9 Holes,

9 vragen aan Remco Meijer

Hole 1: Wie was en is mijn flightgenoot?

De meeste leden hebben hem weleens gezien, met zijn 2.05 meter lengte een opvallende verschijning op de club: Remco Meijer. Geboren in Haarlem (1971) en getogen in en nabij Heemstede. Voetbal(keeper) was zijn grote passie, maar helaas gooide een gebroken onderrugwervel roet in de voetbalcarrière en was het afgelopen met de zogenoemde contactsporten. Beroepsmatig wilde Remco in de voetsporen van zijn vader treden als piloot, maar helaas bleken bij de keuring zijn benen te lang te zijn en moest hij een andere loopbaan kiezen. Het werd de Hogere Hotelschool in Leeuwarden, een brede managementopleiding, waarmee je na afronding diverse kanten op kan. Na een heel aantal jaren bij diverse bedrijven te hebben gewerkt werd het Remco duidelijk dat hij geen 9 tot 5 type is en dat hij graag de vrijheid heeft om zijn eigen werk en dagen in te delen. Hieronder lees je hoe hij dat vorm heeft gegeven.

Hole 2: Wat houdt je dagelijks bezig Remco?

Fotografie was altijd een hobby, maar ik wilde graag meer weten over hoe zo’n spiegelreflex camera nou eigenlijk precies werkt. De FotoAcademie in Amsterdam was toen een logische stap om dat verder uit te vinden. En na positieve feedback besloot ik 3,5 jaar geleden voor mijzelf te beginnen en nu vult mijn week zich met diverse werkzaamheden; Fotografie, Graphic Design en Project Management. Ik fotografeer Evenementen, Lifestyle, Portretten, Producten, Interieurs, Golf …etc.

Zo verzorg ik bijvoorbeeld de fotografie voor o.a. Golfvrouw.nl (een mooi initiatief van onze eigen Pro Marloes Olling) en ook voor onze eigen club (commerciële opdrachten, evenementen en beelden voor in de MeerMARE). Tevens ben ik Duty manager bij Boutiquehotel Staats in Haarlem, maak ik grafische ontwerpen voor lokale ondernemers en ben ik verantwoordelijk voor de sales & fotografie van HIK Magazine (Heemstede in Kaart, een lokaal Glossy Magazine). In mijn vrije tijd sta ik natuurlijk graag op de golfbaan, maak ik graag natuurfoto’s en houd ik erg van de sociale gezelligheid met mijn vrienden & familie.

Hole 3: Hoe ben je met golf in aanraking gekomen?

Door mijn ouders, die bijna vanaf de oprichting lid werden op de 9-holes baan van de HGC. Met hen ging ik in mijn jeugd na het voetbal, tennis of honkbal (ik ben altijd sportgek geweest) al wel eens mee naar de Driving Range. En dat witte balletje weg ‘rossen’ ging mij toen wel redelijk af. Met een vader (oud vice-voorzitter HGC), moeder en zus (jarenlang caddiemaster geweest bij ons) zit golf ook wel echt in het DNA van de Meijers.

Na mijn eerdergenoemde blessure, mocht ik na een jaar een corset te hebben gedragen, geen fysieke contactsporten meer doen. En zodoende werd ik circa 30 jaar geleden lid en een fanatieke clubspeler op de HGC. Inmiddels handicap 3,9 en competitie spelend in Heren1 (27 holes). Af en toe nog een balletje slaan op de tennisbaan en de sportschool bezoeken doe ik overigens ook.

Hole 4: Welke hole vind je het meest uitdagend?

Hole 5 Leeghwater Backtees…gewoon een hele lastige hole Je hebt hier echt een behoorlijk rechte verre drive nodig en 85% van de tijd heb je er ook nog eens wind tegen wat de hole langer maakt. Vanaf de tee loert links het gevaar van een strafslag door een aflopende fairway naar het water en te veel naar rechts zorgt ervoor dat je door de bunker/bomen niet met twee naar de green kunt. Jaren geleden kon dat nog wel, maar de bomen zijn zo gegroeid dat eroverheen slaan geen optie meer is. Als je wel goed ligt, is het vaak nog een lange slag over het water naar een glooiende green, waar echt goed chippen/putten ook nog eens vereist is. Dus als ik daar (soms) met een par afloop, ben ik zeer content en geeft het vertrouwen voor de volgende lastige hole; zeker als de pin daar bovenop de heuvel staat op hole 6.

