image

Welterusten!

U kent ze vast ook en misschien bent u er zelf wel een van: mensen die het heerlijk vinden om in de kou of andere winterse weersomstandigheden een rondje golf te spelen. De letterlijke betekenis van een frisse neus halen dus. Er zijn zelfs echte 'diehard' club-clubjes die alleen maar in de wintermaanden spelen. Sommige namen van deze groepen spreken voor zich. Vind ik gruwelijk, maar…respect!

Zelf ben ik bepaald geen geharde wintergolfer. Dit winterhatende, maar wel graag golfende mens begeeft zich dan ook in deze maanden niet zo vaak op de baan. Tijdens zo’n wandeling met koude handen en verstijfde spieren houdt mij altijd één ding op de been: zo snel mogelijk het clubhuis in om op te warmen met een lekker drankje en een portie bitterballen. Nu ons warme clubhuis is gesloten valt die motivatie weg en moet ik toch echt iets anders gaan verzinnen.

Ik zou eigenlijk het liefst een aantal maanden per jaar overslaan en zeker deze winter. Heb het wel gehad met oplopende besmettingscijfers en intelligente of gedeeltelijke lockdowns. Dus een winterslaap, zoals de egels op onze baan doen, lijkt mij dan ook heerlijk én veilig. Gewoon eerst je helemaal tonnetje rond eten en vetreserves opbouwen. Om vervolgens tijdens de winterslaap deze vetreserves te gebruiken en met een 'killer body' en al helemaal bikiniproof het voorjaar tegemoet te gaan. Sla je 3 vliegen in een klap: geen besmetting, geen winterdip en lekker slank!

Ik ga slapen en maak me maar wakker als alles weer enigszins 'normaal' is…

Winterslaap egels

De uitgezette egels op onze baan houden een winterslaap. Als u in de wintermaanden een bal zoekt in bijv. de rough tussen bladeren en takken kunt u er zomaar een tegenkomen. Egels kunnen daarin hun winternest gemaakt hebben, ze gaan namelijk niet ‘open en bloot’ in winterslaap.

Slapende egels kunt u gemakkelijk verwarren met dode egels. Egels in winterslaap ademen namelijk zeer weinig en onregelmatig. Ook voelen ze koud aan en ze kunnen zelfs lijkstijf lijken. Bovendien reageert het dier nauwelijks op prikkels, zelfs als hij verstoord wordt. Ze bewegen hun stekels dan heel subtiel en soms maken ze een zacht blazend geluid.

Het is belangrijk dat u de egel dan met rust laat en weer toedekt. Hij zal dan vanzelf opnieuw in winterslaap gaan.