Wouter Voskamp

Zoals gebruikelijk is in deze MeerMARE een plekje gereserveerd voor de pro’s van de HGAC. Een jaar geleden hadden we aan het einde/begin van het jaar vast en zeker melding gemaakt van een binnen- of buitenlandse golfreis met een van de pro’s. Maar ook hier gooit COVID-19 roet in het eten.

image

Als redactie verdelen wij graag de aandacht over de pro’s. De ene keer resulteert dat in een filmpje met handige tips van een van de pro’s, de volgende keer een ‘good old’ live (nu eens niet online) gesprek met een van de andere pro’s. Deze keer was het tijd voor dat laatste. Een kopje (afhaal)koffie of thee en bijpraten met Wouter. Niet in het clubhuis uiteraard, maar op gepaste afstand in de pro-corner.

Het gesprek vond plaats in het weekend, op een tussen de bedrijven door geschikt uurtje. Want de pro’s hebben het niet zomaar druk. Nee, er is sinds de laatste 2 à 3 maanden een enorme animo voor het boeken van een golfles. En, dat komt door…. de belangstelling voor golf in het algemeen, een buitenactiviteit die, op de eerste periode van de intelligente lockdown na, als een van de weinige sporten ‘gewoon’ door kon gaan. Weliswaar een deel van 2020 zonder de 19e hole en in de baan bij tijd en wijle met aanpassingen als wel/niet in wedstrijdverband en maximaal in twee- of vierballen starten.

Maar waar komt die belangstelling voor de golflessen vandaan? Wie komen er nieuw of opnieuw op de lessen af? Starters natuurlijk. Maar ook, wat Wouter noemt de herintreders. Golfers die 10-15-20 jaar geleden ooit eens met golf begonnen zijn, vervolgens iets anders zijn gaan doen en nu de golfsport herontdekt hebben. En als je net begint of na vele jaren de stokken uit het vet haalt, is les en training bij een van de pro’s een goede (her)start. De Haarlemmermeersche Golf Academie is daarmee één van de ‘points of entry’ van de HGC. Evenals de caddiemasters en onder normale omstandigheden het restaurant.

Lessen worden vaak in groepsverband gegeven. Hier wordt op verschillend niveau ingestoken. Van de allereerste start tot baanpermissie (handicap 54), tot beter golfen (tot circa handicap 15). De ervaring leert dat lagere handicappers vaker privélessen boeken. Er zijn Masterclasses om een specifiek golfonderdeel te trainen in kleine groepen met individuele aandacht.

Competitietrainingen vinden op teamniveau plaats. Voor leden van seniorenteams is er bij Wouter de mogelijkheid om in te schrijven op de ‘super seniorentrainingen’, waarin per les op een ander spelonderdeel wordt geconcentreerd. Deze trainingen gaan nog starten.

Van de groepstrainingen die deze winter al begonnen zijn is de ‘Oefening Baart Kunst’ inmiddels een vaste bekende in het aanbod. Er zijn deze winter maar liefst 14 groepen van 5-8 personen aan het trainen. Van de 12 lessen in de cursus valt de helft voor en de helft na de Kerst. Ook zijn er momenteel 12 damesgroepen aan het lessen (in de ‘ladies’ trainingen). En dat alles niet alleen op de driving range en oefengreens. De verlichte Bolstrabaan wordt ook in de avonduren volop gebruikt door de pro’s. Het valt op dat, naast traditioneel drukke trainings- en lesdagen, inmiddels op alle dagen en avonden meer en meer lessen bij de pro’s worden gevolgd.

Is er dan nog wel kans op lessen? Veel groepen, die ook al een aantal weken bezig zijn? Is er nog wel ruimte deze winter? Dat valt gelukkig toch wel mee. De pro’s houden natuurlijk wel plekjes vrij in de agenda en als een groep zich aanmeldt is er ook begin 2021 heus wel een mogelijkheid om daar invulling aan te geven. Een goede ontwikkeling. Het bij de (golf)les blijven is iets waar iedereen zo nu en dan misschien toch weer even naar terug zou moeten grijpen. Dus voor alle enthousiast geworden leden, aspirant-leden en andere potentiele lesklanten die al langer twijfelden over het lessen geldt; het is druk, maar zeker niet onmogelijk. Alleen wacht niet te lang met het uitvoeren van je goede voornemens. En denk dan ook aan trainen in de winter, het geijkte moment om aanpassingen te doen en nieuwe technieken aan te leren. Word een van de ‘lessende herintreders’. En wie weet, bereikt u sneller dan gedacht uw eigen ‘super senioriteit’ op golfgebied. Toch een mooi én leuk resultaat. Helemaal in lijn met de slogan van de HGAC: Voor beter golfen en meer plezier!