Hole 5: Heb je een golfdoel en hoe train je daarvoor?

Vroeger was dat altijd om een zo laag mogelijke handicap te behalen en in Heren 1 competitie te blijven spelen. Nu, als ‘oudje’ is het spelplezier meer bovenaan komen te staan. Lekker ballen met leuke mensen, maar nog wel steeds stiekem proberen het beste eruit te halen en een mooie score neer te zetten. Daarvoor train ik swing technisch nog steeds best wel veel en moet ik het korte werk goed blijven onderhouden. Maar ik vind dat ook echt leuk om te doen. Vandaar dat men mij regelmatig ziet ‘klooien’ en ‘brommen’ op onze mooie oefenfaciliteiten. Ik neem af en toe les om weer even de puntjes op de i te zetten of om door een dood punt te komen en andere inzichten te krijgen. Zo houd ik plezier in het spelletje! Mijn motto is: ‘The more you practise, the luckier you get !’

NB: Remco’s baanrecord (Lynden/Cruquius -4) uit 2008 staat nog steeds!

Hole 6: Hoe kies jij je golfmateriaal?

Door mijn 2,05 meter lengte heb ik destijds maar ‘Tata Steel’ aandelen gekocht, omdat de shafts in mijn nieuwe ijzers altijd aanzienlijk verlengd moeten worden  Als ik nieuwe spullen nodig heb, dan laat ik wel altijd eerst mijn swing analyseren op de Trackman. Er zijn tegenwoordig zoveel materiaal- en technische mogelijkheden, maar een juiste shaftkeuze & club lie/loft set-up is cruciaal voor je spel(plezier). Daarna kijk je wat je in je portemonnee hebt zitten om te besteden aan welk merk dan ook.

Hole 7: Met wie zou je heel graag een rondje willen spelen? Waarom en wat zou je daaruit willen halen?

Ernie Els is qua postuur en met een ‘Lazy Swing’ een soortgelijke, al heb ik helaas niet zijn talent en banksaldo. En hij komt uit Zuid-Afrika, een land dat mij na aan mijn hart ligt. Ik heb daar zelf ooit een jaar gewerkt (Stage Hotelschool) en mijn ouders kochten 20 jaar geleden nabij Kaapstad een woning voor hun ‘overwintering’. Ik heb daar vele rondjes golf mogen spelen op fantastische banen en ik heb daar zelfs Ernie Els weleens vluchtig ontmoet tijdens een lunch.

Daar zou ik met Ernie wel eens willen ballen en willen aanhoren hoe hij het golfspel technisch en mentaal ervaart. Maar ook hoe hij bijvoorbeeld de huidige (economische) situatie ziet voor de The Rainbow Nation (Aartsbisschop Desmond Tutu gaf deze benaming aan Zuid-Afrika).

Hole 8: Als je een golfregel mocht laten vervallen, welke zou dat zijn en waarom?

Ik vind dat een bal die terecht is gekomen in een divot ernaast geplaatst zou moeten kunnen worden. Een divot is gemaakt door een andere speler en is daardoor een niet-natuurlijke aanpassing in de baan geworden en benadeelt dus andere (wedstrijd) spelers, zeker als je achterin het veld gestart bent! Ook vind ik dat een bal die ‘door de baan’ ligt schoongemaakt moet kunnen worden, zoals vuiligheid eraf halen. De Pro’s op de Tour mogen na een klein regenbuitje al alles schoonmaken en terugplaatsen. De nieuwe regels vind ik overigens prima, bijv. vlag in de hole laten staan, oefenswing & adresseren in hindernissen, losse voorwerpen uit de bunker halen, etc. Voor meer info zie www.ngf.nl/caddie/golfregels/regels

Hole 9: Zou je mensen aanraden om te gaan golfen op de HGC en waarom?

Altijd. Het is een grote club met zeer veel holes, activiteiten en goede (oefen)faciliteiten. En het is er vaak heel gezellig op hole 19.

Meer zien en weten over Remco’s werk? Neem een kijkje op http://www.remcoproductions.nl/fotografie/