Knotsgek wedstrijdseizoen 2020

Zoals ieder jaar heeft de Wedstrijdcommissie de winter van 2019 gebruikt om een voor alle leden aantrekkelijke en uitgebalanceerde wedstrijdkalender voor het jaar 2020 samen te stellen. Hierbij houden wij er altijd rekening mee, dat er naast de serieuze wedstrijden (zoals de Clubkampioenschappen Matchplay & Strokeplay) ook voldoende qualifying wedstrijden in de kalender staan, zodat iedereen in de gelegenheid is om zijn/haar handicap te onderhouden. Ook staan er voldoende funwedstrijden op de kalender waarbij vooral het onderling verbinden van leden (liefst onder het genot van een hapje en een drankje) belangrijker is dan de prestatie.

Zo keken we allemaal al uit naar de Cross Country Winter wedstrijd van zondag 23 februari, traditiegetrouw een wedstrijd kriskras door de baan en met allerlei ludieke spelonderdelen. Georganiseerd onder de bezielende leiding van Niek van Rest & Jos Schrama, wat voor beiden een enorme voorbereiding betekent. Door de erbarmelijke weersomstandigheden kon deze wedstrijd echter niet doorgaan en was het de bedoeling om tijdens de openingswedstrijd van het seizoen, de op 29 maart ingeplande Thank God It Starts (TGIS) deze spelvorm toch door te zetten. Totdat op 15 maart die bizarre persconferentie roet in het eten gooide en het complex vanaf 18:00 uur volledig gesloten werd en we in ‘lockdown’ gingen.

We hebben tot 11 mei 2020 moeten wachten totdat we weer ons geliefde golfspel mochten spelen. Na eerst wat onwennige rondjes golf te hebben gespeeld, konden we vanaf 1 juni weer met ‘georganiseerde golfrondes’ aan de slag! Alles natuurlijk op 1,5 meter afstand, maximaal 4 personen aan een tafel in de horeca en in het begin ook zonder enige competitieve elementen. Omdat vanwege de coronamaatregelen alle contacten tot het minimum beperkt moesten blijven, zijn we hierdoor gedwongen overgegaan op een gedigitaliseerde verwerking van de scores van de wedstrijden. We hebben daarvoor veel tijd en energie gestoken in het zo gebruikersvriendelijk mogelijk aanpassen van de Web-App van de software leverancier en deze is ook volledig overgoten met een HGC sausje. Het verwerken van de scores van een ‘georganiseerde golfronde’ kan iedereen met een smartphone nu zelf via deze Web-App. Bijkomende voordelen zijn ook nog dat: - u te allen tijde uw digitale NGF pasje bij de hand hebt; - u heel erg makkelijk starttijden kunt reserveren; - u uw actuele handicap direct kunt oproepen; - u een qualifying kaart kunt invullen; - u heel eenvoudig voor “georganiseerde golfrondes” kunt inschrijven en de startlijst en uitslagen kunt zien.

Hebt u deze Web-App nog niet op uw smartphone staan, ga dan naar: https://www.hgcgolf.nl/Vereniging/

Ga vervolgens naar Wedstrijden en kies Instructie WebApp instructies. Klik daarna op Instructie WebApp/HGC/PDF.

Clubkampioenschappen 2020

Ondanks alle beperkende maatregelen zijn we toch in staat geweest om dit jaar de Clubkampioenschappen Matchplay en Strokeplay te organiseren en we zijn dan ook trots op de kampioenen van dit jaar: [foto] V.l.n.r.: Clubkampioen Matchplay Dames Algemeen: Monique van Bijsterveldt & Runner-up: Astrid Bloemen; Clubkampioen Matchplay Dames Senioren: Antonella Meijerink & Runner-up: Els Hillen; Runner-up Heren Algemeen: Douwe Link & Clubkampioen Matchplay Heren Algemeen: Stan Verlaan; Runner-up Heren Senioren: Frank Willemse & Clubkampioen Matchplay Heren Senioren: Frank Duivenvoorden.

Clubkampioenen Strokeplay

Astrid Bloemen (Dames Algemeen) Douwe Link (Heren Algemeen)

Antonella Meijerink (Dames Senioren) Frank Duivenvoorden (Heren Senioren).

