De zorghelden van het Spaarne Gasthuis

19, 20, 26 en 27 september

Zorgmedewerkers Spaarne Gasthuis in het zonnetje gezet

Toen na de intelligente lockdown het golfcomplex weer open ging, is het idee geboren de zorgmedewerkers van het Spaarne Gasthuis – min of meer onze buren – een verwendag aan te bieden.

Leden en Business Members hebben daar spontaan op gereageerd en een zodanige financiële bijdrage geleverd dat uiteindelijk ruim 200 medewerkers van de verschillende locaties van het Gasthuis op zaterdag en zondag 19, 20, 26 en 27 september op de Haarlemmermeersche Golfclub te gast waren.

Zij werden ontvangen in het clubhuis met een kopje koffie of thee met iets lekkers, een rijk gevuld tasje met lunchpakket en ‘golfgoodies’. Vervolgens brachten de golfpro’s Wouter, Sven, Marloes en Roberto en pro’s in opleiding Yulin en Alfons hen de beginselen van de golfsport bij: swingen, chippen en putten.

Na een uurtje werden zij overgedragen aan een groep ervaren spelers, vrijwilligers van de club, die hen begeleidden op de Bolstra. Daar speelden zij een gunshot scramble wedstrijd gedurende ook weer een uur, waar ze de zojuist geleerde techniek in de praktijk konden brengen. Er kwamen al snel een paar natuurtalenten bovendrijven: putt-koninginnen en drive-koningen. Zelfs 2 spelers wisten een birdie te scoren met hun drive en een chip-in!

Na de wedstrijd was het zoals te doen gebruikelijk nagenieten en napraten op Hole 19: het terras of de serre, onder het genot van een drankje en een hapje. En dan kan natuurlijk een prijsuitreiking niet ontbreken.

Allemaal blije mensen die even weg waren van de zorg om COVID-19 en die misschien wel een virus hebben opgelopen, het golfvirus. En daar kun je oud mee worden!

Al met al vier zeer geslaagde dagen waarin de leden, medewerkers, pro’s en vrijwilligers hebben laten zien hoe buitengewoon gastvrij de Haarlemmermeersche Golfclub is.

RECEPT RENDANG

Nadat de keuken een grondige beurt heeft gehad hebben velen van ons alweer van een lekkere maaltijd in ons restaurant genoten. Dat is te danken aan onze onvolprezen koks; Robert Speelman, Robert Hartman en Damas Kok (zie MeerMARE voorjaar). Heeft u laatst ook die heerlijke rendang gegeten of zou u die weleens thuis willen maken zoals onze koks die maken? Dat kan, want we hebben het recept gekregen! Onze koks zijn natuurlijk wel gewend om grote hoeveelheden te maken, met onderstaande hoeveelheden kunt u dan ook makkelijk uw familie uitnodigen…

Ingrediënten: 2 kg rundergoulash, 200 gr uienblokjes, 1 eetl sambal of trassi, 1 teentje knoflook, 1 theelepel koriander, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel kerrie, 0.5 knol laos, 0.5 knol gember, 2 limoenblaadjes, 1 stengel sereh, 2 dl kokosroom, 20 gr bruine basterdsuiker, 20 gr hazelnootkruim gebruneerd (hazelnoten fijnhakken of -malen en dan in een droge pan bruin laten worden onder continue roeren).

Bereiding: Ui, koriander, kurkuma, kerrie, knoflook, sambal/trassi, hazelnoten en 2 dl olie met de staafmixer tot een gladde massa roeren. Dit mengsel aanbakken zonder te laten kleuren in een pan en dan het vlees meebakken. 1 dl kokosroom toevoegen en zoveel water tot het vlees net onder staat. Voeg de laos en de gember toe evenals de gekneusde serehstengel en de limoenblaadjes. Stoof alles gaar en proef af en toe even of het vlees al lekker zacht is. Als het vlees gaar is moet er nog net genoeg saus over zijn dat het een laagje over het vlees vormt. Voeg de rest van de kokosroom, de basterdsuiker en gebruneerde hazelnootkruim toe. Verwijder de serehstengel, laos, gember en limoenblaadjes.

Heerlijk met sperzieboontjes en witte rijst. Selamat makan!