van onze club en viel op door zijn enthousiaste deelname aan allerlei clubwedstrijden. Een rondje met hem was dan ook snel geregeld.

Hole 1: Wie was en is mijn flightgenoot?

Richard is geboren en getogen in Amsterdam. Hij heeft 3 dochters en woont sinds 2018 samen met vriendin Fleur en haar 2 kinderen in Heemstede. Vanaf zijn 6e tot 42e jaar heeft hij op hoog niveau gevoetbald. Hij ging naar het ondernemerscollege om zijn middenstandsdiploma te halen, maar na 2 jaar op de markt te hebben gestaan besloot hij daar mee te stoppen. Vervolgens werkte hij 15 jaar bij de Rabobank maar moest na een reorganisatie weg. Na wat sollicitaties kwam hij terecht bij kledingmerk Scotch & Soda waar hij verantwoordelijk is voor facility en logistiek. Inmiddels werkt Richard daar al weer 15 jaar met heel veel plezier.

Hole 2: Wat houdt je dagelijks bezig Richard?

Ik werk 5 dagen in de week maar heb nog een oud contract bij Scotch en heb daardoor veel vrije dagen, dus regelmatig tijd om te golfen en andere leuke dingen te doen. Fleur en ik hebben samen 5 kinderen en dat is soms ook best wel druk. Ik vind het ook altijd leuk om een spelletjesavond, quiz of sportdag te organiseren voor vrienden of familie of gewoon in de straat. Laatst nog een corona-pubquiz in de straat gehouden.

Hole 3: Hoe ben je met golf in aanraking gekomen?

Ik heb een jaar of 8 geleden een bod gedaan op Vakantieveilingen.nl op iets met karten, golfen of paintballen, maar won dus 10x één uur indoor golfen. Dat betekende tegen een doek slaan en gezellig wat drinken met een bitterbal erbij. Dat vond ik zo leuk! Aangezien ik was gestopt met voetbal en toch weer iets wilde doen en ook de gezelligheid miste van de 3e helft, dacht ik misschien is dat golfen wel iets. Maar hockey en in zekere mate golf was bij ons thuis vroeger niet bespreekbaar. Dat was voor de elite en daar hoorden wij zeker niet bij met onze familie. Met die gedachte zat ik dus ook: pas ik daar wel bij als gewone jongen? Maar toeval bestaat niet, want diezelfde avond leerde ik iemand in de kroeg kennen die GVB’s verkocht. Dus dacht ik: nou je kan dit maar vast hebben. Vanaf dat moment ben ik af en toe gaan spelen op Spaarnwoude. Begon het steeds leuker te vinden en ging vaker spelen.

Hole 4: Welke hole van onze baan vind je het meest uitdagend?

Ik vind hole 5 Leeghwater heel uitdagend omdat ik altijd met mijn tweede slag voor de vlag wil gaan, dus ook als ik eigenlijk nog te ver weg lig. Dat gaat dus 9 van de 10 keer fout. Maar die ene keer dat het wel goed gaat, daar kan ik dan zo van genieten!

Hole 5: Heb je een golfdoel en hoe train je daarvoor?

Ben altijd fanatiek geweest met alles wat ik doe en wil met golfen steeds beter worden, maar dan moet je ook gaan investeren. Dus een keer een les nemen of gaan trainen. Ik heb nooit les gehad en ga het liefst vanaf de parkeerplaats zo de baan op. Als er een extra voetbaltraining werd ingelast riep ik altijd dat trainen voor de talentlozen is. Maar dat gaat voor golf niet op en ik moet er toch echt aan geloven om mijn korte spel eens te gaan trainen of daar een les voor te nemen.

Hole 6: Hoe kies jij je golfmateriaal?

Mijn eerste set heb ik nota bene van mijn vader gekregen, een complete set van de Lidl voor 150 euro. Een jaar later heb ik een set overgenomen van een vriend die door gezondheidsproblemen niet meer kon golfen. Dat was echt een mooie set, weliswaar uit 1998, maar dat speelde al een stuk beter. Afgelopen zomer heb ik 2x een fitting laten doen en met die informatie een nieuwe set gekocht. Wat een verschil is dat! Precies op mijn lengte, swingsnelheid en alle beperkingen. Ben er erg blij mee.

Hole 7: Met wie zou je heel graag een rondje willen spelen? Waarom en wat zou je daaruit willen halen?

Lastige vraag. Ik kom uit een voetbalfamilie, dus had ik heel graag een rondje met Johan Cruijff willen lopen op zijn baan in Spanje, maar dat kan helaas niet meer. Als ik toch iemand moet noemen dan zeg ik met Fleur en daarna lekker in het clubhuis een drankje doen, want dat is wel het leukste na een rondje lopen. Dan maar hopen dat ze het net zo leuk gaat vinden als ik, zodat we samen lekker op golfvakanties kunnen gaan in de toekomst.

Hole 8: Als je een golfregel mocht laten vervallen, welke zou dat zijn en waarom?

De regel dat je op de warmste dag van het jaar niet in het water langs de strandhole mag duiken. Geintje! Ik kan een-twee-drie geen regel bedenken die ik zou willen laten vervallen. Ik probeer zoveel mogelijk wedstrijden mee te spelen om alle regels goed te leren en dat gaat steeds beter.

Hole 9: Zou je mensen aanraden om te gaan golfen op de HGC en waarom?

Jazeker, want het is een super gezellige club met leuke mensen achter de bar, in de keuken en al het andere personeel. Ik ben in ieder geval heel blij dat ik bijna 2 jaar geleden lid ben geworden en dat zal ik voorlopig ook wel blijven.