Ondanks het feit dat op 2 oktober onze horeca vanwege de coronamaatregelen weer moest sluiten, hebben we (op een aantal uitzonderingen na) bijna alle geplande wedstrijden in de vorm van ‘georganiseerde golfrondes’ door kunnen laten gaan. Vooral het feit dat golf in deze coronatijd één van de veiligste sporten is gebleken heeft ertoe bijgedragen dat er zeer veel animo was en nog steeds is om deel te nemen aan de wedstrijden. Vooral ook de Dames- en de Senioren Commissie, die respectievelijk op dinsdag en vrijdag hun ‘georganiseerde golfrondes’ spelen, merken een duidelijke toename in de belangstelling. We gaan natuurlijk ook minder op vakantie en kunnen veilig op de Haarlemmermeersche toch nog een beetje onze sociale contacten onderhouden.

Goede doelen: Spaarne Gasthuis Zorghelden & Stichting Handicart

Doordat er geen prijsuitreikingen plaats konden vinden, hebben de verschillende ‘Wedstrijd’ organiserende commissies in het begin van het seizoen (een deel van) hun inschrijfgeld beschikbaar gesteld t.b.v. het geweldige initiatief van het Bestuur om de Zorghelden van het Spaarne Gasthuis te bedanken voor hun inspanningen tijdens de 1e coronagolf met een verwendag op de Haarlemmermeersche. Alle commissies hartelijk dank! Speciaal willen wij de Senioren Commissie noemen voor hun gigantische bijdrage (€ 750,-) om de Spaarne Gasthuis Golfdagen tot een succes te maken!

Alle door de Wedstrijdcommissie ‘georganiseerde golfrondes’ van oktober, waarbij ook geen prijzen zijn uitgereikt, hebben een bijdrage geleverd t.b.v. de Stichting Handicart. De totale opbrengst van € 1.784,-, die namens de Haarlemmermeersche is overgemaakt aan de Stichting Handicart zal ervoor zorgen dat ook de minder valide golfer tot in lengte van jaren kan blijven golfen!

Hoe nu verder?

In deze onzekere tijden zijn wij ook nu weer bezig met de voorbereidingen voor het wedstrijdseizoen 2021, waarin de Haarlemmermeersche Golfclub haar 35 jarig bestaan zal vieren. We zijn ons er hierbij terdege van bewust dat we nog niet klaar zijn met het virus en dat er ook in 2021 wellicht geplande wedstrijden niet of in een andere vorm zullen plaatsvinden. Ook realiseren wij ons, dat vooral de verbindende factor die wij voor ogen hebben als Wedstrijd Commissie om leden via wedstrijden met elkaar in contact te brengen, voor een heel groot gedeelte afhankelijk is van een gezellige 19e hole. Gelukkig hebben we momenteel de ‘Take-Away’ corner en hopen we natuurlijk dat we in 2021 weer gezellig op ons terras na de wedstrijd kunnen genieten van een hapje en een drankje!

Met sportieve groet, Yulin Tjan Voorzitter Wedstrijd Commissie HGC

SeCo

We hebben nu zo langzamerhand wel echt genoeg van haar! Vinden jullie niet? Pas 19 en steeds maar weer die aandacht! Absoluut mooie verschijning hoor, moet ik toegeven. Dagelijks op TV, schitterende rondingen maar toch wel erg opdringerig. Het schijnt dat we voorlopig nog niet van haar af zijn. Sommigen doen alsof ze helemaal niet bestaat, maar gelukkig begrijpen de meesten van ons dat het beter is haar niet te negeren, want dat schijnt hele nare consequenties te kunnen hebben.

Nu hebben de meeste heren senioren niet zo’n moeite hoor om met zo iemand om te gaan. Gewoon op gepaste afstand aandacht geven en aan een simpel bedankknikje of een tik met de putter als afsluiting van 9 of 18 holes hebben we meestal genoeg. Maar sommigen van ons heren spelen ook wel eens met vriendinnen en dan slaat de jaloezie toch meedogenloos toe. Op hole 18 kun je dan niet zo maar weglopen met een knikje of een elleboogje. Ik doe dan erg mijn best om goed over te komen en de basis te vormen voor een volgende ontmoeting. Je weet maar nooit.

