De Businessclub

in beweging

Het nieuwe jaar begint goed met 2 nieuwe businessleden:

Jan van der Zwet en Marieke Smit

van Fysiotherapie ‘De Praktijk’ uit Noordwijk en Noordwijkerhout

Jan (geboren in Sassenheim) startte in 1985 De Praktijk. Inmiddels uitgegroeid tot 2 vestigingen in Noordwijk, 3 in Noordwijkerhout en 1 in Voorhout met 13 therapeuten met ieder zijn eigen specialisatie en 3 secretaresses.

Jan en Marieke wonen in de ‘Ruigenhoek’ – Noordwijkerhout en hebben 3 dochters van 28, 29 en 30 jaar. Nadat Marieke jarenlang in de Praktijk met name de organisatie en structuur in de gehele praktijk had gebracht runt/exploiteert zij nu twee vakantiewoningen op hun eigen terrein.

De specialisaties van Jan in zijn praktijk zijn: Acupunctuur, Bioresonantie en inmiddels ook hypnose. Daarnaast heeft hij als hobby TPI therapeut (Titleist Performance Institute) en geeft hij op basis daarvan in voorkomende gevallen tips aan medespelers.

Feitelijk kijkt Jan naar het totaalplaatje. Hij is eigenlijk gezondheidscoach. Met andere woorden: wat is er nodig om gezond fit te zijn, zowel fysiek als mentaal.

Waarom gaan golfen??

Door problemen met zijn linkerknie besloot Jan 7 jaar geleden te stoppen met skiën, tennissen en hardlopen. De golfbaan Tespelduyn ligt bij hen om de hoek, dus de overstap was gauw gemaakt. Met verloop van tijd haakte ook Marieke aan en werden zij daar enthousiaste clubleden. Lessen bij Geert-Jan Bakker op Kagerzoom en Tjeerd Staal op Tespelduyn.

En dan overstappen naar de Haarlemmermeersche?

Ja, met handicaps van respectievelijk 10,7 en 18,3 wil je toch op een ‘grote’ baan spelen. Dan is de keuze snel gemaakt: de Haarlemmermeersche is min of meer om de hoek. Is een supermooie baan (3 lussen die zij alle drie volwaardig vinden) met fantastische trainingsfaciliteiten (Bolstra, putting- en chippinggreens, driving range met lesstudio’s met de modernste apparatuur). Een gezonde, gezellige club met keuze uit verschillende Business Club lidmaatschappen. Jan en Marieke vinden zichzelf echte clubleden en voelen zich nu al goed thuis.

Hoe blijf je nu een leven lang gezond golfen?

Volgens Jan is je belangrijkste instrument: je lichaam. Dat betekent dat je naast uiteraard de techniek die je door de Golf Professionals wordt bijgebracht/getraind ook moet werken aan met name de fysieke kant. Als praktische voorbeeld, dat je dagelijks kunt toepassen, zegt hij: "Ga tijdens het tandenpoetsen op 1 been staan. Daarmee creëer/train je stabiliteit. Heel belangrijk bij het golfen".

Maar ook: ga ‘twee-zijdig’ trainen. Wij ‘rechtshandigen’ werken alleen aan onze swing met een rechterclub. Fysiek gezien vanuit de rug je lichaamscoördinatie is het onlogisch om éénzijdig te trainen. Je rotatie wordt beter als je ook traint met een linker club. Daarmee train je ook beide hersenhelften.

In het filmpje hieronder laat Jan de rol van je wervelkolom in de golfswing zien:

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

Jan werkt vanuit de taoïstische gedachtegang uit de Chinese geneeskunde, een stroming om efficiënter te leren golfen: het ‘Iron shirt of golf’. Gebaseerd op de oorspronkelijke Chinese gevechtskunst.

Deze ‘techniek’ helpt je je mentaal te trainen, zodat je ‘onderbewuste’ niet wordt belast met de ratio. Anders gezegd: je eigen druk om te presteren (die bal moet over het water) vervangen door onbevangen die bal slaan (zoals je dat altijd doet met een bal die 100 m moet vliegen).

Conclusie: om gezond en zonder blessures te blijven golfen moet je onderhoud plegen: zoals buikspier- en stabiliteitsoefeningen doen. Golfen is heel gezond voor je rug als je het op de juiste manier doet.

Jan en Marieke, van harte welkom bij onze club.
Wij hopen dat Jan ons regelmatig tips zal geven zodat we allemaal ons leven lang blessurevrij kunnen blijven golfen!