Het verenigingsleven wordt er dankzij haar niet eenvoudiger op. Denk je zo langzamerhand je clubgenoten een beetje te kennen, verstoppen ze zich achter gezichtbedekkende attributen. De ene nog chiquer dan de andere. We weten zo langzamerhand niet meer wie we voor ons hebben.

Het leek mij daarom een goed idee om uit mijn fotoarchief de gezichten van SECO-spelers te halen en die in een overzichtelijk schema bij elkaar te zetten. Een smoelenblad dus. Als je bent ingedeeld in een flight waarvan je alle deelnemers niet meer zo goed kent kun je er even naar kijken Maar ja, wat mag wèl en wat mag niet. Privacy is een belangrijk goed en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waakt volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) over onze persoonsgegevens.

Maar je hoeft toch ook weer niet anoniem door het leven te gaan? Vooral als je een beetje indrukwekkende handicap hebt, lijkt me dat je dat best in bredere kring bekend wilt maken. Ik heb mij verdiept in de privacymaterie en de hele AVG gelezen en ben tot de slotsom gekomen dat je best een foto van iemand van jouw vereniging mag tonen met alleen zijn of haar voornaam. Dan weten we tenminste dat Kees, Kees is en Gerard, Gerard heet. Ik heb ervan afgezien om daarbij ook de handicap te vermelden. Dat zou een nadere persoonlijke kwalificatie van de betreffende persoon kunnen zijn en dat mag weer niet. Jammer, want het leek mij een goed idee. Dan kun je je tenminste een beetje mentaal voorbereiden of je nog enige kans hebt om een matchplay te winnen. Voor de zekerheid hebben jullie begin december ook nog een mailtje gekregen met de vraag of jullie dit goed vinden.

Toch heb ik er de laatste tijd slecht van geslapen, van dat smoelenboek bedoel ik. Want ‘s nachts schieten er allerlei vragen door mijn hoofd. Zo van : “Had je geen mooiere foto van me?” en “Waarom sta ik er niet bij?”. Of bijvoorbeeld: “Ja, ok, ik heet Gustaaf, maar ze noemen me Goofy” en wat dacht je van: “ Waarom staat mijn handicap er niet bij!?” (dat was natuurlijk van een single handicapper…). Ik heb dus overwogen om het hele idee van een smoelenboek maar te laten rusten. Maar zeg je A, dan moet je ook B zeggen. Zo zie je ook van dezelfde persoon soms meerdere kanten in het gepresenteerde exemplaar. Net als in het dagelijkse leven. Een mens heeft nu eenmaal vele gezichten. Aan eventuele vragen en opmerkingen zou ik tegemoet kunnen komen door er een levend smoelenboek van te maken, met revisies bedoel ik en correspondentie over de inhoud ervan. Wat we hier zien is dus het begin. Ik sluit niet uit dat er kleine foutjes in geslopen zijn. Klik hier voor het SECO-smoelenboek.

Ik verheug mij al op de komende reacties. Graag via secohgc@gmail.nl.

Het zal iedereen zijn opgevallen dat het best druk is op de club. We mogen weliswaar niet meer in het restaurant en op het terras. Dan maar in het fietsenhok, zal er door onze creatieve leiding gedacht zijn. Onder geïmproviseerde verwarmende stralingspalmbomen in een provisorische tent met feestverlichting worden nu meeneemkoffie en andere warme versnaperingen geserveerd.

Kennelijk heeft dat toch een grote aantrekkingskracht. Zoals jullie kunnen zien, heb ik enkele dames van het restaurant uit solidariteit in onze fotoverzameling opgenomen. Zij zorgen tenslotte naast de warme versnaperingen ook voor de aangename sfeer die we gewend zijn.

In de wandelgangen heb ik iets vernomen over een houten huisje waar de koude wind niet zo doorheen waait in plaats van de tijdelijke feesttent die er nu staat. Tegen de tijd dat de MeerMARE verschijnt staat er misschien een sfeervol en comfortabel kerststalletje van waaruit we dan onze golfrondes kunnen afsluiten. Kerstmutsen op en kerstgetingel erbij en we zijn de wintermaanden in een opperbeste kerststemming. Ik heb glühwein voorgesteld. Het lijkt dat zij van hierboven daar toestemming voor heeft gegeven.

Op het moment van schrijven maakte een flightgenoot van mij nog een birdie, notabene op de eilandhole van Lynden. De tweede slag stuiterde na een paar vrolijke danspasjes pardoes de hole in. Dit gaf hem zo’n enorme positieve golfbeleving dat hij de volgende drie holes moest bijkomen van zijn overwinningsroes. Met als gevolg dat de bal op de strandhole in het water verdween en de bunkers van de holes daarna ook onderwerp werden van intensief bezoek. Volledig tot rust gekomen werden de laatste holes weer met redelijk resultaat afgesloten.

Wel, lieve mensen, we zijn weer in de sfeer van Kerst en Oud & Nieuw en deze keer wel een bijzondere. We zullen het moeten doen met herinneringen aan gezellige dagen van eerdere jaren, want samenscholingen zijn dit jaar niet aan te raden. Ik wens jullie wijsheid bij het nemen van beslissingen omtrent de bestrijding van de ongemakken van zij van hierboven en hoop jullie allemaal weer in 2021 in goede gezondheid te mogen tegenkomen op onze fantastische fairways of in ons restaurant.

Frides Laméris

Dames Commissie

De activiteiten van de Damescommissie van de HGC hebben ondanks alles in 2020 niet stil gelegen. Er is -net als bij de andere ‘georganiseerde golfrondes’- mee bewogen met wat kon en mocht. In de zomermaanden was het gelukkig gedurende een aantal weken mogelijk om de bekende dinsdagochtend golfrondes te organiseren, met als bonus meestal ook nog uitstekend weer.

Vol goede moed begon de Damescommissie dan ook aan het organiseren van de gebruikelijke, voor 27 oktober geplande slotdag. Helaas gooiden aangescherpte maatregelen in verband met het coronavirus roet in het eten. De slotdag werd gecanceld. Een oplossing voor het uitreiken van de prijzen van het zomerseizoen werd gevonden door Ilona, Retty, Arda, Anneke en Marjon in te delen bij de winnaressen van de zomercompetitie. Tijdens deze ronde werden de prijzen coronaproef uitgereikt.

Retty de Vries reikt de prijs voor de Regenboogwedstrijden 18-holes uit aan de winnares Elly Burghout.

We hebben besloten om de “slotlunch” nu bij de start van het zomerseizoen 2021 te houden. Het plan is om dan een 9 holes wedstrijd met shotgun start te organiseren, gevolgd door de lunch!

In de handicap categorie 0-24,9 heeft Sonja van Bohemen de Ringerscore gewonnen. Zij heeft de meeste parren en birdies in de 18-holes 'wedstrijden' behaald.

Sinds november is het winterseizoen met de nodige aanpassingen gestart. De geplande matchplay- en funwedstrijden moesten geschrapt worden. We spelen nu alleen nog om de Wintertrofee.

Iedere dinsdag wordt er enthousiast ingeschreven door de dames, zowel voor de 18 als de 9 holes rondes. Zodra het spelen in een 3-bal weer is toegestaan, zetten we de inschrijving weer open.

Maria Zwegers is de winnares van de Regenboogwedstrijden op de 9 holes.

Ook nieuwe leden zijn natuurlijk van harte welkom. We hopen dat jullie je ook zullen aansluiten bij de dames dinsdag, waar sportiviteit en gezelligheid voorop staat.

Ondanks dat het restaurant gesloten is, hebben we deze winter gelukkig nog wel de mogelijkheid om de ronde af te sluiten onder het genot van -bij de ‘take away stand’ verkrijgbare- koffie, thee of warme chocomel met door onze koks zelf gebakken heerlijke koeken.

De zomerbeker op de 18 holes in de categorie 0-24,9 is gewonnen door Atty van der Veldt.

Aan ons zal het dus niet liggen. Welke omstandigheden of maatregelen ook, wij doen ons best om er een gezellig en gezond golfseizoen van te maken.

Marjon Ingwersen, Arda Snoek, Retty de Vries, Anneke de Vries en Ilona Pessel.